Na torfowisku: Colias palaeno.
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Na torfowisku: Colias palaeno.
W dużych ilościach pojawił się Colias palaeno na torfowiskach Orawsko - Nowotarskich. Aż miło popatrzeć! Zaczynają loty Plebejus optilete i Coenonympha tullia. Anarta cordigera trafiła się tylko jedna - nerwowo latała od trawki do trawki, na jednym źdźble jajo posadziła i tyle ją widziałem...
- Załączniki
- P1090771.JPG (91.2 KiB) Przejrzano 2930 razy
- P1090773.JPG (139.76 KiB) Przejrzano 2930 razy
- P1090774.JPG (147.53 KiB) Przejrzano 2930 razy
- P1090775.JPG (139.05 KiB) Przejrzano 2930 razy
- P1090795.JPG (84.31 KiB) Przejrzano 2930 razy
- P1090820.JPG (114.16 KiB) Przejrzano 2930 razy
- P1090894.JPG (27.7 KiB) Przejrzano 2930 razy
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
Re: Na torfowisku: Colias palaeno.
Colias palaeno to zdecydowanie mój faworyt z Rhopalocera - cudny motyl który w P. Aug. występuje też dość licznie. Mam namierzone piękne torfowisko na północ od P. Aug. gdzie w/g znajomego leśniczego "miejscowi noszą żurawinę koszami a żółtych motyli w czerwcu latają setki"
. Niestety z zimowych planów na zbadanie tego na pocz. czerwca nic nie wyszło ale będę tam za 2 tygodnie . Dziwi mnie trochę późne spotkanie z A. cordigera - czy ten gatunek ma taki pojaw na tym torfowisku??.

- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Generalnie pojawy są tu nieco opóźnione, ale do tej pory już się powinny wyrównać w stosunku do reszty kraju. Myślę, że trafiłem na jakąś spóźnialską - większe ilości A.cordigera kojarzę z okresem kwitnienia borówki bagiennej, a ta już przekwitła.Dispar pisze:Colias palaeno to zdecydowanie mój faworyt z Rhopalocera - cudny motyl który w P. Aug. występuje też dość licznie. Mam namierzone piękne torfowisko na północ od P. Aug. gdzie w/g znajomego leśniczego "miejscowi noszą żurawinę koszami a żółtych motyli w czerwcu latają setki". Niestety z zimowych planów na zbadanie tego na pocz. czerwca nic nie wyszło ale będę tam za 2 tygodnie . Dziwi mnie trochę późne spotkanie z A. cordigera - czy ten gatunek ma taki pojaw na tym torfowisku??.
Na Orawie pojawia się później niż w innych miejscach Polski. Najpóźniej widziałem ją 28 czerwca!Jarosław Wenta pisze:Myślę, że trafiłem na jakąś spóźnialską - większe ilości A.cordigera kojarzę z okresem kwitnienia borówki bagiennej, a ta już przekwitła.
Ale piękne te Coliasy. W moim województwie (wielkopolskie) nie ma chyba ani jednego stanowiska dla tego gatunku. To że spotkałeś ich tak wiele, to naprawdę super.
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
- SiejeOwies
Kurcze nakręciłem się na te gatunki, jak wrócę na Podlasie to muszę się na nie wybrać