Hylotrupes bajulus (Linnaeus 1758).
- Marcin Szewczyk
- UTM: DD12
- Specjalność: Cerambycidae
Hylotrupes bajulus (Linnaeus 1758).
CROATIA
Brac Island
2,15 km E ad Supetar
larva 25.04.2011 on Pinus halepensis
ex larvae 25.06.2011
leg. M. Szewczyk
Brac Island
2,15 km E ad Supetar
larva 25.04.2011 on Pinus halepensis
ex larvae 25.06.2011
leg. M. Szewczyk
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:08:19 10:43:57Image taken on:piątek, 19 sierpnia 2011, 08:43Focus length:8.9 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/8ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ50
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Re: Hylotrupes bajulus (Linnaeus 1758).
Stwierdzenia Hylotrupes bajulus w naturze bywają sporadyczne i dlatego są ciekawe.
Ciekaw jestem jaki materiał zasiedlał (grubość, stan).
Czy wiedziałeś że masz Hylotrupesa czy to miał być ten Oxypleurus?
Ciekaw jestem jaki materiał zasiedlał (grubość, stan).
Czy wiedziałeś że masz Hylotrupesa czy to miał być ten Oxypleurus?
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
No to jestem mistrzem świata bo rok temu spotykałem ten gatunek licznie podczas pracy na wsi gdzie wokoło było sporo drewnianych starych budowliJacek Kurzawa pisze:Stwierdzenia Hylotrupes bajulus w naturze bywają sporadyczne i dlatego są ciekawe.

- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Ale czy spuszczel zasiedlał tam drzewa w drzewostanie czy elementy budowli lub inne pochodzące z działalnosci ludzkiej?
-
- UTM: VT79
- Podziękowano: 4 times
Ja w zeszłym roku spotkałem spuszczela na sosnowej suszce grubości około 30 cm. Było to w środku drzewostanu a w pobliżu nie było konstrukcji drewnianych.
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Świetnie! O to chodzi, żeby takie dane wypływały.
Jeszcze napisz, że masz okaz ....

(czy zostawileś? bo kto by brał spuszczela
... tymczasem warto takie różne rzeczy wyłapywac, bo nigdy nic nie wiadomo...)
Jeszcze napisz, że masz okaz ....

