Miałem zakładać osobny wątek, ale widzę, że padło już tu wiele odpowiedzi w kwestiach, o które chciałem zapytać.
Nadal jednak interesują mnie dwa aspekty:
1) to co piszecie o mocy akumulatora i tego co może uciągnąć nie zgadza się z naszymi doświadczeniami z Kazachstanu
2) kwestia przewozu przetwornicy samolotem
Ad.1
W KZ poprosiliśmy kierowcę żeby ogarnął tani i używany agregat do świecenia. Przyniósł "coś dziwnego" (fot 1, 2) za 70$, a więc o wiele taniej niż się spodziewaliśmy. Jako, że nie jestem omnibusem elektryki nie wiedziałem w ogóle jak to nazwać... Dopiero niedawno zrozumiałem, że była to chyba przetwornica ponieważ oczywiście czerpała moc z uruchomionego silnika samochodu (fot 3).
Jednak po pierwsze dziwne było umiejscowienie tego przedmiotu (z tyłu samochodu) - czy przetwornica zawsze musi być podpięta do gniazda zapalniczki (być może taki rodzinny samochód ma również wejście gdzieś z tyłu, nie kojarzymy kabli przeciągniętych z tyłu do wejścia zapalniczki z przodu)?
Po drugie, nie było *żadnych* problemów z uciągnięciem MIXa 400W (!) + UV 25W = 425W x 2 = 850W (na później)...
Stąd pierwsze pytanie - czy jednak to co tu zostało napisane nie jest koniecznie zgodne z prawdą lub rozważaliście jedynie samochody osobowe a taki van ma mocniejszy akumulator? Od razu pytanie jak jest w przypadku UAZ 452 - jaki tam jest akumulator?
Ad. 2
Czy ktoś próbował przewozić przetwornicę samolotem (oczywiście bagaż do luku!)? Słyszałem o problemach z przewożeniem dławika. Czy to również może zostać uznane za "bombę"?
Chcemy świecić w tym roku w Mongolii, a na agregat raczej nie ma szans. Dlatego chcę powtórzyć opcję z KZ, ale czytając ten temat mam pewne obawy co do mocy akumulatora z MIXem 400W (zawsze możemy kupić 250W).
Co do samej przetwornicy to jak tu czytam potrzebuję na mocy *ciągłej* z dwa razy mój pobór czyli te 850W a na mocy szczytowej jeszcze dwa razy więcej (moment odpalenia).
Także czy taka przetwornica (Moc ciągła 1000W, Moc szczytowa 2000W) będzie OK:
https://allegro.pl/oferta/przetwornica- ... 7122058174
(wydaje się trochę zbyt tania jak za tę moc).
Wcześniej rozważałem taką (500/1000W):
https://www.ceneo.pl/28209560#tab=spec
Tutaj cena wydaje się bardziej adekwatna do mocy, ale przeczytałem tu o tej "regule" 2 x więcej W na mocy ciągłej.
Foty: