Po wizycie u Pana Tadeusza zaliczyliśmy jeszcze Wąwóz Bolechowicki i podglądaliśmy pięcioosobową rodzinę borsuków!!!Panowie ,to dopiero jest jazda

Pozdrawiam
Rafał

...nieee ,tam pisze icarius Esp.=amandus Schn. to stare nazewnictwo ,co do wyglądu okazów to fotki były robione w extremalnych warunkach świetlnych i technicznych(pudełko wyłożone chusteczką higieniczną-na fotce 6 leży na stole...), w bardzo krótkim czasie ,więc wygląda to jak wygląda...ostatni to Aricia artaxerxes =Aricia artaxerxes inhonora Jachontov, 1909Łukasz pisze:Ten icarus/amandus to jakaś hybryda bilateralna?
...stary,dobry ,przedwojenny materiał...SiejeOwies pisze: 1939!! masakra!!
Z mojej mapy wynika, że oddział 455 leży po białoruskiej części P.Białowieskiej jednak jego górna lewa część (pododział a) styka się z granicą lub nawet jego mała część może być po naszej stronie. To dość blisko za Nadleśnictwem Białowieża - chodziłem w tamte strony za żubrówką i jarząbkami. Tam nie ma biotopów dla P. eroidesa bo to głównie olsy i łęgiSiejeOwies pisze:Zakładam że numerek 455 to oddział PB. Szukając na mapie nie mogę znaleźć tego oddziału po polskiej stronie puszczy. Najbliższy numerkiem oddział to 454A leżący na granicy obok Białowieży.