zmniejszona ilość motyli tego lata - przyczyny

bendala10

zmniejszona ilość motyli tego lata - przyczyny

Post autor: bendala10 »

Witam serdecznie!
Chciałbym poruszyć temat związany z czynnikami wpływającymi na ilość motyli występujących w poszczególnych sezonach letnich.
Chociażby w pobliskich ogrodach działkowych (ale oczywiście nie tylko), gdzie rok, dwa lata temu występowało mnóstwo różnorodnych gatunków motyli i to w bardzo duzej ilosci, tego lata można mówić o prawdziwych pustkach, widuję pojedyncze okazy i to sporadycznie, rusałek prawie w ogóle nie ma, pojedyncze modraszki (i to zazwyczaj cały czas te same - P. icarus) oraz dużo bielinków (rzepnik, bytomkowiec, kapustnik) ale one są zawsze o tej porze i wszędzie, nawet na centralnym w warszawie, a tak to kompletnie nic innego.. Jak to uzasadnic, jakie czynniki mają na to wpływ?
Czy może ostra zima jakoś się do tego przyczyniła?
I czy wpłynie to w jakiś sposób na ich ilość w przyszlym roku?
Proszę szanownych kolegów znających się na rzeczy o podzielenie się swoją wiedzą :)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Robert Rosa

Re: zmniejszona ilość motyli tego lata - przyczyny

Post autor: Robert Rosa »

Matko Boska, zlituj się. Temat rzeka. Licencjat piszesz na podstawie wiadomości z forum? Już chyba to było kiedyś wałkowane?! Sorki za taką moją odpowiedź, ale nic mi innego nie przyszło do głowy w tym momencie... a ja akurat na rok 2012 mam inne spostrzeżenia... i co teraz? :wink: zagrypsuję: "SBB" z naciskiem na S.
pzdr
bendala10

Robert Rosa pisze:Matko Boska, zlituj się. Temat rzeka. Licencjat piszesz na podstawie wiadomości z forum? Już chyba to było kiedyś  wałkowane?! Sorki za taką moją odpowiedź, ale nic mi innego nie przyszło do głowy w tym momencie... a ja akurat na rok 2012 mam inne spostrzeżenia... i co teraz?  :wink: zagrypsuję: "SBB" z naciskiem na S.
pzdr
Teraz radzę poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem, bo o spostrzeżenia nikogo nie pytałem, tylko o przyczyny zaobserwowanego przeze mnie faktu, więc jeśli nic nie przychodzi ci do głowy to swoje mądrości lepiej zachowaj dla siebie i nie zaśmiecaj forum. Wybacz kolego, ale 'chyba' to spotkałem wczoraj lady gage pod moim domem w różowych majtkach, dlatego jak nie masz pojęcia o tym czy coś było poruszane czy też nie to oszczędź zbędnego komentarza, a gdy jesteś pewien to wklej konkretny link z danej dyskusji, albo w ogóle nic nie pisz jeśli ma to tak wyglądać. W świetle dzisiejszego szkolnictwa prace dyplomowe można napisać nawet ze sposobu układania kostki brukowej, bo i to może okazać się "tematem rzeką", więc tym bardziej nie widze związku, a nie prosiłem żeby mi z tego książkę pisać tylko udzielić najważniejszych informacji. pzdr
Konto_usuniete

Post autor: Konto_usuniete »

bendala10 pisze:Teraz radzę poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem
no i widzisz Robercie bylo wsadzać ryło między wódke a zakąskę :mrgreen: :mrgreen:
bendala10 pisze:więc jeśli nic nie przychodzi ci do głowy to swoje mądrości lepiej zachowaj dla siebie i nie zaśmiecaj forum
Szanowne Coś- po dacie logowania widać że chcesz się wykazać jakiś ty 'mundry i okuran" - zanim wiec pacniesz po raz kolejny takiego placka zwróć uwagę i poczytaj posty osoby której odpisujesz - inaczej nie wróżę Ci długiej obecności na forum.
bendala10