(czy zostawileś? bo kto by brał spuszczela

- Marcin Szewczyk
- UTM: DD12
Cześć,
Nie wiedziałem, że wyjdzie Hylotrupes. Brałem fragmenty strzały sosnowej o grubości około 5 -7 cm. W drewnie są dwa rodzaje żerowisk. jedne chodniki są zapchane mączką drugie drobnymi wiórkami. Z tego co wiem Oxypleurus robi właśnie wiórki. Tym bardziej, że materiał braliśmy ze znanego miejsca na Oxypleurusa oraz w domu znalazłem pod korą martwy rozpadający się, suchy okaz. Póki co cały czas "coś" w drewnie żeruje. Jak wyjdą chrząszcze to dam znać.
Dodam, że materiał zbieraliśmy w nadmorskim lasku z dala od zabudowań.
Pozdrawiam
Marcin
Nie wiedziałem, że wyjdzie Hylotrupes. Brałem fragmenty strzały sosnowej o grubości około 5 -7 cm. W drewnie są dwa rodzaje żerowisk. jedne chodniki są zapchane mączką drugie drobnymi wiórkami. Z tego co wiem Oxypleurus robi właśnie wiórki. Tym bardziej, że materiał braliśmy ze znanego miejsca na Oxypleurusa oraz w domu znalazłem pod korą martwy rozpadający się, suchy okaz. Póki co cały czas "coś" w drewnie żeruje. Jak wyjdą chrząszcze to dam znać.
Dodam, że materiał zbieraliśmy w nadmorskim lasku z dala od zabudowań.
Pozdrawiam
Marcin
- Dispar
Kilka lat temu użytkowałem drewniany dość stary gołębnik który był zasiedlony przez H. bajulus. Imago znajdowałem na jednej z naświetlonych ścian lub wewnątrz.
Rok temu pracowałem w okolicy Siedlec przy budowie domu gdzie obok stał stary spichrz i obora (5-10 metrów) a przy nich były złożone świeżo wytarte deski i kantówki z pobliskiego, oddalonego o ok. 2 km lasu (znalazłem tam nieżywy okaz Callidium coriaceum). Hylotrupes bajulus latał w tym miejscu dość licznie - widziałem może ze dwadzieścia okazów i kilka z nich wziąłem. W tym roku podobna sytuacja ale w pobliżu nie było żadnych starych drewnianych budynków - najbliższy stał ze 200 metrów dalej. Na świeżym wytartym materiale budowlanym znalazłem 2 H. bajulus i kilka A. striatum.
Rok temu pracowałem w okolicy Siedlec przy budowie domu gdzie obok stał stary spichrz i obora (5-10 metrów) a przy nich były złożone świeżo wytarte deski i kantówki z pobliskiego, oddalonego o ok. 2 km lasu (znalazłem tam nieżywy okaz Callidium coriaceum). Hylotrupes bajulus latał w tym miejscu dość licznie - widziałem może ze dwadzieścia okazów i kilka z nich wziąłem. W tym roku podobna sytuacja ale w pobliżu nie było żadnych starych drewnianych budynków - najbliższy stał ze 200 metrów dalej. Na świeżym wytartym materiale budowlanym znalazłem 2 H. bajulus i kilka A. striatum.
- Michał Strada
To i ja się przyłączę. Swojego spotkałem wczoraj tj. 19.08.2011 w Tarnowie, kosiłem ogród, zatrzymałem kosiarkę żeby wyjąć trawę, patrze a tam siedzie kózka
W pobliżu stoi stara szopa zbudowana z bliżej nie określonego drewna, śliwa, orzechy i krzaki porzeczek.

- Załączniki
- kozka.JPG (31.6 KiB) Przejrzano 4538 razy
Ok. 17 lipca, na stosach w leśnictwie Załuże (Powiat Lubaczów) złapałem 2 samice Hylotrupesa na stosach...
Wiedźmy!
Oczywiście do zabudowań jest ok. 2km, po za leśniczówką w której nie spotkałem śladów żerowania, budynek stoi 7lat i jest dobrze impregnowany.
Wiedźmy!

Oczywiście do zabudowań jest ok. 2km, po za leśniczówką w której nie spotkałem śladów żerowania, budynek stoi 7lat i jest dobrze impregnowany.
-
Ja posiadam bajulusa z materiału świerkowego. wyszedł z klocka zasiedlonego przez ścigę lśniąca którą miałem w hodowli.
-
- UTM: VT79
- Podziękowano: 4 times
Jeśli Jacku pytanie było skierowane do mnie to odpowiedź brzmi że pozyskałem tego osobnika.
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Pytałem o to, bo zazwyczaj tak się dzieje, a niestety jest to przyzwyczajenie, żeby nie brać z terenu gatunkow pospolitych. I tak pomyslalem, że mogłeś nie zabrać go z terenu. Nie trafiłem z domyslem i dobrze! 

- Dispar
Od poniedziałku pracuję na wsi malując dach drewnianej stodoły. Przed stodołą dobudowane są dwie wiaty na sprzęt i tam trzymam farbę. Jest to miejsce zacienione ale usytuowane od południowej strony. Spotkałem tam dzisiaj 12 dorodnych samic H. bajulus z czego większość składała jaja w szczelinach sosnowych 60-letnich bali. Były też dwa samczyki ale "kurduple". W tym miejscu wczoraj nie było ani jednego okazu. Chrząszcze spotykałem tylko i wyłacznie pod tymi wiatami w cieniu - nie było ich w żadnym innym miejscu. Zdziwiłem się też niemało gdy na ramię (zamiast gza które dziś cieły dość mocno) usiadła mi piękna samiczka Chlorophorus varius 

-