Co to za komar?
Co to za komar?
Załączam zdjęcie zrobione aparatem komórkowym stąd nie najlepsze, ale mam nadzieję, że rozpoznacie co to za gatunek komara. Miał około 8-9 mm.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:11:12 01:07:28Image taken on:poniedziałek, 12 listopada 2012, 00:07Focus length:3.5 mmShutter speed:1/640 SecF-number:f/2.6ISO speed rating:64Camera-model:WT19i
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Re: Co to za komar?
A czy nie jest to czasem komar tygrysi? Ma takie paski na odwłoku i na odnóżach też gdy się dokładnie przyjrzeć. Rozmiarami też by odpowiadał. Ale żeby go spotkać, o tej porze w listopadzie, to byłoby trochę dziwne. Mamy w Polsce jakieś komary z paskami?
-
Dziwne byłoby spotkanie tego gatunku w Polsce! Komar tygrysi u nas w kraju nie występuje, a jego pojawienie się jest wysoce nieprawdopodobne. Rozumiem, że strach w narodzie pojawił się po obejrzeniu reklam pewnego preparatu przeciw komarom. Spokojnie, u nas jest za zimno. Prognozy przewidują, że północna granica jego występowania dotrze co najwyżej do południowych Niemiec i może Czech.Sabre pisze:Ale żeby go spotkać, o tej porze w listopadzie, to byłoby trochę dziwne.
-
- Podziękował(-a): 1 time
A to nie jest widliszek? U mnie dużo takich jest, od wielu lat i zawsze mi pasowały zdjęcia widliszków z neta jako wyjaśnienie.
krzem pisze:fajny temat....
to jest MARTWY komar ...
![]()
No niestety, został zestrzelony, przez obronę przeciwlotniczą, kierowaną akustycznie.