Ciekaw jestem czy zdarzają się jeszcze jakieś inne formy barwne w obrębie tego gatunku

pzdr.Przemek
Jacek Kurzawa pisze:Ładne!![]()
Nie ma już więcej opisanych aberacji barwnych, masz wszystkie za jednym razem.
Czy mógłbyś Przemku wrzucić fotkę zasiedlonej gałązki kruszyny z cechami charakterystycznymi żerowiska (jeśli takie są)?Przemek K pisze:Jacek Kurzawa pisze:Ładne!![]()
Nie ma już więcej opisanych aberacji barwnych, masz wszystkie za jednym razem.![]()
![]()
Faktycznie populacja jest dosyć mocna, bo prawie każda rosnąca kruszyna w mojej okolicy jest zasiedlona przez ten gatunek.
Poza tym M.bipunctata wychodzi mi również z topoli osiki także gatunek w moich stronach raczej pospolity.
Dziękuję Jacku za szybki odzew i informacje :D
pzdr.Przemek
Jak najbardziej Pawle masz szansę spotkania M.bipunctata u siebieDelog pisze:Skoro na ogródek zaplątał mi się przypadkowy osobnik, istnieje szansa na spotkanie celowane... ;)
Właśnie w pobliżu takiego stanowiska spotkałem tego pojedynczego osobnika, czyli istnieje szansa na populacje w pobliżu mojego domu.Jacek Kurzawa pisze: Szukaj zadrzewień na terenach podmokłych, przy brzegach rzek, jezior, rowów melioracyjnych. Powinien to być ols lub wilgotny las mieszany, jakieś zakrzaczenia
Z kruszyny? S.ferrea czy S.dubia? Chyba ten obwężyn wyszedł dodatkowo z... Łabęd, nie z kruszyny? Byloby to bardzo ciekawe, na wszelki wypadek pytam, bo czasami różne ciekawe informacje wypływają przypadkiem.baiwo pisze: Tam właśnie znalazłem kilka lat temu żerowiska Mensia bipunctata a dodatkowo wylazł mi obwężyn.
No właśnie o to pytam, bo to jest ważna informacja a nie skąd. W takim razie trzeba potwierdzić oznaczenie, bo dalej nie wiadomo o którym gatunku piszesz i byłaby to nowa roślina żywicielska, co należałoby odnotować jakąś krótką notatką.baiwo pisze:Jacku sprawdzę w gablocie i wykluczę bądź potwierdzę wkrótce:)
Ale tego że wylazła mi z kruszyny w sensie Frangula alnus a nie miejscowości Kruszynajestem pewien.
Pozdrawiam