Gąsienica z ptasiego gniazda
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- Henryk Brzezina
- UTM: CA40
Gąsienica z ptasiego gniazda
Wczoraj z ptasiego gniazda przyniesionego do domu wyszła po przezimowaniu gąsienica sówki.
Myślę,że może to być Noctua janthe/janthina ale to tylko moja sugestia.Proszę o pomoc w oznaczeniu bo jeśli byłoby to coś ciekawszego to warto to hodować.
Myślę,że może to być Noctua janthe/janthina ale to tylko moja sugestia.Proszę o pomoc w oznaczeniu bo jeśli byłoby to coś ciekawszego to warto to hodować.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:03:28 17:33:42Image taken on:czwartek, 28 marca 2013, 16:33Focus length:100 mmShutter speed:1/40 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:200Camera-model:Canon EOS 60D
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:03:28 17:39:41Image taken on:czwartek, 28 marca 2013, 16:39Focus length:100 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:200Camera-model:Canon EOS 60D
- Henryk Brzezina
Re: Gąsienica z ptasiego gniazda
Dziękuję za odpowiedź.W tym przypadku hodowla odpada bo u mnie ten gatunek jest liczny.
Pozdrawiam Heniek.
Pozdrawiam Heniek.
- Chiffchaff
- Podziękowano: 1 time
A z jakiego gniazda? Otwartego, czy gniazda wyciągniętego z budki?
Ja kiedyś na tyle regularnie spotykałem coś podobnego właśnie w budkach ptasich nad Liswartą, że aż pstryknąłem im zdjęcie aby się dowiedzieć co za motyl w nich przebywa. Ale był to pokrewny Polia bombycina.
Ja kiedyś na tyle regularnie spotykałem coś podobnego właśnie w budkach ptasich nad Liswartą, że aż pstryknąłem im zdjęcie aby się dowiedzieć co za motyl w nich przebywa. Ale był to pokrewny Polia bombycina.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2005:07:21 10:52:14Image taken on:czwartek, 21 lipca 2005, 08:52Focus length:7.3 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/11ISO speed rating:100Camera-model:C4100Z,C4000Z
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
...Grzegorz ,mówisz o tym na focie? Bo dla mnie to Apamea lateritia...Chiffchaff pisze: Ale był to pokrewny Polia bombycina.

Rafał
- Henryk Brzezina
Gniazda pochodzą z budek umieszczonych na drzewach w lesie mieszanym.Chiffchaff pisze:A z jakiego gniazda? Otwartego, czy gniazda wyciągniętego z budki?
- Chiffchaff
- Podziękowano: 1 time
Rafale,
dzięki za czujność. Wiesz, ja taki to mądrala nie jestem żeby sobie ćmy oznaczać, więc pewnie bazowałem na oznaczeniu przez kogoś do tego uprawnionego (chyba już wiem kogo i mu natrę uszy). A czy w takim razie można uznać już tą Apamea lateritia za pewnik?
A przy okazji już, mam w bazie taką "Polię" ale już nie z budki. Ona to?
dzięki za czujność. Wiesz, ja taki to mądrala nie jestem żeby sobie ćmy oznaczać, więc pewnie bazowałem na oznaczeniu przez kogoś do tego uprawnionego (chyba już wiem kogo i mu natrę uszy). A czy w takim razie można uznać już tą Apamea lateritia za pewnik?
A przy okazji już, mam w bazie taką "Polię" ale już nie z budki. Ona to?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2005:06:18 11:14:03Image taken on:sobota, 18 czerwca 2005, 09:14Focus length:9.1 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:100Camera-model:C4100Z,C4000Z
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Kontakt:
... dla mnie pewnik...Chiffchaff pisze:A czy w takim razie można uznać już tą Apamea lateritia za pewnik?
Chiffchaff pisze:A przy okazji już, mam w bazie taką "Polię"
...to jest Polia nebulosa

Rafał
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
-