bendala10 pisze:Szanowne Coś- po dacie logowania widać że chcesz się wykazać jakiś ty 'mundry i okuran" - zanim wiec pacniesz po raz kolejny takiego placka zwróć uwagę i poczytaj posty osoby której odpisujesz - inaczej nie wróżę Ci długiej obecności na forum.
Do pana Coś: żaden tam mundry i okuran! jestem laikiem i nie jest to moja praca, dlatego nie zajmuje sie na co dzień badaniem życia motyli, nie pisze z tego prac naukowych itp, a pozostawiam to jedynie w sferze swoich zainteresowań.
Wychodze z założenia, że na tego typu forach są ludzie chętni do podzielenia się swoją wiedzą, albo podesłania ciekawych artykułów, linków czy źródeł które naprowadzą do ciekawych, poszukiwanych wiesci, stąd też moj wpis z zapytaniem - to logiczne.
A to, że wzywana jest Matke Boska na pomoc (jak mniemam niby dla mnie) i twoj kolega prawdopodobnie dowartościowuje się takimi wpisami do osób które na forum są od 2 tygodni, mówiąc grzecznie, nie przypada mi do gustu :)
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Kolego Bendala :!:
Moim zdaniem te Twoje obserwacje są bardzo błędne bo w tym roku jest dużo motyli. Być może niektóre gatunki występują mniej licznie ale ogólnie to rok jest bogaty w ilości motyli.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

Bendala,
faktycznie masz rację - nie pytasz o to czy tak jest czy nie jest, tylko twierdzisz że tak jest i szukasz wyjaśnienia. I wolno Ci.

Jednakże prosząc o uzasadnienie czegoś z czym się inni nie zgadzają nie oczekuj że Ci pomogą. Albo inaczej - koledzy Ci pomagają właśnie w tym momencie, bo starają się naprowadzić Ciebie na właściwe myślenie, choć może niepotrzebnie.
Jeśli nie przyjmujesz ich zdania że jednak motyli wcale nie jest mniej, to o wytłumaczenie rzekomego zmniejszenia populacji poproś sam siebie. Być może u Ciebie właśnie jest mniej motyli bo coś tam się wydarzyło, fabrykę zbudowali, sąsiad kupił kosiarkę i non stop kosi ogródek za Twoim płotem, na którym rosły przedtem trawska i kwiatki... no trudno wywnioskować i Ci rzeczowo pomóc skoro nawet nie wiadomo ktoś Ty, skąd i jak sprawdziłeś, że jest ich mniej.

Przyczyn może być wiele, temperatura, opady, zmieniony teren, obecność pasożytów, wspomniany sąsiad kupił kosiarkę, autostrada, sąsiad się wziął za łapanie motyli, no długo by tu wymieniać, łącznie z niewłaściwym sposobem sprawdzenia liczebności przez Ciebie, jak i omamami lub że zwyczajnie Ci się coś wydaje.
A swoją drogą to od drugiego postu tutaj jedziesz po krawędzi, choć to też nie jest do końca takie bez uzasadnienia, bo ukierunkowujesz ludzi żeby czytali ze zrozumieniem, co też niekiedy mnie wk...a że zamiast odpowiadać na zadane pytanie ktoś piszę o swoim odczuciu w danym temacie. Niemniej jesteś świeżak tutaj i ryzykujesz ciutkę :hp:
Na ostro się jeździ autkiem w terenie który się zna, a nie tam gdzie się jest po raz pierwszy.
bendala10

Kamil Mazur pisze: A swoją drogą to od drugiego postu tutaj jedziesz po krawędzi, choć to też nie jest do końca takie bez uzasadnienia, bo ukierunkowujesz ludzi żeby czytali ze zrozumieniem, co też niekiedy mnie wk...a że zamiast odpowiadać na zadane pytanie ktoś piszę o swoim odczuciu w danym temacie.
racja, mnie też to niekiedy wk...a

A wracając do tematu i kończąc kwestie od niego odbiegające, podałem przykład - pobliskie ogrody działkowe, ale nie chodzi
mi o to konkretne miejsce, zeby wyjasniać dlaczego tak tam jest. Oczywiscie, ze trudno wywnioskować i podać 100% pewną odpowiedź, dlatego traktujmy to bardziej hipotetycznie i teoretycznie. Akurat zaobserwowałem to w tych okolicach i wątpie, żeby motyle miały czapki niewidki albo bawiły się ze mną w chowanego. Szczerze mowiac, zdziwiła mnie ich mała ilość i nieco skłoniła do refleksji, ale ani żadnych fabryk, autostrad, kosiarek, czy babek biegających z łapakami po działkach szybciej ode mnie nie spotkałem.. Zastanawiałem się też, czy mogą mieć na to wpływ warunki pogodowe - deszczowy lipiec, takze częste opady w sierpniu, a wcześniej ostra zima. Bo tam to przeciez kwiatek na kwiatku, m. in. budleje prawie na każdym ogródku, pokrzywy w zacienionych miejscach - wydawałoby się, że wszystko jak powinno.. Moze faktycznie jakas plaga pasozytow je wytłukła :(
1999

