Issoria lathonia?
- kazeku
- UTM: DA26
Issoria lathonia?
W zdjęciach z ubiegłego roku zauważyłem motyla, którego wtedy uznałem za Issoria lathonia.
Ale teraz przeglądając www.lepidoptera.eu zwróciłem uwagę, że na mapce obserwacji w Małopolskim był obserwowany do roku 2000, a okres występowania imago kończy się w początkach września.
Ja zdjęcia zrobiłem 25 września 2011 w Woli Zachariaszowskiej, jakieś 3 km od północnych granic Krakowa.
Nie bardzo wiem, jaka jest "tolerancja" danych na "lepidoptera". Chętnie bym się czegoś więcej dowiedział.
Ale teraz przeglądając www.lepidoptera.eu zwróciłem uwagę, że na mapce obserwacji w Małopolskim był obserwowany do roku 2000, a okres występowania imago kończy się w początkach września.
Ja zdjęcia zrobiłem 25 września 2011 w Woli Zachariaszowskiej, jakieś 3 km od północnych granic Krakowa.
Nie bardzo wiem, jaka jest "tolerancja" danych na "lepidoptera". Chętnie bym się czegoś więcej dowiedział.
- Załączniki
-
Issoria1.jpg (107.62 KiB) Przejrzano 1796 razy-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:09:25 13:29:09Image taken on:25 września 2011, 11:29 - ndzFocus length:100 mmShutter speed:1/800 SecF-number:f/5.2ISO speed rating:125Camera-model:DSC-HX1
-
Issoria2.jpg (146.6 KiB) Przejrzano 1796 razy-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:09:25 13:29:29Image taken on:25 września 2011, 11:29 - ndzFocus length:100 mmShutter speed:1/800 SecF-number:f/5.2ISO speed rating:125Camera-model:DSC-HX1
Re: Issoria lathonia?
Jeśli motyl występował do 2000, to traktuję to tak, jakby dalej występował, np. absurdem dla mnie jest, żeby P. machaon, N. polychros czy N. antiopa nie występowały na Podkarpaciu (sam je tutaj często łowię).
Co do motyla to jest to rzeczywiście I. lathonia.
Co do motyla to jest to rzeczywiście I. lathonia.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Issoria lathonia?
Dane pokazywane na stronie głównej danego gatunku, to dane literaturowe - często bardzo niedokładne. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej, otwórz stronę, na której entomolodzy podają własne obserwacje. Wynika z nich, że np. Issoria latonia bywa obserwowana nawet w listopadzie, a w październiku jest nierzadka. Jak pisze M. Krzywicki w swojej "Monografii motyli dziennych Polski", to trzecie, niepełne pokolenie (koniec IX do XI).jaka jest "tolerancja" danych na "lepidoptera".