Korniki

Chrząszcze
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lipa

Korniki

Post autor: Lipa »

Czy wśród odwiedzających to forko jest ktoś interesujący się mniejszymi insektami? Przecież korniki to piękniutkie owady i jest przy nich duże pole do popisu bo wielu entomologów gardzi ich mizernym wyglądem :P

Czekam na jakiś kontakt...
Awatar użytkownika
Radek P.

Post autor: Radek P. »

Ja bardzo chętnie się przyłączę!!!! Mam jakiś nieznany dla mnie gatunek kornika z jabłoni.....!!!
Chciałbym go oznaczyć, ale niestety nie posiadam literatury do tej grupy chrząszczy, nie mówiąc oczywiście o podstawowych szkodnikach lasu. żerowiska korników to też niezła sprawa....

pozdrowienia
rp
Awatar użytkownika
Lipa

Post autor: Lipa »

Ja za wiele literatury tez nie posiadam ale mam dobry kontakt z katedrą entomologii leśnej AR w Krakowie!
Wiem, że lepszym ośrodkiem kornikarskim jest Warszawa, ale z czasem może i tam się wkradnę w łaski :)

Jakbbyś miał jakieś udane zdjęcie (jeśli to jest możliwe) lub rysunek to z chęcią poszperam i spróbuję oznaczyć...
Konto_usuniete

Post autor: Konto_usuniete »

Jeśli potrzebujesz wiadomości o kornikach zgłoś się do dr Tomasza Mokrzyckiego - naczelnego kornikologa Polski. Pracuje na SGGW w Warszawie. Numeru nie pamiętam ale jak zadzwonisz na 913 to poproś o numer Wydziału Leśnego Katedry Ochrony Lasu SGGW na ul. Nowoursynowskiej. Tomek ma praktycznie wszystkie gatunki korników Europy
Awatar użytkownika
Radek P.

Wow!!!
Nie wiedziałem, że Tomek zajmuje się kornikami, ale jak tak to się z nim skontaktuję i myślę, że problem się rozwiąże......

pozdrowienia i dzieki za informacje....

rp
Konto_usuniete

Post autor: Konto_usuniete »

no - siedzi w kornikach po uszy- ma wszystkie europejskie gatunki aż oczy bola ja się patrzy na niektóre maleństwa. Czasami trudno rozpoznać czy to kornik czy jakiś paproch a Tomek je rozpoznaje bez binokularu szok po prostu szok
wojtas
UTM: VT79
Been thanked: 4 times

Post autor: wojtas »

Zapewne ten kornik który występuje na jabłoni to ogłodek jabłonowiec czyli Scolytus mali .
Awatar użytkownika
Roman Królik

Post autor: Roman Królik »

Jeżeli ten korniczek jest większy, ma 3-4,5 mm to może być Scolytus mali, (choć może jescze wchodzić w grę znacznie rzadszy S. laevis). Jeżeli jest malutki 1.4-3.2 to S. rugulosus (choć całkiem teoretycznie może się zdarzyć S. pygmaeus, bo poza wiązem znaleziono go też na śliwie).
Na owocowych też bywa spotykany czterooczak Polygraphus grandiclava, ale z tego, co mi wiadomo to z owocowych: czereśnia, wiśnia, śliwa.
Pozdrawiam i odsyłam do Tomka Mokrzyckiego
Awatar użytkownika
Radek P.

Siema !!!!!!

Patrzę, że temat korników powoli zaczyna się rozwijać....Tak więc wielkość tych okazów to ma właśnie do 3,5 mm, ale jeden z nich odbiega trochę kształtem od pozostałych, jest jakby bardziej „okrągły” i ma miedzy 2,5 a 3mm długości. Już za niedługo dam te okazy do oznaczenia właśnie T. Mokrzyckiemu, aby mieć już pewność 100%. Napiszę później co to było...!
Pozdrówki
Rp

[ Dodano: 09-10-2004, 14:43 ]
Witajcie!!!

I tu niespodzianka, bo tym kornikiem był: rozwiertek nieparek (Xyleborus dispar)!! Trochę dziwne, bo znalazłem go w cieniutkim pędzie jabłoni, ale możliwe, bo w takich małych pędach jest często, a nawet znaleziono go w pędach moreli. Tak mi powiedzieli w Katedrze Entomologii Leśnej SGGW!!!!
Pozdrówki
rp
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

Korniczki sa super, łatwo zbierac i hodować tylko bez dobrej optyki ciężko się nimi nacieszyć :)
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Post autor: Tomasz Mokrzycki »

Witam
Kolega Grzegorz trochę przesadził. Nie wszystkie korniki da się oznaczyć bez wspomagania (mikroskopem oczywiście :mrgreen: ). Ale jak by co to służę pomocą w oznaczaniu. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

A jakby kolega Mokrzycki byl zajęty to ja tez chetnie pomoge :mrgreen:
Kiedys sporo siedzialem w kornikach teraz jak je wrzucili do ryjkowcow to mam je jakby po sąsiedzku :)
Literatury tez mam sporo ;)
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

To fajnie wiedzieć komu podesłac materiały do sprawdzenia oznaczeń w razie czego :D
mona

Post autor: mona »

Moze nie przepadam za nimi, ale zafascynowalo mnie tępo pożeranie świeżo wycietych orzechów włoskich w mojej szopie. Może domyślasz się króry to. :roll:
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Skoro autor tego watku wspomnial cos o "mizernym wygladzie", to moze maly przyklad estetycznie wysmakowanego kornika, ktory przeczy tej tezie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
stan

Post autor: stan »

ooo,to mi pomozecie,robie ramki ze starego zrobaczalego dzrewa, z rozbiurki domow,mam wlasna suszarnie do tepienia kornikow,ale niewiem w jakiej temp.one gina,i po jakim czasie,pomózcie!!!!!! : :wink:
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

eee... a to ma być taka estetyka owych ramek, że są z pięknymi korytarzami po kornikach? ;)
stan

Post autor: stan »

A no tak,te ramki musza byc takie poryte,przez korniki,puzniej jeszcze czyszcze na specjalnej szczocie i wydmuchuje proch,a sypie sie o sypie.
wojtas
UTM: VT79
Been thanked: 4 times

Post autor: wojtas »

Mało prawdopodobne jest aby były to korniki.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 32 times

Post autor: Aneta »

Też prawda, prędzej to jakieś kołatki.
fangor

Post autor: fangor »

Witam, szukam żerowisk Xyleborus dispar. Będę bardzo wdzięczna za rady gdzie w okolicach Warszawy mogę je znaleść. Jestem baaaardzo początkująca, szukam juz jakiś czas, znajduje rózne inne ale tego nie moge. Prosze o wskazówki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „COLEOPTERA”