Post autor: 1999 »

No widzisz, ogólnie ja też w tym roku ( w 2011 i 2010 również) spotkałem na swojej drodze znacznie mniej motyli niż np. w 2009 r. Za to w tym już DRUGI raz spotkałem Nymphalis polychloros od chyba 2000 r. Dokładnie 23.08 w Sieradowickim Parku Krajobrazowym niedaleko Suchedniowa na nasłonecznionym skrzyżowaniu dróg pośród pachnącego boru jodłowego spokojnie :shock:, prawie jak Paź królowej szybował wierzbowiec, który na chwilę przysiadł na wilgotnej ziemi.
A na postawione przez Ciebie pytanie nie potrafię odpowiedzieć. Być może ma na to wpływ bardzo niestabilna pogoda ( w 2009 r. lato było chyba mniej deszczowo - burzowe i wietrzne, dłuższe okresy słonecznej pogody i w sierpniu było mnóstwo osetników i nieco mniej admirałów i pawików, nawet pazie: żeglarz i królowej ). W 2010 okres wiosna - lato były bardzo wietrzne, w 2011 deszczowe. Drugą przyczyną (przynajmniej w miastach) może być zbyt częste wykaszanie niemal każdego trawnika. W 2011 r. 1-go sierpnia akurat było ciepło i słonecznie na pewnym osiedlu w Warszawie rosły "chwasty" m. in. koniczyny, pokrzywa i fruwało wtedy trochę pokrzywników, osetniki, nawet mieniak strużnik. Następnego dnia gdy tam przyjechałem nie było ani kwietnej łączki, ani jednego motyla, za to były resztki trawy :-( i goła ziemia. Ale co na obszarach, które nie są tak wykaszane i też bez motyli - np. takie łąki w lasach legionowskich, gdzie kiedyś było dużo więcej.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Kontakt:

Wiecie co chyba mówimy tutaj o różnych sprawach. Pierwsza to że jest mniej motyli na jakimś tam obszarze, np. w miastach latających przy ulicach, albo na jakichś nieużytkach w pobliżu ulic, co nie jest niczym niezwykłym, bo takie nieużytki zanikają i to jest fakt. Zatem w takich miejscach racja - motyli jest mniej, ale trzeba zaznaczyć że tutaj, bo po prostu przeniosły się w inne miejsca.
Ale wyjechać wystarczy za miasto, pod jakiś las w miejsce w którym nic nie postawiono od kilku lat, w miejscu w którym dosłownie nic się nie zmieniło poza tym, że drzewa stały się wyższe i tam moim zdaniem wcale nie jest mniej motyli.

Ale zwróćcie uwagę na jeszcze jedno. Co to znaczy "że jest motyli mniej", tzn. których gatunków jest mniej? Na ogólną liczebność na pierwszy rzut oka wpływa hyperantus, kratnik, jurtina, pawik i osetnik. Ubytek jednego gatunku rzuca cień na ogół motyli. Taki przykład, może głupi a może nie:

2010 AAAAAAAAAAAAAAABBBBBBBBBCCCCCCCCCDDDDDDDDDDEEEEEEEEEFFFFFFFabcdef
2011 AAAAAAAAAAAAAAAAAABBBBBBBBBCCCCCCCCCDDDDDDDDDDEEEEEEEEEFFFFFFFb
2012 BBBBBBBBBCCCCCCCCCDDDDDDDDDDEEEEEEEEEFFFFFFFabcdef

Każda litera oznacza gatunek, wielka litera oznacza pospolity, a mała rzadszy. W którym roku jest motyli najmniej ?
Narzuca się odpowiedź 2012
Nieprawda, bo w tym roku ubyło tylko jednego pospoliciaka A (np. osetnika bo akurat nie naleciał tak licznie jak zwykle), zaś w 2011 ubyło aż pięć gatunków a, c, d, e, f.

