Osoba, która ma zainstalowany Access 2010 - proszona o kontakt
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 7 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
Osoba, która ma zainstalowany Access 2010 - proszona o kontakt
Nie wiedziałem w jaki dział to wstawić, padło na ten.
Bardzo proszę o kontakt na priv osobę, która ma zainstalowany Access 2010 na swoim komputerze i chciałaby przeznaczyć dwie minuty na pomoc.
Bardzo proszę o kontakt na priv osobę, która ma zainstalowany Access 2010 na swoim komputerze i chciałaby przeznaczyć dwie minuty na pomoc.
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Re: Osoba, która ma zainstalowany Access 2010 - proszona o kontakt
Ja mam i tez potrzebuję kogoś kto pomógłby mi z Accesem
i myslałem dzisiaj o Tobie, bo niewielu znam ludzi ktorzy znają się dobrze na tym. Co za zbieg okoliczności!
Mam "zajawkę" na niego, bo mam chęć przeniesc pliki danych z Excela do Accesa i zacząć pracowac na programie bazodanowym.

Mam "zajawkę" na niego, bo mam chęć przeniesc pliki danych z Excela do Accesa i zacząć pracowac na programie bazodanowym.
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 7 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
Access ma możliwość połączenia z plikiem Excela jak z bazą danych, trzeba do tego dorobić odpowiednie formularze, żeby to jakoś ładnie wyglądało. Takie rozwiązanie powoduje, że nie tracisz możliwości używania danych w Excelu i jednocześnie zyskujesz wygodę wprowadzania wraz z możliwą kontrolą poprawności danych jaką oferuje Access.
- GrzegorzGG
- UTM: CA51
- Specjalność: Heteroptera
- Kontakt:
Nie wiem czy będę pomocny, nie znam wszak istoty problemu. Czy próbowaliście Panowie zapisać plik excela jako csv i zaimportować do Accesa?
pozdrawiam
Grzegorz
pozdrawiam
Grzegorz
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
To byłoby pieknie, jesli można byłoby pracować jednocześnie na dwóch programach, gdzie źródłem byłby tylko jeden plik, w tym przypadku Excela. Przeglądania tabel w Excelu jest jak dla mnie o wiele wygodniejsze. Taka fuzja tych dwóch programów to byłoby coś, zaraz to przetestuję.
- Andrzej 54 †
- UTM: CC71
- Specjalność: Staphylinidae
- profil zainteresowan: rencista o szerokim spektrum zainteresowań
Jak to zrobić? Jak łączyć Excel z Accesem
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
po kolei:
Nie uzywaj do tego ODBC tylko bezpośrednio plik Excela. Wszystko jest opisane w Pomocy Accessa.
PS. Takie połączenie Excela z Accesem nie daje mozliwości zmiany danych w Excelu poprzez Accessa.
Wszelkie próby połaczenia Accesa przez ODBC z Excelem nie dają żadnego rezultatu. Tworzę plik dsn, wskazuję plik Excela, robię to na wszystkie mozliwe sposoby i za kazdym razem wyskakuje mi komunikat, że nie może się połączyć z zewnetrznym źródłem ..
Moje kroki pokazują obrazki ponizej. Drugie okno stanowi dla mnie zagadkę: czy wybierać "plikowe źródło danych" czy "komputerowe źrodło danych". I co z resztą opcji?
Jak połączyć Excela z Acesem przez ODBC? A może trzeba inaczej? Mógłby to ktoś opisać w paru mądrych słowach.....?
- Pusta baza danych
Dane zewnetrzne
Excel
połącz ze źródłem danych tworząc tabelę połączoną
wybierz plik Excela opcją "Przeglądaj...."
Nie uzywaj do tego ODBC tylko bezpośrednio plik Excela. Wszystko jest opisane w Pomocy Accessa.
PS. Takie połączenie Excela z Accesem nie daje mozliwości zmiany danych w Excelu poprzez Accessa.
Wszelkie próby połaczenia Accesa przez ODBC z Excelem nie dają żadnego rezultatu. Tworzę plik dsn, wskazuję plik Excela, robię to na wszystkie mozliwe sposoby i za kazdym razem wyskakuje mi komunikat, że nie może się połączyć z zewnetrznym źródłem ..
Moje kroki pokazują obrazki ponizej. Drugie okno stanowi dla mnie zagadkę: czy wybierać "plikowe źródło danych" czy "komputerowe źrodło danych". I co z resztą opcji?
Jak połączyć Excela z Acesem przez ODBC? A może trzeba inaczej? Mógłby to ktoś opisać w paru mądrych słowach.....?
-