Obserwacje motyli 2012

Paweł Walkiewicz
Kontakt:

Re: Obserwacje motyli 2012

Post autor: Paweł Walkiewicz »

Sławek Pawlak pisze:dziwny ikar przypominający adonisa
Jeżeli mówisz o tym osobniku, którego zdjęcie wstawiałeś w innym wątku, to jest to najzupełniej normalny ikar.
Sławek Pawlak
UTM: CB08

Post autor: Sławek Pawlak »

W takim razie, wytłumacz mi dlaczego na fotografii ikara strzępina nie jest jednolicie biała, a przecież to jet podstawowa cecha do odróżnienia ikara od adonisa. W tym przypadku chyba wątpliwości nie były bezpodstawne.
W odróżnianiu modraszków może nie mam takiej wprawy, ale tej cechy poszukuję w trakcie obserwacji ikarów, aby w przypadku spotkania adonisa, nie pominąć go. Stąd moja nadzieja, że a nuż to adonis, choć to by było za dużo dobrego na raz.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

...chodzi o wierzchnią stronę skrzydeł ,strzępina od spodu może sobie tworzyć różne wariacje :wink: ,zresztą belargusa jak kiedyś zobaczysz ,to będziesz pewny, że to on ...takiego blue nie ma żaden modraszek :wink:
Pozdrawiam
Rafał
Sławek Pawlak

Dziękuje Rafale za wyjaśnienie sprawy, obecnie próbuję nabrać pewności w poznawaniu najczęstszych motyli w tym np. ikara czy uroczka, aby skoncentrować uwagę na podobnych do nich "rzadkości". Przekonałem się jednak, że, w przypadku modraszków, pewność dają fotografie obu stron motyla, gdyż w terenie nie wszystko można zauważyć, na fotografii natomiast jest ta możliwość. Stąd też w przypadku moich wątpliwości, wystawienie fotografii tego ikara.
Rafale, na pierwszym i ostatnim Twoim zdjęciu, chyba z alkonem, jeśli mnie wzrok nie myli, znów storczyk.
Sławek
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Sławek Pawlak pisze:Rafale, na pierwszym i ostatnim Twoim zdjęciu, chyba z alkonem
:no: To jest P.teleius
Sławek Pawlak pisze:jeśli mnie wzrok nie myli, znów storczyk.
:tak: to gółka długoostrogowa - ,na tym stanowisku kwitnie jeszcze Kruszczyk błotny,a w szuwarach jakiś miesiąc temu przekwitł lipiennik losela... w tym miejscu miała powstać spalarnia śmieci ,a w "planie b" asfaltownia :ap: kumpel(Felek)napisał do RDOŚ-u ,ja zrobiłem foty i moze będzie dobrze :wink: . Panie które robiły tam "inwentaryzację przyrodniczą",będąc tam dwa razy wiosną (w kwietniu!),stwierdziły kilka żab, jaszczurkę ,i kilka chwastów (niegodnych nawet, by je z nazwy przytaczać :P) takie jaja...
Pozdrawiam
Rafał
Sławek Pawlak

Przeżyłem w tym roku u siebie identyczną sytuację i szok, gdy po kilku latach inwenteryzacji torfowisk, w tym list występujacy tu motyli, dowiedziałem się, że na moim badanym terenie, "specjalista" stwierdził występowanie jedynie bobrka trójlistkowego. Dopiero po konfrontacji miejsce to wróciło na listę projektowanych obszarów naturowych. Niesmak jednak pozostał, gdyż co by było gdybym nie miał bieżących obserwacji.
Sławek
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

to gółka długoostrogowa - ,na tym stanowisku kwitnie jeszcze Kruszczyk błotny,a w szuwarach jakiś miesiąc temu przekwitł lipiennik losela... w tym miejscu miała powstać spalarnia śmieci ,a w "planie b" asfaltownia kumpel(Felek)napisał do RDOŚ-u ,ja zrobiłem foty i moze będzie dobrze . Panie które robiły tam "inwentaryzację przyrodniczą",będąc tam dwa razy wiosną (w kwietniu!),stwierdziły kilka żab, jaszczurkę ,i kilka chwastów (niegodnych nawet, by je z nazwy przytaczać ) takie jaja...
Pozdrawiam
Rafał
:okok: :brawo: :okok: :brawo: :okok: :brawo: :okok: :brawo: :hp:
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Liczyłem na żywiołowe reakcje, a tu ... cisza.
Jak ktoś zdjęcie jelonka da, to.... ojojoj :gun: :gun: :gun: A jak panienki swoimi ----- badaniami kasują kawałek ciekawego biotopu, to chętnych do linczu nie ma :tup:
To pewnie znów ta ... "starość" :szok: , że nic nie kumam, znaczy się :wink:
Witas

