[Dorcadion holosericeum]
-
- UTM: FB71
[Dorcadion holosericeum]
Witam. Jestem nowy na forum. Chciałbym się dowiedzieć co to jest za gatunek bo nie wiem jak mogę go oznaczyć. Z góry dziękuję i sorry za marną jakość zdjęć. Znalazłem go w wakacje 2011 w okolicach Zamościa.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:10:16 10:21:13Image taken on:niedziela, 16 października 2011, 08:21Focus length:7.4 mmShutter speed:1/10 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:125Camera-model:FE20,X15,C25
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:10:16 10:29:51Image taken on:niedziela, 16 października 2011, 08:29Focus length:7.4 mmShutter speed:1/15 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:125Camera-model:FE20,X15,C25
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: Co to za chrząszcz?
Dorcadion holosericeum. Gatunek chroniony, więc raczej nie ma się co chwalić nim publicznie.
I a propos chronionych owadów, warto zaznajomić się z ich listą przed rozpoczęciem ich zbierania, żeby potem wiedzieć, czego nie łapać.
I a propos chronionych owadów, warto zaznajomić się z ich listą przed rozpoczęciem ich zbierania, żeby potem wiedzieć, czego nie łapać.
-
Dzięki za odpowiedź. A to że jest chroniony to nie miałem pojęcia
jest może jakaś stronka ze zdjęciami chronionych gatunków? Tak na wszelki przypadek, żeby znowu takiego nie złapać i nie uśmiercić

jest może jakaś stronka ze zdjęciami chronionych gatunków? Tak na wszelki przypadek, żeby znowu takiego nie złapać i nie uśmiercić
-
Dzięki wielkie. na pewno skorzystam z tego linku. Mam jeszcze kilka okazów do oznaczenia, które umieszcze pewnie jutro.
-
- Podziękowano: 2 times
Re: [Dorcadion holosericeum]
Zainteresowało mnie, że
Skoro już i tak się pochwaliłeś, to czy pamiętasz dokładniejszą datę spotkania z tym Dorcadionem? Przyda się też więcej szczegółów (tylko ten jeden, czy więcej, okoliczności spotkania itd.). Jest to niewątpliwie najszerzej spotykany gatunek rodzaju Dorcadion w Polsce, ale do pospolitych mu daleko.Znalazłem go w wakacje 2011
-
Widziałem tylko jednego. Nie jestem pewien ale to było gdzieś w okolicach sierpnia.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
nie, nie, ja nie z tych co to od razu biorą pod but i szyderstwem zabijają, szczególnie Nowych.
Pytam, bo sierpień wydaje mi się dość późnym terminem na Dorcadiony. Na wspomnianym obszarze pasałem nasze Dorcadiony, jednak zawsze był to okres majowy i stąd ma ciekawość, czy stwór dotrwał żyw do sierpnia? Patrząc po rozłożeniu, to wygląda na trupka przyklejonego, no ale może warsztat preparatorski trzeba dopracować, nie wiem. Czekajmy na odzew.
Mazep
Pytam, bo sierpień wydaje mi się dość późnym terminem na Dorcadiony. Na wspomnianym obszarze pasałem nasze Dorcadiony, jednak zawsze był to okres majowy i stąd ma ciekawość, czy stwór dotrwał żyw do sierpnia? Patrząc po rozłożeniu, to wygląda na trupka przyklejonego, no ale może warsztat preparatorski trzeba dopracować, nie wiem. Czekajmy na odzew.
Mazep
no to zawzięty, długowieczny zawodnik. Sierpień to już niedorkadionowy miesiąc u nas.
Mazep
Mazep
-
- Podziękowano: 2 times
Samiczka - fakt, długo przeżyła. W zeszłym roku wiosna przyszła spóźniona i zimna - może to powód.
Ciekawe, czy ktoś ma inne obserwacje z zeszłego roku.
Ciekawe, czy ktoś ma inne obserwacje z zeszłego roku.