Załóżmy, że chcesz użyć Mixa 250W. Skoro akumulator ma mieć 12V, to znaczy że lampa obciąży ten akumulator prądem 21 Amper. (jeśli oczywiście przetwornica to wytrzyma). Bardzo porządne samochodowe akumulatory mają pojemność około 100 Ah (amperogodzin) Nawet taki akumulator nie wytrzyma ciągłego obciążenia prądem ponad 20 A, bo się przegrzeje w ciągu kilkunastu minut (teoretycznie można z niego czerpać nawet wyższe prądy, np. rozrusznikiem, ale przez kilka-kilkanaście sekund!). Chyba sobie tego Filipie nie przemyślałeś. Jeśli chcesz świecić Mixem, to tylko z agregatem.Pewnie MIXem
Ależ wytrzyma bez problemu. Producenci w kartach katalogowych podają charakterystyki i tabelki dla prądów przy których można by spawać metale. Dla przykładu ten Filipowy 75Ah (o ile to żelowy, bo nie sprecyzował) można rozładować prądem 210A w 8 minut a szczytowe obciążenie może "pikać" nawet do 10C.Antek Kwiczala pisze:Żelowe tego raczej nie wytrzymają.
Troszkę matematyki nie zaszkodzi.Filip P. pisze:GGGGościu koniecznie chcę tam poświecić ale nie za 120zł/hOkoło tyle kosztuje paliwo...
Jacku! Samochód jak stoi to nie spali 1l/100km bo stoiTomasz Żuk pisze:Jednak gdy samochód stoi, to wiadomo, że nie spali 6 litrów na 100km lecz o wiele mniej. Być może 1 litr
Jacku czy Tomku? Ja nic takiego nie napisałem!romanzamorski pisze:Jacku! Samochód jak stoi to nie spali 1l/100km bo stoiTomasz Żuk pisze:Jednak gdy samochód stoi, to wiadomo, że nie spali 6 litrów na 100km lecz o wiele mniej. Być może 1 litr. Rozumiem, że to 1l/1h
.Tak więc jeśli jechalibyśmy 70 km/h to przejechalibysmy 70 km przez godzinę (na razie banalne...) czyli spalilibyśmy 70/100 * 6l. = 4,2 litra (ciągu godziny jazdy)
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |