Co to za gąsienica?

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Harvi
UTM: EC48

Co to za gąsienica?

Post autor: Harvi »

Znaleziona dzisiaj na suchym badylku, który wybrała sobie na miejsce wylinki. Mi najbardziej przypomina gąsienicę Spilosoma lubricipeda. Wziąłem ją do hodowli więc wrzucę pewnie jeszcze zdjęcia lepszej jakości jak znajdę czas na to by je zrobić.
Załączniki
211.jpg
211.jpg (68.94 KiB) Przejrzano 755 razy
212.jpg
212.jpg (63.08 KiB) Przejrzano 755 razy
Harvi

Re: Co to za gąsienica?

Żarło, żarło... i zdechło. Spasożytowana. :-(
Znalazłem za to coś podobnego. Małe było, ale szybko przybrało na wadze. Od kilku dni już jej nie widzę. Zagrzebała się w ziemi. Motyl pewnie w przyszłym roku dopiero będzie. Wie ktoś co to za niedzwiedziówka?
Załączniki
222.jpg
222.jpg (86.4 KiB) Przejrzano 712 razy
223.jpg
223.jpg (82.49 KiB) Przejrzano 712 razy
224.jpg
224.jpg (86.28 KiB) Przejrzano 712 razy
225.jpg
225.jpg (77.75 KiB) Przejrzano 712 razy
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Spilosoma sp.
Harvi

Dziękuję za pomoc. :okok: Jeśli się uda zimowanie poczwarki i w przyszłym roku bedzie imago, zrobię fotki i spróbuję gatunek określić.
Mam pytanie co do zimowania. Czy przez ten czas podlewać ziemię w której jest poczwarka, czy może przezimować "na sucho"?
Muszę też jakoś przemieścić poczwarkę do innego pojemnika z ziemią. Obecnie jest w akwarium na dnie którego jest ziemia i tam się gdzieś zagrzebała. Z akwarium muszę usunąć ziemie gdyż trzymam tam także inne gatunki i muszę okresowo zmieniać glebę ze względu na pleśniejące odchody.
Harvi

Motyl wyszedł z kokonu kilka dni temu. Była to Spilosoma lubricipeda. Zdjęcia ni ma bo przebiegła modelka nie chciała współpracować z fotografem amatorem i czmychnęła czym prędzej i byle dalej. :laugh: :ap:
Wątek można zamknąć.
ODPOWIEDZ