Carabus zawadzkii
- CARABUS12
- profil zainteresowan: WOT
Carabus zawadzkii
Prośba o potwierdzenie oznaczenia.
Dane:
1982 SLOVAKIA
Remetské Hámre
ad. Michalovce
I mam pytanie gdyż spotykam się w różnych publikacjach z :
Carabus scheidleri zawadzkii Kraatz, 1854
Carabus zawadzkii Kraatz, 1854
Dane:
1982 SLOVAKIA
Remetské Hámre
ad. Michalovce
I mam pytanie gdyż spotykam się w różnych publikacjach z :
Carabus scheidleri zawadzkii Kraatz, 1854
Carabus zawadzkii Kraatz, 1854
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:11:16 14:10:43Image taken on:16 listopada 2011, 13:10 - śrFocus length:4.5 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:400Camera-model:DMC-FZ100
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:11:16 14:13:32Image taken on:16 listopada 2011, 13:13 - śrFocus length:4.5 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:320Camera-model:DMC-FZ100
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:11:16 14:10:08Image taken on:16 listopada 2011, 13:10 - śrFocus length:4.5 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:400Camera-model:DMC-FZ100
- M. Stachowiak
- Been thanked: 1 time
Re: Carabus zawadzkii
Tak, to jest C. zawadzkii (jeżeli przyjmiemy, że C. zawadzkii jest „dobrym” gatunkiem).
Odrębność gatunkowa tego taksonu ciągle jest przedmiotem dyskusji. Moim zdaniem jest to podgatunek C. scheidleri, natomiast inni karabidolodzy nie tylko uznają C. zawadzkii za odrębny gatunek, ale i w jego obrębie wyróżniają podgatunki.
Odrębność gatunkowa tego taksonu ciągle jest przedmiotem dyskusji. Moim zdaniem jest to podgatunek C. scheidleri, natomiast inni karabidolodzy nie tylko uznają C. zawadzkii za odrębny gatunek, ale i w jego obrębie wyróżniają podgatunki.
- CARABUS12
- profil zainteresowan: WOT
Ja tam specem nie jestem, ale w tym wypadku skłaniam się że C. zawadzkii jest odrębnym gatunkiem.M. Stachowiak pisze:Tak, to jest C. zawadzkii (jeżeli przyjmiemy, że C. zawadzkii jest „dobrym” gatunkiem).
Patrząc na okazy C. scheidleri i C. zawadzkii - różnią się urzeźbieniem pokryw, czy jest dobra cecha czy też nie, nie wiem sam.
http://coleoptera.ksib.pl/search.php?taxonid=11030&l=pl
- Delog
- UTM: CA56
- Has thanked: 1 time
- Kontakt:
A tak swoją drogą, to czy ktoś obserwował C. scheidleri/zawadzki na wyżynie Krakowsko-Wieluńskiej? Czy występuje on w Polsce poza Bieszczadami?CARABUS12 pisze:http://coleoptera.ksib.pl/search.php?taxonid=11030&l=pl
- M. Stachowiak
Carabus zawadzkii (a według mnie C. scheidleri zawadzki) dotąd wykazano z Bieszczadów, Beskidu Niskiego i Pogórza Rzeszowskiego — nie ma szans na jego wystepowanie na Wyżynie Krakowsko-Wieluńskiej, natomiast Carabus scheidleri (s. l., bo nie mamy pewności o jaki podgatunek tu chodzi) z wyżyny tej wymieniany był tylko raz w drugiej połowie XIX w.
W KFP podano, że w Polsce występuje Carabus scheidleri preyssleri Duft. Tak też podaje Watała (1983, 1995), ale faktyczna przynależność podgatunkowa polskiej populacji tego gatunku wymaga weryfikacji (nie jest to C. s. preyslerii!).
W KFP podano, że w Polsce występuje Carabus scheidleri preyssleri Duft. Tak też podaje Watała (1983, 1995), ale faktyczna przynależność podgatunkowa polskiej populacji tego gatunku wymaga weryfikacji (nie jest to C. s. preyslerii!).
- Delog
- UTM: CA56
- Has thanked: 1 time
- Kontakt:
Tak też myślałem, choć mapka w coleoptera.ksib.pl nieco mnie zwiodła. Obserwowałem Carabus scheidleri (nie zawadzki) jedynie w Bieszczadach, całkiem zresztą sporą populację. Dziękuję za odpowiedź
-
rpanin
Carabus (Morphocarabus) zawadzkii, Kraatz 1854 jest dobrym gatunków. Bardzo dobrze różnią się od innych Morphocarabus tylko ganitelyami.
