Miridae i na tym koniec!
Miridae i na tym koniec!
Zebrany 17.08.2012; Myślenice, DA21. Próbowałem bezskutecznie oznaczyć. Nie napotkałem w internecie nawet czegoś w przybliżeniu podobnego. Całkowita klapa. Ciałkiem czarny, za wyjątkiem 2 białych plamek na każdym kliniku i dwóch polamek na głowie. Przedplecze matowe. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:01:14 18:57:00Image taken on:poniedziałek, 14 stycznia 2013, 17:57Focus length:57.2 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/5ISO speed rating:100Camera-model:X-S1
- Chiffchaff
- Podziękowano: 1 time
Re: Miridae i na tym koniec!
Bardzo chciałbym go zobaczyć. Mam jakieś typy, ale chyba sam strasznie błądzę.
Bardzo mnie przyznam intryguje ten okaz.
Bardzo mnie przyznam intryguje ten okaz.
- Robert Zoralski
- Specjalność: Syrphidae
- Kontakt:
Na pluskwiaki rzadko zwracam uwagę. Może coś takiego jak Plagiognathus arbustorum tu by pasował?
Pozdrawiam
Robert
[EDIT] Albo lepiej: Closterotomus fulvomaculatus/biclavatus?
Pozdrawiam
Robert
[EDIT] Albo lepiej: Closterotomus fulvomaculatus/biclavatus?
Niestety Robercie, ważne cechy wymienionych gatunkow nie pasują do tego "przypadku".
Grzegorz, mogę go Tobie podesłać, jeśli chcesz. Szczegóły dogadamy.
Pozdrawiam Darek
Grzegorz, mogę go Tobie podesłać, jeśli chcesz. Szczegóły dogadamy.
Pozdrawiam Darek
- Chiffchaff
Oj patrząc na zdjęcie błądziłem, błądziłem, co prawda w Phylinae, ale nie w tym rodzaju.
Okaz widziałem i po spojrzeniu na pazurki od razu wątpliwości się rozwiały, jest to Macrotylus quadrilineatus.
Baaardzo rzadki, górski gatunek. Podaje za kluczem (Gorczyca 2004): Tatry, Pieniny, Beskid Zachodni, a ostatnio po 50 latach (w 1994) stwierdzony w Wiśle Czarne. Gratulacje Darku, masz rękę do fajnych znalezisk! Szkoda, że tylko jeden bo w zbiorze nie mam.
Okaz widziałem i po spojrzeniu na pazurki od razu wątpliwości się rozwiały, jest to Macrotylus quadrilineatus.
Baaardzo rzadki, górski gatunek. Podaje za kluczem (Gorczyca 2004): Tatry, Pieniny, Beskid Zachodni, a ostatnio po 50 latach (w 1994) stwierdzony w Wiśle Czarne. Gratulacje Darku, masz rękę do fajnych znalezisk! Szkoda, że tylko jeden bo w zbiorze nie mam.

Obracałem ten klucz we wszystkie strony i jakoś nie potrafiłem z niego poprawnie skorzystać. Byłem blisko. Cechy dotyczące pazurków z braku opatrzenia i doświadczenia odczytywałem błędnie i stąd pudłowałem. Z powodu rzadkości występowania, w internecie też trudno było na jego fotkę natknąć się.
Teraz już wszystko jasne.
. Dzięki.
Nie mówiłem, że jest tylko jeden. Złapałem ich kilka, więc tego możesz sobie zatrzymać.
Pozdrawiam
Darek
Teraz już wszystko jasne.

Nie mówiłem, że jest tylko jeden. Złapałem ich kilka, więc tego możesz sobie zatrzymać.

Pozdrawiam
Darek