Jaki morał - na liczebność motyli zawsze wpływają najpospolitsze i jakiekolwiek zaburzenie któregoś z nich sprawia wrażenie że jest ogólnie mniej motyli, co jest bzdurą. Nie można powiedzieć, że motyli jest mniej bez prowadzenia obserwacji w rozróżnieniu na gatunki, porównując te same okresy ich występowania i te same miejsca.

I na koniec zgodzę się tylko z jednym - niektórych gatunków jest owszem mniej. Ale tylko niektórych gatunków.
1999

Post autor: 1999 »

Przyznam Ci rację. Powinienem sprecyzować, że chodzi mi o konkretne gatunki - głównie o podstawowe gatunki z rodziny rusałek, pazie i bielinkowate (choć nawet te niegdyś tak liczne teraz już nie są tak częste wbrew pozorom ). Mimo, że zwracam uwagę szczególnie na w.w. gatunki to te z innych rodzin np. oczenic czy modraszków też już nie widuję tak często jak kiedyś.
Awatar użytkownika
Dispar

1999
N. polychlorosa w okresie letnim to ja nie pamiętam kiedy ostatni raz widziałem ale było to dawno. Natomiast spotykam je dość często wczesną wiosną - szczególnie w pobliżu drewnianych zabudowań wiosek.
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Takie zagadnienia dotyczące liczebności motyli w poszczególnych latach są dyskutowane, np. w różnych programach monitoringowych, tutaj link który może pomóc Ci w Twoich spostrzeżeniach 1999 znajdziesz trochę informacji jak poszperasz:
http://www.butterfly-conservation.org/t ... flies.html

A tu kwestia migrantów w UK

http://www.butterfly-conservation.org/t ... urvey.html
bendala10

Bardzo ciekawe i przejrzyste pokazanie sprawy przez Kamila! Dziękuje za objasnienia :)

A co do paziów to przyznam szczerze, ze przez ostatnie dwa lata widziałem doslownie kilka pojedynczych okazów, być może to po prostu kwestia braku szczescia. W 2011 może ze 3 polidariusy, 2 machaony, co mnie nieco zaskoczyło, bo przeciez machaon uchodzi za czesciej spotykanego motyla. Z kolei tego lata nie zaobserwowałem żadnego z rodziny paziów. To na terenie Polski rzecz jasna (w różnych miejscach, które odwiedziłem), bo dla przykładu i kontrastu, we wrzesniu zeszłego roku jak bylem w San Marino to latało tam sporo machaonów.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Kontakt:

A widzisz jeśli chodzi o pazia to w tym roku ich widziałem kilka, w zeszłych ani jednego. Ale powiem Ci dlaczego - bo w poprzednich latach nie rozglądałem się za latającymi motylami, jako że ja preferuję inną rodzinę motyli które nie są widoczne w locie i których się szuka w trawie, więc chodzę zwykle z głową spuszczoną patrząc w trawy.
W tym roku przez kilka dni chodziłem z podniesioną, bo intensywnie rozglądałem się za żeglarzem którego nigdy wcześniej nie widziałem. I obserwacja była taka, że najpierw nabiegałem się za machaonami a dopiero potem spostrzegłem żeglarza.
Kolejny morał jest taki, że nie porównujmy obserwacji przypadkowych z celowymi bo również możemy dojść do niesłusznych wniosków. Tak jak pisałem, sprawdzając spadek/wzrost liczebności idziemy w dane miejsce i intensywne szukamy a potem za rok robimy to w ten sam sposób, itd.