Na powierzchni może być bardzo podobne do Carabus (Morphocarabus) helleri n. pseudopreyssleri Breuning, 1932)
Na powierzchni może być bardzo podobne do Carabus (Morphocarabus) helleri n. pseudopreyssleri Breuning, 1932)
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:06:04 00:19:47Image taken on:03 czerwca 2011, 22:19 - ptFocus length:7.3 mmShutter speed:3.2 SecF-number:f/8Camera-model:Canon PowerShot A610
-
rpanin
Morphocarabus helleri n.pseudopreyssleri Breuning, 1932
Morphocarabus scheidleri scheidleri Panzer, 1799
Morphocarabus scheidleri scheidleri Panzer, 1799
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:03:17 00:16:12Image taken on:16 marca 2009, 23:16 - pnFocus length:7.3 mmShutter speed:3.2 SecF-number:f/8Camera-model:Canon PowerShot A610
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:03:18 02:44:44Image taken on:18 marca 2009, 01:44 - śrFocus length:7.3 mmShutter speed:2.5 SecF-number:f/8Camera-model:Canon PowerShot A610
- M. Stachowiak
Tak, znam Twoje stanowisko i opracowania
, ale… Twoja argumentacja nie przekonuje mnie, zwłaszcza w świetle ostatnio opublikowanych prac Węgrów. Czy nie bierzesz pod uwagę tego, że różnice (bardzo małe!) w budowie endophallusa mogą być przejawem zmienności (podobnie jak jest zmienna liczba rzędów z punktami) lub wynikiem niedoskonałości metody preparowania?
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
Ja tam się na Carabidae nie znam, ale różnice pokazane na zdjęciach są dla mnie ewidentne...
W ryjkowcach dobre gatunki nie podlegające dyskusji wyróżnia się na podstawie duuuuużo drobniejszych niuansów, co nie oznacza że podobne kontrowersje nie istnieją.
W ryjkowcach dobre gatunki nie podlegające dyskusji wyróżnia się na podstawie duuuuużo drobniejszych niuansów, co nie oznacza że podobne kontrowersje nie istnieją.
-
rpanin
W przeciwieństwie do zewnętrznych oznak, które ze względu na ewolucję gwałtownych zmian, genitalia - znak bardzo konserwatywne.
Ten znak jest w сały populyatsiiii Morphocarabus zawadzkii bardzo stabilny.
Ya dużo rozczłonkowany Carabus . Wszystkie Morphocarabus zawadzkii: zawadzkii zawadzkii, zawadzkii dissimilis, zawadzkii seriatissimus jest to samo. endoрhallus wszystkie takie same.
Wyraźnie różni się od Morphocarabus helleri . By the way, co również nie jest scheidlery.
A fakt, że inni piszą, z tego można tylko śmiać.
Przepraszamy za zły język.
Ten znak jest w сały populyatsiiii Morphocarabus zawadzkii bardzo stabilny.
Ya dużo rozczłonkowany Carabus . Wszystkie Morphocarabus zawadzkii: zawadzkii zawadzkii, zawadzkii dissimilis, zawadzkii seriatissimus jest to samo. endoрhallus wszystkie takie same.
Wyraźnie różni się od Morphocarabus helleri . By the way, co również nie jest scheidlery.
A fakt, że inni piszą, z tego można tylko śmiać.
Przepraszamy za zły język.
-
Kafelan
- UTM: YR06
- Been thanked: 3 times
Czy na pewno występowanie w Polsce Carabus zawadzkii Kraatz, 1854 zamyka się w tych dwóch miejscach ?. Ja kilka dni temu na drodze polnej zauważyłem kilka dużych i mniejszych biegaczy leżących na pokrywach, ruszały się, jednak nie były w stanie chodzić. Wydaje mi się, że mogły być zatrute. Jednego w końcu wziąłem do ręki i po dokładnym oglądnięciu przy użyciu lupy okazało się, że jest to Carabus zawadzkii Kraatz, 1854. taki sam jak na zdjęciach powyżej. W tamtym roku też miałem kontakt z Carabus zawadzkii Kraatz, 1854 w woj. Opolskim. Udam się w to miejsce ponownie i jak dopisze mi szczęście zrobię zdjęcia.
