Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Rób zdjęcia z ostrością na cały obiekt, a nie tylko na jego przód bądź tył. Inaczej nie widać żadnych detali, co tu przeszkadza głównie w przypadku nr 3 - zrób jej dodatkową fotę, z tej trudno określić nawet przynależność do rodziny.
Co do reszty - 1 to larwa wielbłądki, 2 rzeczywiście wygląda na młode stadium C. cossus, 4 - jakby coś z Noctuidae, tu też potrzebne jest lepsze zdjęcie (cały osobnik, ujęcia z góry + bok, taki jest standard przy gąsienicach).
Wybacz Aneto ale wolę nazwy łacińskie... Może dlatego, że jestem do nich przyzwyczajony. Co to za wielbłądka? Resztę fotek postaram sie wrzucić wieczorem, może coś jeszcze znajdę w terenie.
1, 3 i 4 to sówki - 1 wygląda mi na jakąś Agrotis, 3 (zielona) to najpewniej Noctua pronuba, tylko przed przepoczwarczeniem trochę się rozmyła. 4 - jak dla mnie Mythimna sp., może M. albipuncta. Niestety na żółtą nadal nie mam pomysłu, może ktoś inny coś wykoncypuje.
Jeśli uznacie,że ta moja gąsienica jest podobna do tej żółtej gąsienicy Filipa to ja swoją nazwałem Anania hortulata.Czekam od zeszłego roku aż się zapoczwarkuje i faktycznie wygląda jak żywy trup.Filip ,czy ją znalazłeś żerującą czy może schowaną np. w suchym liściu ?