Anarta cordigera

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Robert Gawroński

Anarta cordigera

Post autor: Robert Gawroński »

Witam,
26.05 i 27.05.2011 miałem okazję obserwować kilkanaście osobników A. cordigera w okolicach Morąga (Pojezierze Iławskie). Osobniki przebywały na korze pojedynczych dobrze nasłonecznionych i nagrzanych brzóz na torfowisku. Kopulujące pary w ogóle nie były płochliwe, śmiało można było je dotykać palcami. Wcześniejsze moje spotkania dotyczyły tylko pojedynczych żerujących osobników na kwitnącym bagnie, lecz na innych stanowiskach.

Pozdrawiam serdecznie :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Jarosław Wenta
Kontakt:

Re: Anarta cordigera

Post autor: Jarosław Wenta »

Gratuluję i nieco zazdroszczę - na torfowiskach Orawsko - Nowotarskich jeszcze nie latały (szukałem 26 maja).
Awatar użytkownika
Robert Gawroński

Jarosław Wenta pisze:Gratuluję i nieco zazdroszczę - na torfowiskach Orawsko - Nowotarskich jeszcze nie latały (szukałem 26 maja).
Wielkie dzięki. Przyjemność po mojej stronie :P
Anarta cordigera zawsze mi się kojarzyła (do tej pory) z gatunkiem aktywnym w dzień. Obserwacje podane przeze mnie dotyczą osobników siedzących i niepłochliwych. Pora dnia późne popołudnie (17-19), warto może skupić się na tego rodzaju obserwacjach.
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Piękne motyle :)
Masz może zdjęcia całego biotopu?
Awatar użytkownika
Jarosław Wenta
Kontakt:

Post autor: Jarosław Wenta »

A komary nie dokuczały? Mnie pomimo odstraszacza odstraszyły po 17:00. Ale będę próbował - u mnie gdzieś w połowie czerwca (załączam zdjęcie 19 czerwca 2008).
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Witaj Robert po długim niebycie :D .
Stanowisko o którym piszesz jest chyba nieznanym dotąd miejscem występowania A. cordigera. To niesamowity gatunek który lata podobnie jak S. microgamma i złowienie go jest prawdziwym polowaniem. Łowiłem ten gatunek na stanowisku typowo torfowiskowym jak i typowo piaszczystym gdzie rośliną żywicielską jestmącznica lekarska. Na jednym i drugim stanowisku był liczny. Mam bardzo duży sentyment dla tego motyla.
Awatar użytkownika
Robert Gawroński

Jarosław Wenta pisze:A komary nie dokuczały? Mnie pomimo odstraszacza odstraszyły po 17:00. Ale będę próbował - u mnie gdzieś w połowie czerwca (załączam zdjęcie 19 czerwca 2008).
Moje spotkanie było całkiem przypadkowe. Komary nie dokuczały, gdyż była to otwarta przestrzeń w pełnym słońcu (26.05), temp. powietrza około 20 stopni Celsjusza, lekki wiaterek.
Torfowisko umiejscowione jest w krajobrazie rolniczym, ma około 3,5 ha powierzchni. Zdjęcie biotopu zamieszczę prawdopodobnie jutro (w tej chwili nie mogę ich odnaleźć).
Awatar użytkownika
Robert Gawroński

Dispar pisze:Witaj Robert po długim niebycie :D .
Stanowisko o którym piszesz jest chyba nieznanym dotąd miejscem występowania A. cordigera. To niesamowity gatunek który lata podobnie jak S. microgamma i złowienie go jest prawdziwym polowaniem. Łowiłem ten gatunek na stanowisku typowo torfowiskowym jak i typowo piaszczystym gdzie rośliną żywicielską jestmącznica lekarska. Na jednym i drugim stanowisku był liczny. Mam bardzo duży sentyment dla tego motyla.
Dzięki Darku za przywitanie.
Jak wiesz, zaprzedałem się chrząszczom, więc motyle poszły w odstawkę. Jednak takie sztandarowe gatunki jak A. cordigera zawsze pozostają w pamięci i przykuwają uwagę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jon

Post autor: jon »

Gratuluję. Na Dolnym Śląsku dwa stanowiska, rezerwaty:- Wielkie Torfowisko Batorowskie i Torfowisko w Zieleńcu. Latają w ciągu dnia, szybko i znikają często z pola widzenia. Jak się uda to jeszcze w tym tygodniu zamieszczę zdjęcia z tych miejsc.
Awatar użytkownika
Robert Gawroński

Łukasz pisze:Piękne motyle :)
Masz może zdjęcia całego biotopu?
Specjalnie dla ciebie Łukaszu wybrałem się dzisiaj na torfowisko, by zrobić ogólne zdjęcie biotopu A. cordigera. Niestety dzisiaj nie udało się odnaleźć osobników tego przepięknego motyla, jednak dokazywały ważki, w tym liczna L. dubia i pojedyncze L. pectoralis. Sucha brzoza na pierwszym planie to miejsce fotografowania A. cordigera.
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Specjalnie dla ciebie Łukaszu wybrałem się dzisiaj na torfowisko, by zrobić ogólne zdjęcie biotopu A. cordigera.
Dziękuję pięknie :) BArdzo brakuje mi takich biotopów u siebie, aczkolwiek w pewnym miejscu dzięki wysiłkom leśników (wycinka lasu brzozowego na dużą skalę, przy jednoczesnym nienaruszaniu starych sosen) powoli tworzy się coś podobnego.
Ja w ramach rewanżu prezentuję dwie tegoroczne fotki ze swoich okolic, w tym pierwsza przedstawia ostatnią kserotermę Beskidu Śląskiego 8)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sówki (Noctuidae)”