Pan L. Borowiec napisał w poprzednim wątku ile jest warte oznaczanie mrówek ze zdjęć i to niestety prawda. Można się tylko pobawić w zgadywanie, ale takie oznaczania nie będą wiele warte. Te czerwone to pewnie jakaś Myrmica czyli wścieklica (przy powiększeniu widać kolce propodealne, pasuje kształt i barwa i wielkość w stosunku do chrabąszcza). Więcej się powiedzieć nie da, bo dla tego rodzaju ma znaczenie np. kształt pierwszego trzonu czułków i układ zmarszczek na głowie. Druga to Formica sp. (sądząc po kształcie propodeum na tym zdjęciu na którym widać ją z boku). I też można tylko wykluczyć wszystkie dwubarwne gatunki (polyctena, rufa, truncorum, sanguinea....) a zostanie do wyboru parę czarnych - fusca, cinerea, lemani...
Co do ofiary to dla mnie Melolontha sp., ale w chrząszczach jestem całkowitym ignorantem. I nie wiem czym się różni np. majowy od kasztanowca.
Panie Grzegorzu. Dziękuję za (kolejną już) odpowiedź.
Jest Pan moim guru w tych sprawach
Ale ma Pan rację. Nie będę już wrzucać zdjęć mrówek, bo faktycznie jest to bardzo trudne do oznaczenia.
Moja próżność została mile połechtana, ale opinia jest kompletnie niezasłużona. Na forum są osoby znające się na mrówkach o wiele lepiej. Natomiast co do zdjęć to dla mnie będą zawsze mile widziane, bo to ładne i ciekawe stworzenia. I warto na nie popatrzeć nawet jeśli rozpoznanie gatunku jest na tej podstawie w większości przypadków niemożliwe.
W przypadku drugiej mrówki można postawić na Formica cinerea, na którą wskazują 1) wielkie oczy, 2) gęste przylegające omszenie ciała i 3) liczne odstające szczecinki widoczne na głowie i odwłoku. Środowisko też pasuje, jako że ta mrówka lubi zakładać gniazda w piasku czy żwirze. "Charakterystyczne pasy" na odwłoku, o których ludzie piszą na forach rozmaitych to nic innego jak światło odbijające się od tego gęstego przylegającego owłosienia. W pewnym oświetleniu i pod pewnymi kątami tego efektu nie widać.
Oczywiście, bez okazu pod mikroskopem nie można być pewnym... Po obejrzeniu i zmierzeniu okazu też zresztą zdarzają się chybione identyfikacje.