Błonkówka
Błonkówka
Przeglądałem różne galerie z błonkoskrzydłymi starając się przypasować coś na podstawie kształtu głowy i odwłoka, ale nic mi z tego nie wyszło.
Szczecin, 26 lipca 2012
Pozdrawiam, Andrzej
Szczecin, 26 lipca 2012
Pozdrawiam, Andrzej
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:07:26 16:50:44Image taken on:czwartek, 26 lipca 2012, 14:50Focus length:5.1 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/2ISO speed rating:250Camera-model:DMC-LX5
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:07:26 16:52:17Image taken on:czwartek, 26 lipca 2012, 14:52Focus length:9.2 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:250Camera-model:DMC-LX5
- hym1c.JPG (97.24 KiB) Przejrzano 1446 razy
Re: Błonkówka
Rzeczywiście! Patrząc po zdjęciach, bardzo zbliżony jest T. vespa, znalazłem fragment klucza, niestety po francusku, i podany jako cecha kolor odnóży też się zgadza, jednak na większości zdjęć w sieci widać żółte nasady czułków, okaz z moich zdjęć ma raczej całe czarne.
Pozdrawiam, Andrzej
Pozdrawiam, Andrzej
Do takich detali potrzeba niestety dobrze opracowanego klucza, użyłkowanie, czułki, jak i nadustek wskazują na Tenthredo.
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
...zerknij na włoskie forum
,jest tam gość, który produkuje klucze zdjęciowe do Tenthredinidae-można powiedzieć masowo ,spokojnie mozna sobie przysiąść i pooznaczać
Rafał
...albo prościej znaleźć to przez google ...11 stron z jego kluczmi!!!
http://www.flickr.com/photos/d-jp-balmer/

Rafał
...albo prościej znaleźć to przez google ...11 stron z jego kluczmi!!!

Właśnie te miałem na myśli pisząc o kluczach po francusku - zresztą link znalazłem w którymś z Twoich postów. W opisie zdjęcia T. vespa Balmer wymienia kolor czułków jako zmienny, czyli się zgadza. W tym kluczu http://www.flickr.com/photos/d-jp-balme ... /lightbox/ , o ile dobrze tłumacze z francuskiego, mamy w punkcie 28. następujące cechy: Tegulae żółte lub czerwonawe - jeśli poprawnie znalazłem tegulae, to okaz z moich zdjęć ma je właśnie czerwonawe, a nie czarne jak w pkt. 29. Dalej w nawiasie: mesonotum matowe (zgadza się), trzy gęste i silne perforacje (wgłębienia?) i tutaj szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy mój je posiada.
Mam nadzieję, że jakoś strasznie nie błądzę
Swoją drogą widać, że człowiek włożył wiele pracy w te klucze, i nie mogę pojąć czemu upiera się na publikowaniu ich w formie grafik, a nie tekstu.
Mam nadzieję, że jakoś strasznie nie błądzę

Swoją drogą widać, że człowiek włożył wiele pracy w te klucze, i nie mogę pojąć czemu upiera się na publikowaniu ich w formie grafik, a nie tekstu.
-