Zmierzchnik gładysz [Deilephila elpenor L.]
- PawełB
- Specjalność: Rhopalocera
- profil zainteresowan: Foto
- Podziękowano: 2 times
Re: Zmierzchnik gładysz [Deilephila elpenor L.]
do gąsienic absolutnie nie zaglądałem, zauważyłem jedynie że "znikły" i ze w piasku widać oprzędy. Zrobiłem to dopiero wczoraj, chcąc sprawdzić jaki jest ich stan.
2 tygodnie spokoju? toż chyba samo przepoczwarczenie trwa ok tygodnia?
2 tygodnie spokoju? toż chyba samo przepoczwarczenie trwa ok tygodnia?
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
To nie jest mój wymysł. Ja swoje poczwarki zostawiam w spokoju do wiosny. Cytuję te dane za czeską literaturą "Motýli a housenky střední Evropy" / Noční motýli I.2 tygodnie spokoju?
Ma dwa pokolenia, a według Heintza przepoczwarza się na zimę w ziemi, więc pewnie długo ( chyba ,że jest to spóźnione pierwsze pokolenie)PawełB pisze:no właśnie mi tez trafiło się kilka gąsienic. mam już 4 poczwarki (pojemnik trzymany na zacienionym oknie). Czy wszystkie dadzą motyle w tym roku? Jak długo trwa faza poczwarki u gladysza?
Też go widziałam na podobnym spacerku, niestety nie miałam ze sobą aparatuDawid_Masło pisze:Dzisiaj znalazłem go jak spacerował sobie po chodniku

Mogłaś go przenieść tak by nikt go "przypadkiem" nie zadeptał .
Zmierzał w kierunku trawnika z barierką, chodnik był na skarpie przy moście, więc myślę ,że nikt mu nie zrobił krzywdy. Ciekawy obiekt, ale wtedy nie mogłam go zabrać. Dawno już nie hodowałam tych stworzonek w domu, ale sentyment pozostał.Dawid_Masło pisze:Mogłaś go przenieść tak by nikt go "przypadkiem" nie zadeptał .