- M. Stachowiak
W woj. opolskim mogłeś spotkać C. scheidleri, a na pewno nie C. zawadzkii. W każdym razie wrzuć zdjęcia (szczególnie pokryw).
-
Kafelan
- UTM: YR06
- Been thanked: 3 times
Troszkę wystrzeliłem jak ze średniowiecznej armaty z tym Carabus scheidleri zawadzkii Kraatz, 1854, ale wyraźne różnice zdjęć pokryw Carabus scheidleri zawadzki i Carabus scheidleri schleidrei ze strony http://www.eurocarabidae.de w stosunku do pokryw obserwowanego chrząszcza zamieszały mi w głowie. Wysyłam dwa kiepskiej jakości zdjęcia, ale może będzie coś widać.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:02:02 16:37:12Image taken on:02 lutego 2012, 15:37 - czwFocus length:61 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/3.1ISO speed rating:100Camera-model:HP PhotoSmart C945 (V01.68)
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:02:02 16:35:44Image taken on:02 lutego 2012, 15:35 - czwFocus length:61 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/3.1ISO speed rating:100Camera-model:HP PhotoSmart C945 (V01.68)
-
rpanin
To Morphocarabus! Są one bardzo trudne do zidentyfikowania przez ich wygląd. Tylko ty możesz powiedzieć dokładnie, kto jest spojrzenie endophallus.Kafelan pisze:Troszkę wystrzeliłem jak ze średniowiecznej armaty z tym Carabus scheidleri zawadzkii Kraatz, 1854, ale wyraźne różnice zdjęć pokryw Carabus scheidleri zawadzki i Carabus scheidleri schleidrei ze strony http://www.eurocarabidae.de w stosunku do pokryw obserwowanego chrząszcza zamieszały mi w głowie. Wysyłam dwa kiepskiej jakości zdjęcia, ale może będzie coś widać.
Myślę, że Carabus (Morphocarabus) helleri n. pseudopreyssleri Breuning, 1932
Dystrybuowane zawadzkii, Kraatz 1854 - prawdopodobnie w Polsce, na zachodzie dochodzi do Krosno, (?)Tarnów,
- M. Stachowiak
Widzę, że podnosisz C. scheidleri helleri do rangi odrębnego gatunku. Na jakiej podstawie?rpanin pisze:To Morphocarabus! Są one bardzo trudne do zidentyfikowania przez ich wygląd. Tylko ty możesz powiedzieć dokładnie, kto jest spojrzenie endophallus.Kafelan pisze:Troszkę wystrzeliłem jak ze średniowiecznej armaty z tym Carabus scheidleri zawadzkii Kraatz, 1854, ale wyraźne różnice zdjęć pokryw Carabus scheidleri zawadzki i Carabus scheidleri schleidrei ze strony http://www.eurocarabidae.de w stosunku do pokryw obserwowanego chrząszcza zamieszały mi w głowie. Wysyłam dwa kiepskiej jakości zdjęcia, ale może będzie coś widać.
Myślę, że Carabus (Morphocarabus) helleri n. pseudopreyssleri Breuning, 1932
Dystrybuowane zawadzkii, Kraatz 1854 - prawdopodobnie w Polsce, na zachodzie dochodzi do Krosno, (?)Tarnów,
Zwróć uwagę, że konsekwencją takiego podejścia jest wykazanie nowego dla fauny Polski gatunku z rodzaju Carabus
-
rpanin
To wciąż mój nieoficjalny opinii. Do tej pory nie zostało opublikowane.
Uzasadnieniem dla zasadniczej różnicy w endophallus poziomu.
Przemijające populacje nie są wykrywane.
Teraz, jako warunkowo scheidleri helleri
Uzasadnieniem dla zasadniczej różnicy w endophallus poziomu.
Przemijające populacje nie są wykrywane.
Teraz, jako warunkowo scheidleri helleri
- M. Stachowiak
Tą opinię trudno Ci będzie udowodnić
. Niemniej cieszę się, że zgadzamy się co do braku w faunie Polski C. scheidleri preyssleri
. W rzeczywistości okazy, które wcześniej tak były oznaczane należą do podgatunku C. scheidleri helleri.