Amphipyra sp.

Dla tych osób, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle.
ODPOWIEDZ
Peter Senn

Amphipyra sp.

Post autor: Peter Senn »

Przywabiłem do przynęty ten okaz Amphipyra sp. Ponieważ pierwszy raz zetknąłem się z tym gatunkiem, nie zorientowałem się, że zdjęcie tylnej strony skrzydeł w zasadzie rozstrzygnęłoby kwestię, czy to A. pyramidea czy A. berbera. Niemniej jednak, wg wskazówek na Lepiforum, można rożróżnić te dwa gatunki na podstawie cech wierzchniej strony skrzydeł. Spróbowałem zastosować te cechy, ale jedne wskazały na pyramidea, inne na berbera. Czy ktoś bardziej opatrzony jeśli chodzi o ten gatunek może rozstrzygnąć sprawę? Czy będę musiał jednak pozostać przy Amphipyra sp.?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 7 times

Re: Amphipyra sp.

Post autor: Marek Hołowiński »

A berbera,
Peter Senn

Bardzo dziękuję!
Łukasz

Post autor: Łukasz »

pierwszy raz zetknąłem się z tym gatunkiem
U Was ten gatunek normalnie jest taki rzadki czy po prostu pierwszy raz łowiłeś na przynętę? U mnie to dominant, razem z T. batis i T. atriplicis. Za to inne sowy bardzo niechętnie przylatują...
Peter Senn

Nie wiem, czy taki rzadki - wg Checklistu z 2000 r. (Buszko i Nowacki), Amphipyra berbera jest opatrzony kropką dla woj. pomorskiego, czyli był stwierdzony po 1960 r. Ja w każdym razie spotkałem go po raz pierwszy (nigdy nie przyleciał na światło, ani do ekranu, ani do ścian osiedlowych, a łowiłem go na skraju lasu przy tym osiedlu. Fakt, że łowiłem na przynętę po raz pierwszy (oprócz tego gatunku przyleciały Cerapteryx graminis i Hypsopygia costalis). A u mnie T. batis i T. atriplicis pojawiają się przy świetle, aczkolwiek rzadko.
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Amphipyra sp. bardzo niechętnie lecą do światła. Trafiają mi się przeciętnie raz do roku przy ekranie, kiedy w tym samym momencie mam je na przynęcie w dużych ilościach. T. atriplicis i T. batis za to średnio - po 3-4 na noc do ekranu. Acz nie świeciłem u siebie od połowy lipca :)
Ramidon

Post autor: Ramidon »

Obecnie w Gdańsku A.pyramidea i berbera wraz z N.pronuba są dominantami na przynęcie. Obie Amphipyra są równie pospolite.
Peter Senn

A ten? Pyramidea czy berbera? A czy da się coś konkretnego powiedzieć na temat Hoplodrina w moim poście z 16.VIII.?
Yuriy Geryak

Post autor: Yuriy Geryak »

To jest dokładnie pyramidea. W ogóle, obaj gatunki dobrze różnią się. W szczególności, w A. berbera można narysować wyimaginowaną prosta linię od wierzchołków zębów wewnętrznego pasu przedniego skrzydła, natomiast w A. pyramidea ostatni ząb jest zawsze krótszy niż przedostatni. Ponadto palpi obu gatunków odmienny, w pyramidea z przodu – żółty, w berbera – szare.
Peter Senn

Bardzo dziękuję. Przez "ostatni ząb" rozumiem ten przy przednim brzegu (costa).
Yuriy Geryak

Post autor: Yuriy Geryak »

Amphypira_ident.JPG
Peter Senn

Teraz wszystko jasne - bardzo dziękuję!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motyle (bez gąsienic) [FOTO-oznaczanie]”