L. Borowiec pisze: Garmin poprowadził mnie w to miejsce i pokazał cel w odległości 20 cm od wejścia do gniazda
Historia brzmi fantastycznie, nie spodziewałem się, że GARMIN GPSMap62s może mieć tak dużą dokładność!!! Wow! Wcześniej nie pomyślałem nawet, że to urządzenie posiada taką dokładność

Przyjrzałem się więc sprawie dogłębnie, jak to wykorzystać i opiszę pokrótce (przepraszam, ale nie potrafię inaczej, by móc zrozumieć, co robię i co widzę).
Pierwsze, to zmieniłem ustawienie trybu z
Normalny na WAAS/EGNOS (Menu Glówne > Konfiguracja > System), tryb Normalny miałem ustawiony domyślnie). WAAS to system działający w Ameryce, a w Europie mamy
EGNOS https://pl.wikipedia.org/wiki/European_ ... ay_Service który ma zwiększać dokładność pozycji:
Teoretycznie EGNOS powinien zwiększać dokładność wyznaczania pozycji do około 3-4 metrów. Jak wykazały badania przeprowadzone w Centrum Badań Kosmicznych PAN, w Polsce dokładność jest gorsza, gdyż system nie nadaje poprawek dla części satelitów widocznych nad Polską
Poczekałem, aż GPS po włączeniu złapie satelity. W międzyczasie ustawiłem pola, aby było widać dokładność pozycji (wcześniej o tym nie myślałem). Gdy GPS znalazł satelity pokazał, że ma dokładność
3m. To tyle ustawień.
Przeszedłem teraz do miejsca do wprowadzania współrzędnych. W GPS wprowadza się je w formacie np.
N 50°50.999'
E 17°11.089'
Sekundy mają trzy miejsca po przecinku, czyli dokładność jest do 1/1000 sekundy. Ile to jest metrów taka jedna sekunda w terenie?
Na powierzchni Ziemi odcinek jednej sekundy geograficznej równa się 30,87 m wzdłuż każdego południka i tyle samo po obwodzie równika. Im dalej od równika na północ lub południe, tym odcinek sekundy kątowej po obwodach kolejnych równoleżników jest mniejszy, a na samych biegunach geograficznych odcinek ten skraca się do zera.
Tyle wikipedia. Naniosłem na mapę dwa punkty oddalone od siebie o 1 sekundę, zmierzyłem między nimi odległość. U nas w Polsce jedna sekunda w okolicach Wrocławia wyszło z pomiaru - 186 m. Zatem 1/1000 sekundy to będzie 186m/1000 =
18.6cm!
Tak więc teoretycznie każda jedna tysięczna sekundy, którą możemy wprowadzić do GPSa, określa jego rozdzielczość i daje ok. 20 cm dokładności w terenie (szerokość geograficzna) i 30cm dla długości geograficznej.