bielinek...?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- Satyr
bielinek...?
...a jeśli tak - to który? 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: bielinek...?
Co jakiś czas, zwykle jesienią, pojawiają się na forum zdjęcia poczwarek bielinków. Pokazywałem już to zdjęcie (w załączniku) na forum, ale jakoś nikomu z młodszych forumowiczów nie chce się poszukać w starszych postach forum - wkleja swoje i czeka, aż mu ktoś oznaczy. Poczwarkę P. brassicae łatwo odróżnić. Nieco trudniej odróżnić P.rapae i P.napi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Satyr
Pamiętam to zdjęcie i porównywałem. Sęk w tym, że właśnie ten "mój" okaz pod pewnymi względami przypomina Pieris rapae! Skąd mam wiedzieć czy to akurat sam kolor jest decydujący...? Barwy akurat dosyć często bywają zmienne.
No i bez przesady z tym "młodym forumowiczem" (jeśli to było do mnie). Miłe to - ale trochę już tu jestem
No i bez przesady z tym "młodym forumowiczem" (jeśli to było do mnie). Miłe to - ale trochę już tu jestem
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Kolor jest wprawdzie dosyć ważny, ale nie decydujący - nie napisałem tego wyraźnie, przepraszam - ważna jest wielkość poczwarki. Kapustnik jest wyraźnie większy od rzepnika, więc i poczwarka jest wyraźnie większa. Wystarczy to ocenić podczas robienia zdjęcia, bo na fotografii już o wiele trudniej, a na Twojej fotografii poczwarka rzeczywiście bardziej przypomina rzepnika niż kapustnika.Skąd mam wiedzieć czy to akurat sam kolor jest decydujący...?
Masz racjębez przesady z tym "młodym forumowiczem"
- Satyr
Kapustnik jest wyraźnie większy od rzepnika, więc i poczwarka jest wyraźnie większa
Brzmi to całkiem logicznie, tylko żeby się przydało - musiałbym zobaczyć dwie obok siebie. Albo być baaaardzo opatrzony
na Twojej fotografii poczwarka rzeczywiście bardziej przypomina rzepnika niż kapustnika
Uff, już się bałem że coś jest ze mną nie tak
Ale, to... po czym poznałeś że to jednak kapustnik?
Z młodym forumowiczem myślałem, że chodzi Ci właśnie o staż na forum (młody - w sensie niedoświadczony), a to akurat widać.
Zresztą to bez znaczenia - grunt, że wszyscy jesteśmy na tyle młodzi duchem, żeby ganiać motylki
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 7 times
i to właśnie jest bielinek rzepnikAntek Kwiczala pisze:a na Twojej fotografii poczwarka rzeczywiście bardziej przypomina rzepnika niż kapustnika.
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwiki.pl?Pieris_Napi
- Satyr
Zgadza się z tym na zdjęciach
I już by się wydawało, że problem rozwiązany, ale właśnie zauważyłem, że... dałeś mi link do bielinka bytomkowca (Pieris napi)!
A więc jeszcze trzecia wersja...
No, czy na tym forum można się nudzić?
I już by się wydawało, że problem rozwiązany, ale właśnie zauważyłem, że... dałeś mi link do bielinka bytomkowca (Pieris napi)!
No, czy na tym forum można się nudzić?
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 7 times
Więc to jest na pewno Pieris napi. A te polskie nazwy to mi się po prostu mieszają. Zwłaszcza że Antek pokazał wyżej fotkę poczwarek inaczej oznaczonych. Nie wiem skąd to wziął, ale z moich źródeł wynika że to P napi.