bielinek...?

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Satyr

bielinek...?

Post autor: Satyr »

...a jeśli tak - to który? :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 32 times

Re: bielinek...?

Post autor: Aneta »

P. brassicae.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Co jakiś czas, zwykle jesienią, pojawiają się na forum zdjęcia poczwarek bielinków. Pokazywałem już to zdjęcie (w załączniku) na forum, ale jakoś nikomu z młodszych forumowiczów nie chce się poszukać w starszych postach forum - wkleja swoje i czeka, aż mu ktoś oznaczy. Poczwarkę P. brassicae łatwo odróżnić. Nieco trudniej odróżnić P.rapae i P.napi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Satyr

Pamiętam to zdjęcie i porównywałem. Sęk w tym, że właśnie ten "mój" okaz pod pewnymi względami przypomina Pieris rapae! Skąd mam wiedzieć czy to akurat sam kolor jest decydujący...? Barwy akurat dosyć często bywają zmienne.

No i bez przesady z tym "młodym forumowiczem" (jeśli to było do mnie). Miłe to - ale trochę już tu jestem :wink:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Skąd mam wiedzieć czy to akurat sam kolor jest decydujący...?
Kolor jest wprawdzie dosyć ważny, ale nie decydujący - nie napisałem tego wyraźnie, przepraszam - ważna jest wielkość poczwarki. Kapustnik jest wyraźnie większy od rzepnika, więc i poczwarka jest wyraźnie większa. Wystarczy to ocenić podczas robienia zdjęcia, bo na fotografii już o wiele trudniej, a na Twojej fotografii poczwarka rzeczywiście bardziej przypomina rzepnika niż kapustnika.
bez przesady z tym "młodym forumowiczem"
Masz rację :) . Kiedyś w profilu był podany wiek, teraz nie ma (ochrona danych osobowych??) Ocenić kogoś można jedynie po dacie zarejestrowania się na forum, a te mamy nieomal identyczne.
Awatar użytkownika
Satyr

Kapustnik jest wyraźnie większy od rzepnika, więc i poczwarka jest wyraźnie większa

Brzmi to całkiem logicznie, tylko żeby się przydało - musiałbym zobaczyć dwie obok siebie. Albo być baaaardzo opatrzony ;) Cóż - następnym razem po prostu zmierzę i podam wynik.
na Twojej fotografii poczwarka rzeczywiście bardziej przypomina rzepnika niż kapustnika

Uff, już się bałem że coś jest ze mną nie tak ;)

Ale, to... po czym poznałeś że to jednak kapustnik? :?

Z młodym forumowiczem myślałem, że chodzi Ci właśnie o staż na forum (młody - w sensie niedoświadczony), a to akurat widać.

Zresztą to bez znaczenia - grunt, że wszyscy jesteśmy na tyle młodzi duchem, żeby ganiać motylki :mrgreen:
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Antek Kwiczala pisze:a na Twojej fotografii poczwarka rzeczywiście bardziej przypomina rzepnika niż kapustnika.
i to właśnie jest bielinek rzepnik
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwiki.pl?Pieris_Napi
Awatar użytkownika
Satyr

Zgadza się z tym na zdjęciach :D

I już by się wydawało, że problem rozwiązany, ale właśnie zauważyłem, że... dałeś mi link do bielinka bytomkowca (Pieris napi)! :mrgreen: A więc jeszcze trzecia wersja...

No, czy na tym forum można się nudzić? :wink:
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Więc to jest na pewno Pieris napi. A te polskie nazwy to mi się po prostu mieszają. Zwłaszcza że Antek pokazał wyżej fotkę poczwarek inaczej oznaczonych. Nie wiem skąd to wziął, ale z moich źródeł wynika że to P napi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”