Nowy gatunek odkryty przez naukowców z Uj
Nowy gatunek odkryty przez naukowców z Uj
Słyszeliście już o tym ? Ma ktoś może zdjęcie?
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/kr ... omosc.html
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/kr ... omosc.html
-
- Podziękowano: 6 times
Re: Nowy gatunek odkryty przez naukowców z Uj
Zdjęcie kogo? Tych paru idiotów co napisało komentarze pod informacją. Klasyczny pokaz dziennikarskiej ignorancji, który przyniósł odwrotny skutek od zamierzonego. Akurat na Uniwersytecie Jagiellońskim jest obecnie jeden z najmocniejszych w świecie zespołów badających motyle Ameryki Południowej (w osobach prof. J. Wojtusiaka i dr hab. T. Pyrcza). Badacze ci opisali już dziesiątki nowych dla nauki gatunków (drobną ich część można zobaczyć na zdjęciach w pracach publikowanych w Genus: http://www.biol.uni.wroc.pl/cassidae/genus.html, od tomu 15 nie ma rocznika bez prac tych autorów). Gdyby ten dziennikarzyna choć trochę się postarał i zebrał więcej informacji to może by nie spłodził tej notatki, która rzeczywiście może prowokować złośliwych ignorantów do idiotycznych wypowiedzi.
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Podziękował(-a): 7 times
- Podziękowano: 4 times
- Kontakt:
...dodam jeszcze, że w zbiorach czekają na opracowanie pełne gabloty wstępnie nowych gatunków - więc jeszcze dużo się wydarzy.
Cytat: Motyl jest co prawda niewielki, ale bardzo okazały.
Świadczy o geniuszu autora artykułu.
Cytat: Motyl jest co prawda niewielki, ale bardzo okazały.
Świadczy o geniuszu autora artykułu.
Zwróćcie uwagę, że w źródle jest Radio Kraków więc zrobili ten artykuł na podstawie innego. Szkoda, że w ten sposób się przedstawia pracę ludzi, a widziałem w Krakowie wystawę Motyli Ameryki Południowej i zrobiła na mnie duże wrażenie ! I dlatego zapytałem o zdjęcie tego nowego znaleziska
Grzesiek poważnie mają aż tyle zebranego materiału ?? Wow 

-
- UTM: CB63
- Kontakt:
Z tego co pamiętam, co doktor Pyrcz mówił - materiału jest sporo i tylko czeka na chętnychDawid_Masło pisze:Zwróćcie uwagę, że w źródle jest Radio Kraków więc zrobili ten artykuł na podstawie innego. Szkoda, że w ten sposób się przedstawia pracę ludzi, a widziałem w Krakowie wystawę Motyli Ameryki Południowej i zrobiła na mnie duże wrażenie ! I dlatego zapytałem o zdjęcie tego nowego znaleziskaGrzesiek poważnie mają aż tyle zebranego materiału ?? Wow

Który? Bo ja mam kilka gablot nowych dla nauki z 2011-2012. Waszych też.emcezet pisze:Odświeżając wątek - odkryty motylek ładny jest
-
- UTM: CB63
- Kontakt:
Ten z artykułu - niewielki, a okazały 
Witas - masz PW ode mnie

Witas - masz PW ode mnie

-