Reasumując, w tym roku obserwowałem liczebność driady i wcale nie było go mniej na tym samym terenie co w latach poprzednich. O innych gatunkach się nie wypowiadam bo nie prowadziłem celowych obsererwacji a jedynie napotykałem przypadkowo.
Poza tym ktoś tam wspomniał o wierzbowcu, otóż nie widziałem go od lat 90-tych, ani jednego osobnika, choć specjalnie też wcale ich nie szukam. Zatem co mam uznać - że wymarły ? No jasne że nie.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 7 times
Podziękowano: 4 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

bendala10 pisze:Bardzo ciekawe i przejrzyste pokazanie sprawy przez Kamila! Dziękuje za objasnienia :)

A co do paziów to przyznam szczerze, ze przez ostatnie dwa lata widziałem doslownie kilka pojedynczych okazów, być może to po prostu kwestia braku szczescia. W 2011 może ze 3 polidariusy, 2 machaony, co mnie nieco zaskoczyło, bo przeciez machaon uchodzi za czesciej spotykanego motyla. Z kolei tego lata nie zaobserwowałem żadnego z rodziny paziów. To na terenie Polski rzecz jasna (w różnych miejscach, które odwiedziłem), bo dla przykładu i kontrastu, we wrzesniu zeszłego roku jak bylem w San Marino to latało tam sporo machaonów.
A ile razy byłeś w terenie ?
Ile czasu tam spędzałeś ?
Jakie środowiska odwiedziłeś ?
W jakim czasie to było ?
Jaka była pogoda ?
Szukałeś określonych gatunków czy po prostu stałeś sobie i rozglądałeś się ?
Można cały dzień chodzić w terenie i stwierdzić, że sówek zupełnie nie ma ! Można całe noce łowić na światło i stwierdzić, że nie widziało się admirała ! Ilość widzianych motyli jest wykładnikiem pytań które postawiłem na początku postu i wiedzy obserwatora - z naciskiem na słowo wiedza. Początkujący entomolodzy zwykle nie dostrzegają tego co widzą bardziej zaawansowani.
Jak więc widzisz Twoja ocena odbierana jest przez Kolegów nieco niepoważnie, bo opiera się na bardzo niewielkim doświadczeniu i nieobiektywnych czynnikach oceny ilościowej. Przy czym nie jest tak, że ktoś z nich (czy ja) Ciebie "atakuje", każdy z nich intensywnie pracuje w terenie i ma szerszy wgląd w sytuację.
bendala10

Grzegorz Banasiak pisze: A ile razy byłeś w terenie ?
Ile czasu tam spędzałeś ?
Jakie środowiska odwiedziłeś ?
W jakim czasie to było ?
Jaka była pogoda ?
Szukałeś określonych gatunków czy po prostu stałeś sobie i rozglądałeś się ?
Można cały dzień chodzić w terenie i stwierdzić, że sówek zupełnie nie ma ! Można całe noce łowić na światło i stwierdzić, że nie widziało się admirała ! Ilość widzianych motyli jest wykładnikiem pytań które postawiłem na początku postu i wiedzy obserwatora - z naciskiem na słowo wiedza. Początkujący entomolodzy zwykle nie dostrzegają tego co widzą bardziej zaawansowani.
Jak więc widzisz Twoja ocena odbierana jest przez Kolegów nieco niepoważnie, bo opiera się na bardzo niewielkim doświadczeniu i nieobiektywnych czynnikach oceny ilościowej. Przy czym nie jest tak, że ktoś z nich (czy ja) Ciebie "atakuje", każdy z nich intensywnie pracuje w terenie i ma szerszy wgląd w sytuację.
Zgadzam się w zupełności. Ocena zapewne nie jest do końca obiektywna zważywszy na brak doświadczenia i wiedzy, ale intensywnie pracuje nad tym aby poprawić się z obu, szczególnie z tej ostatniej! :) Obserwacje też raczej nie są profesjonalne, po prostu wyjeżdzałem sobie za miasto na pół dnia, biegałem po różnych łąkach, spacerowałem na skrajach lasów, raz tu, raz tam. Wielokrotnie udawałem się też do ogrodów działkowych, które od zawsze kojarzyły mi się z chmarą motyli na każdym kwiatku i tam obserwowałem po prostu to, co akurat przelatywało. Jednak swoje wyjścia planowałem zawsze przed południem i to tylko w słoneczne, upalne dni.
Oczywiście pozostałe spostrzeżenia (które także wcześniej wziąłem pod uwagę), typu szedłem ulicą i nagle dostrzegłem lecącego żałobnika, albo szedłem tą samą ulicą następnego dnia i nie zauważyłem nic, mimo dobrych warunków pogodowych, są zupełnie przypadkowe, więc faktycznie niesłusznie się nimi sugerowałem.