Post autor: Witas »

Jacek Kalisiak pisze:Liczyłem na żywiołowe reakcje, a tu ... cisza.
viewtopic.php?f=40&t=22936
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Porównaj jak pięknie rozwinął się np. wątek viewtopic.php?f=63&t=22943 w którym można było personalnie wziąć na widelec konkretną osobą, w porównaniu w tym wątkiem i z tym, który przywołałeś. Takich wątków, gdzie personalnie odbywało się jeżdżenie po konkretnych osobach było wiele ... Czy z tego mogło wyniknąć coś pożytecznego? Wydłużenie listy gatunków chronionych, zaostrzenie kar, utwierdzenie w mniemaniu, że entomolodzy to główni sprawcy wymierania owadów? A może dzięki temu ustawodawca miałby zauważyć jak sami dbamy o wysoki poziom etyki? I pewnie w nagrodę .... i tu proponuję konkurs - co da nam w nagrodę kolejna ustawa ... :wow:
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

...oj tam,to temat o obserwacjach motyli ,a nie o panienkach i jelonkach :wink:

Proponuję - "wyniosłe milczenie" :no:
Pozdrawiam
Rafał
:birra:
Witas

Post autor: Witas »

Jacek Kalisiak pisze: A może dzięki temu ustawodawca miałby zauważyć jak sami dbamy o wysoki poziom etyki?
W tym konkretnym przypadku nie mam sobie nic do zarzucenia :no: od 1988 jak zacząłem się "bawić" w amatorską entomologię :okok: Ale zaśmiecamy wątek... :mysl:
Sławek Pawlak

Wracając do tematu, wczoraj obserwowałem u siebie jeszcze kraśnika goryszowca.
Rafał tak trzymaj.
Sławek
Załączniki
kraśnik goryszowiec.JPG
Original image recording time:
2012:07:24 22:48:29
Image taken on:
wtorek, 24 lipca 2012, 20:48
kraśnik goryszowiec.JPG (48.63 KiB) Przejrzano 4599 razy
Sławek Pawlak

W dniu dzisiejszym, przy przenikającym przez chmury słońcu, na skraju doliny Prosny w pow.wieruszowskim (woj.łódzkie) obserwowałem: z ciekawszych Lycaena dispar, Aricia agestis, Cupido argiades oraz zwabionego odchodami samca Apatura ilia.
Pozdrawiam
Sławek
Załączniki
Apatura ilia.JPG
Original image recording time:
2012:09:02 20:38:19
Image taken on:
niedziela, 2 września 2012, 18:38
Apatura ilia.JPG (65.6 KiB) Przejrzano 4306 razy
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Rafał Celadyn pisze: w tym miejscu miała powstać spalarnia śmieci ,a w "planie b" asfaltownia   kumpel(Felek)napisał do RDOŚ-u ,ja zrobiłem foty  i moze będzie dobrze   . Panie które robiły tam "inwentaryzację przyrodniczą",będąc tam dwa razy wiosną (w kwietniu!),stwierdziły kilka żab, jaszczurkę ,i kilka chwastów (niegodnych nawet, by je z nazwy przytaczać  ) takie jaja...
Pozdrawiam
Rafał
...takie info trochę nie na temat i dyskusja leciwa ,ale w końcu jest efekt :ok: ,więc podaję link do artykułu dotyczącego w/w stanowiska :arrow: http://www.przelom.pl/przelom-online/89 ... u-wyjscia/
...może się urzędasy ogarną ...załatwieni własną bronią...
:wine:
Pozdrawiam
Rafał
ODPOWIEDZ