Warmia i Mazury wiosną

Opisy, jak się przygotować, relacje ...
Łukasz

Warmia i Mazury wiosną

Post autor: Łukasz »

Na przełomie kwietnia i maja być może będę mieć okazję spędzić kilka dni w w/w okolicach. Moje pytanie, gdzie się skierować i w jakie miejsce udać, żeby było ciekawie "entomologicznie"? Wiadomo, końcówka kwietnia nie zachwyca. Nie liczę ani na wybitne dzienne, ani na połowy nocne. Ale fascynuje mnie botanika, może jakieś miejsca z murawami kserotermicznymi albo po prostu łąkami bogatymi florystycznie? Przy okazji możliwość poszukania gąsienic, żerowisk mikro, etc. Proszę o rady :)
Witas

Re: Mazury wiosną

Post autor: Witas »

Nocą, okrajki torfowisk, szczególnie tam gdzie łochynia i żurawina. Może być chłodno, ale cuda mogą się trafić.
A tak konkretnie, jakie okolice?
Łukasz

Konkretnie Miłomłyn. Chodzi o to, że mogę sobie podjechać samochodem w ciekawsze miejsca w okolicy. Nie nastawiam się na konkretne gatunki, ale chciałbym poznać ciekawe miejsca (jak wyżej opisywałem). Chyba że ktoś z forum tam mieszka? :mrgreen:
Skorpion20
UTM: DE65
Kontakt:

Post autor: Skorpion20 »

Szkoda, że nie planujesz przyjechać bliżej Olsztyna, bo akurat w nim mieszkam, a jakieś ciekawsze miejscówki na szukanie owadów na pewno by się znalazło :mrgreen:
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Witek ma rację - poszukaj tam torfowisk i L. lamda na nich. To teren raczej słabo poznany entomologicznie i będziesz musiał sam coś znależć. Lepiej poznane są okolice pobliskiego Morąga. Łowiłem tam kiedyś B. daphne i B. aguilionaris. W Małdytach mieszka kolega entomolog który czasami tu zagląda ( pozdrawiam Roberta) ale on poszedł w chrząszcze i ochronę przyrody a ten teren zna bardzo dobrze.
Witas

Przede wszystkim to nie Mazury, tylko Warmia. "Grasowałem" w okolicach Łukty.
Dispar pisze:Łowiłem tam kiedyś B. daphne i B. aguilionaris.
B. daphne jest tam miejscami liczna, natomiast B. aguilionaris bardzo lokalna.
Łukasz

B. daphne jest tam miejscami liczna, natomiast B. aguilionaris bardzo lokalna.
Ojj ale to nie ta pora... Pamiętasz czy były tam jakieś godne uwagi łąki, murawy, torowiska, cokolwiek? Zależy mi najbardziej na roślinach (tak żeby nie było czegoś takiego jak w moich okolicach - czyli podmokłe, trawiaste łąki, z których nie wychodzi się z niczym poza kichaniem).
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Łukasz - my wiemy, że to nie ta pora ale nawet z informacji, że występuje tam B. aguilionaris powinieneś wyciągnąc jakieś wnioski.
Witas

Re: Warmia i Mazury wiosną

Łukasz pisze:Pamiętasz czy były tam jakieś godne uwagi łąki, murawy, torowiska, cokolwiek? Zależy mi najbardziej na roślinach (tak żeby nie było czegoś takiego jak w moich okolicach - czyli podmokłe, trawiaste łąki, z których nie wychodzi się z niczym poza kichaniem).
Na Warmii jest mozaika środowisk. Są wielkie obszary od lat nieuprawianych pól i łąk, torfowiska graniczą z kserotermami. Trzeba poszukać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i ekspedycje entomologiczne”