ozn.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ozn.
Prosze o oznaczenie poczwarek: pierwsza ok. 1,5 miala oprzed po wewnetrznej stronie kory wierzbowej. Ta druga z kolei ok. 2cm spod kory brzozowej.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:03:31 18:06:04Image taken on:sobota, 31 marca 2012, 16:06Focus length:18.8 mmShutter speed:1/10.2 SecF-number:f/3.3ISO speed rating:50Camera-model:E8700
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:03:31 19:22:40Image taken on:sobota, 31 marca 2012, 17:22Focus length:18.8 mmShutter speed:1/4.4 SecF-number:f/3.3ISO speed rating:50Camera-model:E8700
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: ozn.
Mogę się mylić, ale z tego co wiem, to w Polsce nie ma specjalistów od oznaczania poczwarek motyli nocnych (a takie są na fotkach). Oczywiście można to robić, ale nawet w Europie jest może kilka osób tym się zajmujących. Są oczywiście niektóre charakterystyczne poczwarki, łatwe do rozpoznania, ale większość wymaga specjalistycznej wiedzy. Polecam dwutomową pracę J. Patočki, której tom tekstowy pokazuję.
-
Czy mógłbyś Antku dodać jakieś zdjęcie ze środka owej książki (najlepiej jakiejś tablicy)? Nie ukrywam, że zaciekawiła mnie ta pozycja i możliwość choćby częściowego oznaczania z niej poczwarek....
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Niestety, nie mam tej pracy
Mogę tylko dodać, że drugi tom zawiera właśnie tablice. Całość jest do nabycia na "Apollo Books" za 138€.
http://www.apollobooks.com/pupae.htm

http://www.apollobooks.com/pupae.htm
-
Czyli poznałem drugą interesującą mnie rzecz zanim o nią spytałem..... No cóż, jaka treść - taka cena.... 

W sumie to nie musi być zdjęcie... z lupą w oku można też zrobić szkic "dupki" w paincie 
Anyway, po medytacji nad zdjęciem i tym skąd ją wydłubałeś jest to dla mnie któraś Acronicta żerująca na brzozie (psi/alni/cuspis/tridens).

Anyway, po medytacji nad zdjęciem i tym skąd ją wydłubałeś jest to dla mnie któraś Acronicta żerująca na brzozie (psi/alni/cuspis/tridens).