Botswana
Botswana
Witam
miałem przyjemność spędzić trochę czasu we wrześniu w Botswanie, w tym nad Okawango. Mam zdjęcia pewnie ok. 30 gat. ważek. Ktoś zna fajne strony pomocne w oznaczaniu?
pozdrawiam
Szymon
miałem przyjemność spędzić trochę czasu we wrześniu w Botswanie, w tym nad Okawango. Mam zdjęcia pewnie ok. 30 gat. ważek. Ktoś zna fajne strony pomocne w oznaczaniu?
pozdrawiam
Szymon
- Załączniki
- IMGP2575.jpg (127.76 KiB) Przejrzano 6511 razy
- IMGP3223.jpg (65.02 KiB) Przejrzano 6510 razy
- Przemek Żurawlew
Re: Botswana
Szymon, aż się prosi relację z Twojego wyjazdu okraszoną zdjęciami opublikować w "Odonatrix"
hmm
czasowo to może być z tym cięzkawo, zresztą Delta Okawango jest ważkowo dobrze poznana i zrobienie kilku fotek to mała zasługa
ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach
pozdrawiam
Szymon
czasowo to może być z tym cięzkawo, zresztą Delta Okawango jest ważkowo dobrze poznana i zrobienie kilku fotek to mała zasługa

ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach
pozdrawiam
Szymon
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Może ta się przyda:szymbz pisze:Ktoś zna fajne strony pomocne w oznaczaniu?
http://www.africa-dragonfly.net/index.php
ooo, sa kompletne checklisty dla Botswany:
http://www.biocart.de/naturschutz/pdf/b ... ipping.pdf
i dla Delty Okawango: http://www.biocart.de/naturschutz/pdf/o ... avango.pdf . Jak mi się uda coś oznaczyć dzięki stronie podanej przez Anetę - to wrzucę tu fotkę
pozdrawiam
Szymon
http://www.biocart.de/naturschutz/pdf/b ... ipping.pdf
i dla Delty Okawango: http://www.biocart.de/naturschutz/pdf/o ... avango.pdf . Jak mi się uda coś oznaczyć dzięki stronie podanej przez Anetę - to wrzucę tu fotkę

pozdrawiam
Szymon
oglądam fotki od dołu listy i jak trafiam na coś podobnego co widziałem - to myślę,
czasu mam na jedno myślenie i dziś padło na:
Urothemis edwardsii
FLIGHT SEASON: Mainly rainy season, records between September and May.
HABITAT: Mainly at swampy rivers and their floodplains. It was one of the most common libellulid species in the
southern Okavango Delta
ale wygląda na to, że była tylko ta jedna samica w moim zasięgu, niewielka wyspa na południowej Delcie Okawango, okolice Maun.
Pozdrawiam
Szymon
czasu mam na jedno myślenie i dziś padło na:
Urothemis edwardsii
FLIGHT SEASON: Mainly rainy season, records between September and May.
HABITAT: Mainly at swampy rivers and their floodplains. It was one of the most common libellulid species in the
southern Okavango Delta
ale wygląda na to, że była tylko ta jedna samica w moim zasięgu, niewielka wyspa na południowej Delcie Okawango, okolice Maun.
Pozdrawiam
Szymon
- Załączniki
- IMGP0892b.jpg (146.18 KiB) Przejrzano 6319 razy
- IMGP0895.jpg (109.89 KiB) Przejrzano 6319 razy
- Ewa Miłaczewska
- Kontakt:
Też zachęcam do napisania artykułu do Odonatrixa. Polecam również swoją stronę wazki.pl, gdzie można by zamieścić takie wrażenia znad Okawango w formie krótkiego sprawozdania - głównie fotograficznego, w dotąd niezagospodarowanej rubryce "Wasze obserwacje". Uważam jednak, że należałoby to zrobić najlepiej dopiero po publikacji w Odonatrixie.
Wcale nie wiem, czy dobrze oznaczam (można mnie poprawiać, na co liczę), ale dzisiejszy gatunek to:
Trithemis kirby ardens (Gerstäcker, 1891)
FLIGHT SEASON: In some regions probably throughout the year.
HABITAT: Mainly temporary rivers and pools.
Widziałem sfotografowany okaz na rzece Mhalatswe, niedaleko miejscowości Mahalapye. To jedna z kilku rzek na północ od stolicy Gaborone, w których była woda (w tej akurat nie płynęła) - a że wrzesień to koniec pory suchej i w czasie jak się tam przemieszczałem ledwo pokropiło - to te rzeki gdzie woda się zachowała do mojej wizyty były +- cały rok z wodą (aczkolwiek czasem była to woda z wysięków, wtedy w suchym korycie rzeki tworzyły się słone kałuże i ważek tam specjalnie nie było)
z tego rodzaju kilka jeszcze kojarzę, więc zdominują chwilowo wątek.
pozdrawiam
Szymon
Trithemis kirby ardens (Gerstäcker, 1891)
FLIGHT SEASON: In some regions probably throughout the year.
HABITAT: Mainly temporary rivers and pools.
Widziałem sfotografowany okaz na rzece Mhalatswe, niedaleko miejscowości Mahalapye. To jedna z kilku rzek na północ od stolicy Gaborone, w których była woda (w tej akurat nie płynęła) - a że wrzesień to koniec pory suchej i w czasie jak się tam przemieszczałem ledwo pokropiło - to te rzeki gdzie woda się zachowała do mojej wizyty były +- cały rok z wodą (aczkolwiek czasem była to woda z wysięków, wtedy w suchym korycie rzeki tworzyły się słone kałuże i ważek tam specjalnie nie było)
z tego rodzaju kilka jeszcze kojarzę, więc zdominują chwilowo wątek.
pozdrawiam
Szymon
Trithemis hecate Ris, 1912.
FLIGHT SEASON: In the Okavango Delta throughout the year, records from all months except August.
HABITAT: Swampy rivers and their adjacent floodplains. I found it as one of the most common Trithemis in the
central Okavango Delta. Tenerals were often seen resting in scrubland.
widziałem kilka w Maun, 13.09.2012, samiec w miarę pewny, samica, hmm...
Szymon
FLIGHT SEASON: In the Okavango Delta throughout the year, records from all months except August.
HABITAT: Swampy rivers and their adjacent floodplains. I found it as one of the most common Trithemis in the
central Okavango Delta. Tenerals were often seen resting in scrubland.
widziałem kilka w Maun, 13.09.2012, samiec w miarę pewny, samica, hmm...
Szymon
- Załączniki
- IMGP0338.jpg (141.7 KiB) Przejrzano 6073 razy
- IMGP0389.jpg (144.38 KiB) Przejrzano 6073 razy
- Tomasz Mokrzycki
A może zdjęcia krajobrazów. Bardzo chętnie bym je obejrzał, zwłaszcza, że teren jest arcyciekawy.Witam
pozdrawiam
Szymon
Pozdrawiam

Dwa zdjęcia z Delty Okawango - konie w "rzece" przy wsi, jak widać woda dość płytka na całej powierzchni. Obszar delty to mozaika piaszczystych wysp i obszarów porośniętych "sitem", pomiędzy którym "nie wiadomo czemu", szybko płynie przejrzysta woda (w kierunku którego nie da się przewidzieć). Dno piaszczyste, przeważnie widoczne, mało miejsc z dużą ilością otwartego lustra wody. Niesamowite miejsce, zupełnie inne od tego co mamy u nas.
- Załączniki
- IMGP0523.jpg (144.99 KiB) Przejrzano 5988 razy
- IMGP0806.jpg (146.22 KiB) Przejrzano 5988 razy
Trithemis annulata annulata (Palisot de Beauvois, 1807)
FLIGHT SEASON: Records between September and July, probably throughout the year.
HABITAT: Locally abundant at perennial rivers and their backswamps, in wet years it was also seen at temporary
waters.
szeroko rozpowszechniona, charakterystyczna, liczna w Maun, ale samce nieufne. Oczywiście oznaczenie samicy pozostawia w głowie wątpliwości.
FLIGHT SEASON: Records between September and July, probably throughout the year.
HABITAT: Locally abundant at perennial rivers and their backswamps, in wet years it was also seen at temporary
waters.
szeroko rozpowszechniona, charakterystyczna, liczna w Maun, ale samce nieufne. Oczywiście oznaczenie samicy pozostawia w głowie wątpliwości.
- Załączniki
- IMGP0107.jpg (145.31 KiB) Przejrzano 5985 razy
- IMGP0064.jpg (145.22 KiB) Przejrzano 5985 razy
Sympetrum fonscolombii (Selys, 1840)
to akurat zdjęcie z Kapsztadu, okolice Uniwersytetu.
myślę, że kilka jeszcze miejsc z tą ważką miałem
pozdrawiam
Szymon
to akurat zdjęcie z Kapsztadu, okolice Uniwersytetu.
myślę, że kilka jeszcze miejsc z tą ważką miałem
pozdrawiam
Szymon
Wychodzi na to, że szablaki miewałem głównie w RPA, gdzie długo podczas jazdy były to jedyne ważki jakie widziałem. Zdjęcia poniżej z Prowincji Przylądkowej Północnej, na południe od rzeki Oranje, gdzie woda zachowała się w resztkach części wielkich okresowych jezior.
- Załączniki
- IMGP5858.jpg (149.55 KiB) Przejrzano 5884 razy
- IMGP5772.jpg (151.69 KiB) Przejrzano 5884 razy
w końcu coś ciekawego 
Rhyothemis fenestrina (Rambur, 1842).
FLIGHT SEASON: Rainy season from September to March, it was rare from February onwards and definitely absent
from suitable habitats in early June.
HABITAT: Swampy perennial rivers and adjacent floodplains.
NOTES: Despite intense surveys I was not able to confirm the historical record from Maun, probably due to habitat
degradation by land use change in this area.
a ja własnie koło Maun ją sfotografowałem. Nie siadała skubana i z kilkudziesięciu fotek te 3 się do czegokolwiek nadają.
pozdrawiam
Szymon

Rhyothemis fenestrina (Rambur, 1842).
FLIGHT SEASON: Rainy season from September to March, it was rare from February onwards and definitely absent
from suitable habitats in early June.
HABITAT: Swampy perennial rivers and adjacent floodplains.
NOTES: Despite intense surveys I was not able to confirm the historical record from Maun, probably due to habitat
degradation by land use change in this area.
a ja własnie koło Maun ją sfotografowałem. Nie siadała skubana i z kilkudziesięciu fotek te 3 się do czegokolwiek nadają.
pozdrawiam
Szymon
Palpopleura lucia (Drury, 1773).
BOTSWANAN DISTRIBUTION: Mainly northern Botswana, one record from Gaborone. Txatxanika, Moremi Game
Reserve, Okavango Delta, 23.ix.2003, P. Hancock. Own records: OS7-iv.2000; OS15-iv.,v.2000.
FLIGHT SEASON: Records from dry season, April, May and September. HABITAT: Data deficient, probably at shallow pools.
NOTES: This and the following species only recently separated by DNA-analysis (Mitchell & Samways 2005). All the
historical Botswana records of Pinhey (1976) definitely belong to P. lucia
A ja tą raz tylko miałem całkiem mocno na południe, na lekko południowy, ale zachód od Gabarone (okolice największej wsi w kraju - Kanye, Bathoen reservoir, Bird Sanctuary)
Pozdrawiam
Szymon
BOTSWANAN DISTRIBUTION: Mainly northern Botswana, one record from Gaborone. Txatxanika, Moremi Game
Reserve, Okavango Delta, 23.ix.2003, P. Hancock. Own records: OS7-iv.2000; OS15-iv.,v.2000.
FLIGHT SEASON: Records from dry season, April, May and September. HABITAT: Data deficient, probably at shallow pools.
NOTES: This and the following species only recently separated by DNA-analysis (Mitchell & Samways 2005). All the
historical Botswana records of Pinhey (1976) definitely belong to P. lucia
A ja tą raz tylko miałem całkiem mocno na południe, na lekko południowy, ale zachód od Gabarone (okolice największej wsi w kraju - Kanye, Bathoen reservoir, Bird Sanctuary)
Pozdrawiam
Szymon
- Załączniki
- IMGP3240.jpg (140.17 KiB) Przejrzano 5786 razy
- IMGP3244.jpg (142.01 KiB) Przejrzano 5786 razy
Orthetrum trinacria trinacria (Selys, 1841).
FLIGHT SEASON: Probably throughout the year, records from all months except August.
HABITAT: Mainly at temporary water bodies, also brackish pools. Rare or absent in the northern Okavango Delta at
perennial water courses.
NOTES: During extended rainy seasons as in 2000 it was able to disperse into arid biomes and bred in rainfed waters.
Widziałem w Maun i obok tej ważki wyżej... rodzaju do końca nie rozpracowałem, mam zdjęcie podobnej, ale chyba innej ważki... a mało co pasuje...
pozdrawiam
Szymon
FLIGHT SEASON: Probably throughout the year, records from all months except August.
HABITAT: Mainly at temporary water bodies, also brackish pools. Rare or absent in the northern Okavango Delta at
perennial water courses.
NOTES: During extended rainy seasons as in 2000 it was able to disperse into arid biomes and bred in rainfed waters.
Widziałem w Maun i obok tej ważki wyżej... rodzaju do końca nie rozpracowałem, mam zdjęcie podobnej, ale chyba innej ważki... a mało co pasuje...
pozdrawiam
Szymon
to chyba to 
Orthetrum chrysostigma chrysostigma (Burmeister, 1839).
FLIGHT SEASON: Probably throughout the year, records from all months except June.
HABITAT: All kind of freshwater habitats, but most common at temporary waters in xeric and rocky surroundings.
NOTES: More southern distributed, I found it very seldom in the humid north. Obviously not able to settle
permanent water bodies, like O. brachiale or O. machadoi do. O. chrysostigma is independent from perennial water
due to rapid larval development.
pozdrawiam
Szymon

Orthetrum chrysostigma chrysostigma (Burmeister, 1839).
FLIGHT SEASON: Probably throughout the year, records from all months except June.
HABITAT: All kind of freshwater habitats, but most common at temporary waters in xeric and rocky surroundings.
NOTES: More southern distributed, I found it very seldom in the humid north. Obviously not able to settle
permanent water bodies, like O. brachiale or O. machadoi do. O. chrysostigma is independent from perennial water
due to rapid larval development.
pozdrawiam
Szymon
Hemistigma albipunctum (Rambur, 1842).
FLIGHT SEASON: Maybe throughout the year with a winter break from mid June to early September.
HABITAT: Swampy river margins with dense and diverse vegetation.
Występuje na północy i miałem je koło Maun.
FLIGHT SEASON: Maybe throughout the year with a winter break from mid June to early September.
HABITAT: Swampy river margins with dense and diverse vegetation.
Występuje na północy i miałem je koło Maun.
Trithemis arteriosa arteriosa (Burmeister, 1839).
FLIGHT SEASON: Maybe throughout the year in variable numbers, records from September to July, most common in
January to March.
HABITAT: At perennial waters, like streams to large rivers, their backswamps and floodplains. Not at temporary pans.
ale wątpliwości coraz więcej...
to jest młodociany samiec. Również Trithemis monardi Ris, 1931 ma taki rysunek odwłoka i plamy na skrzydłach...
FLIGHT SEASON: Maybe throughout the year in variable numbers, records from September to July, most common in
January to March.
HABITAT: At perennial waters, like streams to large rivers, their backswamps and floodplains. Not at temporary pans.
ale wątpliwości coraz więcej...
to jest młodociany samiec. Również Trithemis monardi Ris, 1931 ma taki rysunek odwłoka i plamy na skrzydłach...