Co to za owad?
Co to za owad?
Cześć. Jestem Szymon. Od niedawna mam swoją pierwsza lustrzankę i zacząłem biegać jak szalony po polach i lasach robiąc zdjęcia. Najbardziej podoba mi się fotografia małych obiektów, takich jak owady (obecnie to średnio mi to wychodzi, może wina aparatu? Może nie...). I tutaj zwracam się do was, znawców. Cóż to jest za owady?
PS. Aneta, przepraszam za linki.
PS. Aneta, przepraszam za linki.
- Załączniki
-
- Jaki motylek wyrośnie z tej gąsienicy? Wyglądałem przez okno, owad był na parapecie.
Data: 30 sierpień 2013 17:32
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:08:30 17:32:40Image taken on:piątek, 30 sierpnia 2013, 15:32Focus length:55 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:640Camera-model:Canon EOS 1100D -
- Co to za jaskrawy owad? Znalazłem go na lipie. Nie przypominał innych owadów mrowiących się wokół drzewa
(chyba kowali bezskrzydłych).
Data: 30 sierpień 2013 17:49
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:08:30 17:48:12Image taken on:piątek, 30 sierpnia 2013, 15:48Focus length:55 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:640Camera-model:Canon EOS 1100D
Ostatnio zmieniony piątek, 30 sierpnia 2013, 23:06 przez Szymon, łącznie zmieniany 6 razy.
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: Co to za owad?
Nie linkuj zdjęć, to nieregulaminowe. Dodaj je jako załączniki - do 150 kB wielkości. Pamiętaj też o podawaniu daty i miejsca wykonania fotografii.
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Spoko luz, ja co prawda wpadam na forum często, ale nie odświeżam strony co minuta w oczekiwaniu na nowe posty
Gąsienica to niedźwiedziówka - z tego ujęcia, bez widocznej głowy i z przekolorowanej foty będzie trudnawo, acz obstawiałabym jednak Spilarctia lutea.
A pluskwiak istotnie jest kowalem, tyle że świeżo po wylince imagnalnej, stąd ten kolor.

Gąsienica to niedźwiedziówka - z tego ujęcia, bez widocznej głowy i z przekolorowanej foty będzie trudnawo, acz obstawiałabym jednak Spilarctia lutea.
A pluskwiak istotnie jest kowalem, tyle że świeżo po wylince imagnalnej, stąd ten kolor.
Aneta, dziękuję bardzo za zidentyfikowanie zwierzaków. To ładnego motyla będę mieć za oknem, a co do ujęcia, jak go dotknąłem, żeby się odwrócił to albo się zwijał, albo uciekał w różnych kierunkach i nie zrobiłem dobrych zdjęć. A co do kowala, tyle lat mam kilka lip niedaleko domu i dopiero pierwszy raz się spotkałem z czymś takim, fajnie wygląda taki jaskrawy.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Fotografowanie owadów wymaga doświadczenia. Jednak nawet wtedy, gdy coś się nie uda (zdjęcia późnym popołudniem na ogół mają czerwoną dominantę), można to porawić programem do obróbki zdjęć. Ważne bowiem przy oznaczaniu owadów jest wierne odtworzenie koloru. Pokażę jako przykład jedno Twoje zdjęcie.uciekał w różnych kierunkach i nie zrobiłem dobrych zdjęć
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:08:30 17:32:40Image taken on:piątek, 30 sierpnia 2013, 15:32Focus length:55 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:640Camera-model:Canon EOS 1100D
-