Listy zagrożonych Cerambycidae w Polsce
- Orish
- Specjalność: Cerambycidae
Listy zagrożonych Cerambycidae w Polsce
Witam,
nie wiem czy lepiej temat zakładać tutaj czy w Dziale ENTOMOLOGICZNE --> Prawo - w razie czego proszę Admina o przeniesienie tematu.
Jednak do rzeczy. Przygotowuję prezentację na temat metod ochrony i zagrożeń dla Cerambycidae Polski i potrzebuję danych na temat gatunków znajdujących się na Czerwonej Liście Zwierząt Ginących i Zagrożonych w Polsce.
Chodzi o tę Listę.
Nie jest dostępna w Sieci, ani nie widzę nawet możliwości jej zakupu, a nie mam już czasu na korespondencję z IOP PAN.
Czy ktoś z Was posiada może tę pozycję albo wie które gatunki kózek zostały tam uwzględnione? Jeśli tak to byłbym zobowiązany za ich wykaz.
A tak przy okazji to czy poza:
- ochroną prawną
- Czerwoną Księgą
- Czerwoną Listą
- Listą CITES
- Listą Natura 2000
są jeszcze jakieś godne uwagi wykazy/listy zagrożonych Cerambycidae?
Jest jeszcze min. Europejska czerwona lista zwierząt i roślin zagrożonych wyginięciem w skali światowej, Lista zagrożonych gatunków Karpat, ale nie wiem czy dotrę do źródeł.
Jest jeszcze oczywiście Światowa Czerwona Lista IUCN jednak po wpisaniu Cerambycidae wyświetla tylko 37 (sic!) gatunków, w których skład co ciekawe wchodzą Clytus lama i Monochamus sartor http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/search
Pozdrawiam,
Lech Karpiński
nie wiem czy lepiej temat zakładać tutaj czy w Dziale ENTOMOLOGICZNE --> Prawo - w razie czego proszę Admina o przeniesienie tematu.
Jednak do rzeczy. Przygotowuję prezentację na temat metod ochrony i zagrożeń dla Cerambycidae Polski i potrzebuję danych na temat gatunków znajdujących się na Czerwonej Liście Zwierząt Ginących i Zagrożonych w Polsce.
Chodzi o tę Listę.
Nie jest dostępna w Sieci, ani nie widzę nawet możliwości jej zakupu, a nie mam już czasu na korespondencję z IOP PAN.
Czy ktoś z Was posiada może tę pozycję albo wie które gatunki kózek zostały tam uwzględnione? Jeśli tak to byłbym zobowiązany za ich wykaz.
A tak przy okazji to czy poza:
- ochroną prawną
- Czerwoną Księgą
- Czerwoną Listą
- Listą CITES
- Listą Natura 2000
są jeszcze jakieś godne uwagi wykazy/listy zagrożonych Cerambycidae?
Jest jeszcze min. Europejska czerwona lista zwierząt i roślin zagrożonych wyginięciem w skali światowej, Lista zagrożonych gatunków Karpat, ale nie wiem czy dotrę do źródeł.
Jest jeszcze oczywiście Światowa Czerwona Lista IUCN jednak po wpisaniu Cerambycidae wyświetla tylko 37 (sic!) gatunków, w których skład co ciekawe wchodzą Clytus lama i Monochamus sartor http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/search
Pozdrawiam,
Lech Karpiński
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
- Orish
Re: Listy zagrożonych Cerambycidae w Polsce
To link do Czerwonej Księgi, ja zaś potrzebuję wykazu z Czerwonej Listy.
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
Pelną listę chrząszczy z Czerwonej liście masz w umieszczona już w projekcie Coleoptera Poloniae http://coleoptera.ksib.pl/search.php?clkrlsp=y
- Orish
Faktycznie! A kiedyś nawet zwracałem na to uwagę... Wielkie dzięki i przepraszam za zamieszanie 

Tutaj link do czerwonej listy europejskich chrząszczy saproksylicznych: http://ec.europa.eu/environment/nature/ ... eetles.pdf
W skali 27 krajow EU oraz Europy z naszych kozek lapia sie tylko dwa gatunki: Ropalopus ungaricus i Xylotrechus ibex.
W skali 27 krajow EU oraz Europy z naszych kozek lapia sie tylko dwa gatunki: Ropalopus ungaricus i Xylotrechus ibex.