Dorwałem ostatnio książkę dr Josefa Reichholfa pt. "obserwujemy motyle".
Czy jakąś inną literature "doszkalającą" ze wskazaniem na ten zakres mogliby szanowni koledzy polecić?
modraszka

Post autor: modraszka »

U mnie też w tym roku ilość niektórych gatunków motyli jest mniejsza niż w poprzednich latach :(.
Szczególnie jest to zauważalne wśród motyli dziennych, tłumaczę to sobie opryskami przeprowadzanymi przez rolników ale czy to jest jedyna przyczyna, nie wiem?
W terenie spędzam dużo czasu i to codziennie, niepokoi mnie dla przykładu bardzo nieliczna populacja Issoria lathonia w tym roku... widziałam ledwie kilka osobników.
Za to był Nymphalis xanthomelas oraz liczny Polygonia c-album (kilkanaście osobników w jednym miejscu) :).
Pozdrawiam,
Monika.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

A u mnie latonia w tym roku dopisała jak rzadko kiedy :wink:
Monia
Kontakt:

Post autor: Monia »

Ja tez moge powiedzieć,że w porównaniu z poprzednim rokiem jest o wiele mniej motyli nawet tych pospolitych.Często jestem w terenie ja w poprzednich latach ale w tym roku kontrole stanowisk a raczej widzianych tam motyli nie przyniosły efektu,gąsienic też mało,wiekszość,ktore w tym sezonie sfotografowałam pochodziły z rezerwatu leżczok na slasku.Na terenach obserwacyjnych nie zmienilo sie nic od poprzedniego roku.Dotyczy to też Coleoptera-bardzo mało obserwacji gatunkow z poprzedniego sezonu.
byc moze pogoda wpłyneła na jakis slabszy rozwoj wszystkich owadów na tym terenie.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Kontakt:

Dziwna sprawa... w rejonach zamieszkałych przez osoby mające raptem po kilkanaście/kilkadziesiąt postów na swoim koncie jest mało motyli, w przeciwieństwie do osób mających kilkaset, kilka tysięcy które to obserwowały na swoim terenie zupełnie odmienną sytuację. Kolejny wniosek - mieszkacie pewnie w jakichś nieciekawych miejscach :laugh: , albo po prostu macie małe doświadczenie i lepiej zrobić tak: :ups: do czasu aż zrobicie tak :read:, bo inaczej to wychodzi coś takiego: :ap:
Awatar użytkownika
Dispar

Kamil
Dobrze to napisałes - ostatnio to więcej P. machaon obserwowałem podczas jednego grzybobrania niz Bendal w ciągu roku :D
Monia
Kontakt:

Kamil Mazur moze i mam malo wpisów,ale to nie znaczy że nie chodze w teren. W zasadzie interesuje sie owadami glównie przez fotografie,ale widze roznice miedzy jednym sezonem a drugim.Prawie dziennie jestem na stanowiskach gdzie w zeszłym roku latało mnustwo motyli z róznych gatunków a w tym roku niestety ich akurat tam nie ma i wielu nie spotkalam w tym sezonie.Vanessa atalanta tych zawsze o tej porze jak spadaly sliwki bylo bardzo duzo teraz sporadycznie po jednym osobniku spotykam,najwiecej modraszków latało.
może to za krótki okres by rzeczywiscie stwierdzić ze jest mniej motyli ale zobaczymy nastepny sezon czy bedzie lepszy od tego co jest obecnie i może wtedy da sie to porownac.
Oczywiscie doszło wiele nowych ktorych w poprzednim sezonie nie widzialam.
modraszka

Kamilu ale jesteś dowcipny :laugh: na dodatek Darek myśli tak samo :brawo:
Dlaczego przeszkadzają wam przedstawiane w tym dziale nasze obserwacje :szok: ?
Wyobraź sobie że dużo w swoim życiu :read: a obserwacji nie prowadzę sporadycznie tylko wtedy kiedy jest fajna pogoda czy gdy mam na to ochotę, ale raczej często, więc nie rozumiem dlaczego :ups: ?
Czy takie drobne spostrzeżenia aż tak mogą drażnić?
Wyluzujcie ;)
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę :)
Monika
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Kontakt:

Monia, a czy zrozumiałaś o co mi chodziło w jednym z poprzednich wpisów:

2010 AAAAAAAAAAAAAAABBBBBBBBBCCCCCCCCCDDDDDDDDDDEEEEEEEEEFFFFFFFabcdef
2011 AAAAAAAAAAAAAAAAAABBBBBBBBBCCCCCCCCCDDDDDDDDDDEEEEEEEEEFFFFFFFb
2012 BBBBBBBBBCCCCCCCCCDDDDDDDDDDEEEEEEEEEFFFFFFFabcdef

Przeczytaj sobie ten post, bo to uzmysławia dokładnie to o czym piszesz. Przemyśl to i będziemy dyskutować.
Czy fakt, że admirała masz mało świadczy o tym że jest mało motyli ? Dla mnie oznacza to, że zaobserwowałaś "małą ilość admirała", a nie "małą ilość motyli". Ot, taki szczegół a diabeł właśnie w nim tkwi.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Kontakt:

Dobra kto się jeszcze poczuł urażony - wystąp :brawo:
Modraszka, wiesz, my z Darkiem tworzymy takie kółko wzajemnej adoracji :laugh:
modraszka

Urażona się nie czuję, to za duże słowo, choć mam wrażenie że co niektórych nasze wpisy drażnią.
Być może moje latonie przeniosły się gdzieś dalej, ale gdyby szukały nowych spokojnych siedlisk to myślę że szukały by najpierw blisko. Warunki są tu całkiem nie złe. Mam nadzieję że w przyszłym sezonie będą znowu liczniejsze :)
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 23 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Z postów jawi się taki obraz:
jedna osoba porównuje skład gatunkowy i ilośc osobników na przestrzeni 2-3 lat i widzi duże róznice. Jednego roku jakiś gatunek jest liczny, drugiego roku już go nie ma, są za to inne, nawet takie jak N.xanthomelas, które są rzadkie na przestrzeni wielu lat. A w tym roku akurat są.

Ale nie wszędzie i to jest drugi aspekt. Zwiększona liczebność jest tylko lokalnie w Polsce (w regionach) i jedni obserwują spadek liczebności a drudzy odwrotnie - wzrost liczebności tego samego gatunku (upraszczam, żeby było jasno widać o co tu chodzi).

Bo to już tak jest w naturze, że liczebność gatunku ulega ciągłym wahaniom naturalnym, bo zależy od wielu przeróżnych czynników. Czasookresy tych amplitud są różne dla tego samego gatunku, np. co 3-5 lat gatunek pojawia się i znika, ale np na przestrzeni ostatnich 50 lat generalnie zanika. Wasze obserwacje są wynikiem spostrzegawczości, i szczególnie początkujących obserwatorów może to dziwić a nawet niepokoić. Na przestrzeni wielu lat takie obserwacje tylko utwierdzą Was w przekonaniu że wszystko się zmienia, gatunki znikają, inne sie w cudowny sposób pojawiają, odnawiają. Dopiero analiza dużego materiału informacji może dać pole do wyciągania wniosków a nawet zrozumienia pewnych mechanizmów.

Dlatego nie ma co się dziwić ani wzajemnie wytykać sobie "błędów", brakuje jedynie zrozumienia, że podawane są tu obserwacje a nie jakieś objawione prawdy. Warto jednak o tym pisać. W tym roku coś nam się pojawiło liczniej w przyszłym będzie może jeszcze więcej a może mniej. To lato było upalne, wiele dni było suchych i bardzo gorących i musiało to jakoś odbić się na obserwowalności motyli dziennych, które to na słońce i przegrzanie są szczególnie narażone. W zależności od tego jaka będzie zima w przyszłym roku niektóre gatunki będą liczniejsze inne "zanikną". I tak jest cały czas.....
bendala10

Dispar pisze:ostatnio to więcej P. machaon obserwowałem podczas jednego grzybobrania niz Bendal w ciągu roku :D
facet zawstydziłeś mnie, tylko jeden mały szczególik - miejsce Twojej obserwacji, jak mniemam jest zupełnie w innym rejonie Polski, akurat tam machaony mogą występować dużo liczniej niż u mnie.
Kamil Mazur pisze:albo po prostu macie małe doświadczenie i lepiej zrobić tak: :ups: do czasu aż zrobicie tak :read:, bo inaczej to wychodzi coś takiego: :ap:
wszystko się zgadza Kamilu, dlatego ponawiam z tej okazji moje wcześniejsze pytanie:
bendala10 pisze:Dorwałem ostatnio książkę dr Josefa Reichholfa pt. "obserwujemy motyle".
Czy jakąś inną literature "doszkalającą" ze wskazaniem na ten zakres mogliby szanowni koledzy polecić?
Monia
Kontakt:

Jacek Kurzawa takiej wlasnie odpowiedzi jak Twoja oczekiwałam.Napisałeś to w zrozumiały sposob dla wszystkich-dziekuje.
Kamil Mazur -zrozumiałam a admirała podalam bo akurat przyszedl mi jako pierwszy na myśl.moge podac wiecej gatunkow,ktorych nie spotkałam na stanowiskach,w ktorych występowały w zeszłym sezonie.a owady obserwuję nie od 2 lat tylko mniej wiecej od 6-7.Tylko teraz z naciskiem na nazwy gatunków obserwowanych.dlatego mysle,że nie ma dyskutowac o długości zajmowania sie entomologia tylko może czasem zrozumieć nas jako obserwatorów-ogolnie.A to co dla Ciebie może wydawać się niczym nadzwyczajnym dla nas jest czymś innym.
bendala10

Monia pisze:Jacek Kurzawa takiej wlasnie odpowiedzi jak Twoja oczekiwałam.Napisałeś to w zrozumiały sposob dla wszystkich-dziekuje.
Tak tak tak! Dołączam się, super wpis Jacka:)
Monia pisze:mysle,że nie ma dyskutowac o długości zajmowania sie entomologia tylko może czasem zrozumieć nas jako obserwatorów-ogolnie.A to co dla Ciebie może wydawać się niczym nadzwyczajnym dla nas jest czymś innym.
Mam takie samo zdanie. :tak:
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 7 times
Podziękowano: 4 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Monia pisze:...dlatego mysle,że nie ma dyskutowac o długości zajmowania sie entomologia tylko może czasem zrozumieć nas jako obserwatorów-ogolnie.A to co dla Ciebie może wydawać się niczym nadzwyczajnym dla nas jest czymś innym.
Tu się nie zgodzę. Entomologia to nauka i nie można jej rozpatrywać w kategoriach "wydawać się". Każda hipoteza wymaga metody jej sprawdzenia i albo ją potwierdza albo nie, nie ma tu miejsca na gdybanie. Testowanie hipotez za pomocą metod badawczych to podstawa pracy naukowej.

Posłużę się przykładem, który obrazuje dość dobrze tematykę tej dyskusji (oczywiście w przenośni):

A więc, Indianie zapytali szamana, jaka będzie w tym roku zima. Szaman wykonał odpowiednie obrzędy i wyszło mu, że będzie mróz. Indianie nazbierali więc chrustu, ale zima była wyjątkowo lekka. Gdy w następnym roku szamana zapytano jaka będzie zima, poszedł do najbliższej stacji meteorologicznej. Tam powiedziano mu, że będzie sroga i długa. Kazał więc zdobyć jeszcze więcej chrustu, ale zima znowu była łagodna. Szaman zupełnie realnie stanął przed utratą autorytetu w plemieniu, więc w następnym roku znowu poszedł do stacji meteo, ale gdy ponownie powiedziano mu, że zima będzie ostra, zapytał meteorologów, skąd mają tę informację. Odpowiedzieli: "To pewne, Indianie już trzeci rok z rzędu zbierają chrust".
Awatar użytkownika
Andrzej El
Specjalność: modraszki
profil zainteresowan: tylko fotografia, nie łapie i nie kolekcjonuje.

Post autor: Andrzej El »

Motyle obserwuje od kilku lat i uważam ze ten rok był wyjątkowo słabo motylkowo. Duży wpływ miała na to pogoda. Jedyny plus to wyjątkowo duże występowanie rusałki wierzbowca.
Awatar użytkownika
Dispar

Niemożliwe :mrgreen: .
W tym roku widziałem dużo więcej N. xanthomelasa niż N. polychlorosa :mrgreen:
Być może jakieś czynniki klimatyczne sprawiły, że w tym roku jest mniej motyli w południowo-zachodnich rejonach kraju.
ODPOWIEDZ