Hyles livornica?
- Almandyn
- Podziękowano: 1 time
Hyles livornica?
Witam.
Na wilczomleczu siedziały 3 maluchy zawisaka. Najpierw myślałam, że to Hyles euphorbiae ale na "lepiforum.de" bardziej pasuje Hyles livornica. Proszę o korektę oznaczenia.
Dziękuję i pozdrawiam
Ala
Na wilczomleczu siedziały 3 maluchy zawisaka. Najpierw myślałam, że to Hyles euphorbiae ale na "lepiforum.de" bardziej pasuje Hyles livornica. Proszę o korektę oznaczenia.
Dziękuję i pozdrawiam
Ala
Re: Hyles livornica?
A mógłbyś podać współrzędne gdzie owe gąsienice były i zrobić zdjęcie okolicy??
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
Tylko ten wilczomlecz do livornica mi nie za bardzo pasuje...
Współrzędne by się przydały
=ostatni chyba w Polsce był notowany w '92

- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Jeśli żerowały na wilczomleczu, to raczej nie H. livornica - bo ten gatunek ma inne upodobania (Galium, Epilobium). Wprawdzie wilczomlecz jest podawany jako roślina zastępcza dla tego gatunku, ale raczej w tych okolicach, gdzie nie ma roślin podstawowych - w Polsce nie ma problemu z przytulią, za to H.livornica jest rzadkim gościem z południa. Młode gąsieniczki gatunków z rodzaju Hyles są jednak trudne do rozpoznania. Pohoduj tydzień lub dwa - wszystko się wyjaśni.
- Paweł Torba
Masz na myśli postać dorosłą czy larwę? motyla w tamtym roku łowił mój znajomy w Lesku, nie sugeruj się danymi z lepidoptery, dużo osób nie dodaje swoich obserwacji.luczek95 pisze:Tylko ten wilczomlecz do livornica mi nie za bardzo pasuje...
- Almandyn
- Podziękowano: 1 time
No i okazało się, że po L1 gąsienicy nie ma co wyrokować jaki to gatunek
Po pierwszej wylince okazało się, że moje pierwsze przypuszczenie się sprawdziło - 100% Hyles euphorbiae (Linnaeus, 1758). Na potwierdzenie fotka

Po pierwszej wylince okazało się, że moje pierwsze przypuszczenie się sprawdziło - 100% Hyles euphorbiae (Linnaeus, 1758). Na potwierdzenie fotka