Stenomax aeneus w KFP

Chrząszcze
JerrySko

Stenomax aeneus w KFP

Post autor: JerrySko »

Czy ktoś z Szanownych Kolegów posiadających 14 tom Katalogu Fauny Polskiej mógłby podać jaki jest obszar występowania Stenomax aeneus (Scop.) - Tenebrionidae w Polsce. Szczególnie interesują mnie Góry Świętokrzyskie.
Przy okazji zapytam czy nie ma ktoś może zbędnego tego tomu - 14 (ostatni brakujący mi niestety) - chętnie odkupię.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Jarek
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Post autor: Tomasz Mokrzycki »

Witam
Gatunek ten łapałem podczas badań nad chrząszczami pniaków w następujących miejscach:
Nadleśnictwo Łagów - leśnictwo Trzemosna i Cisów
Góra Chełmowa.
W KFP podane sa następujące stanowiska:
Warszawa Bielany, Puszcza Białowieska, Wrocław, Strzelniki k. Brzegu, Głogówek, Rudy k. Kuźni Raciborskiej, Racibórz, Rybnik, Potok Złoty, Dwikozy, Szydlowiec, Krzyżanowice k. Pińczowa, Kielce, Świętokrzyski PN, Puławy, Kazimierz Dolny, Kaczorki k. Krasnobrodu, Krościenko. Burakowski podaje, że znany jest z nielicznych stanowisk w 10 krainach. Ale wydaje się, że jest jednak częściej spotykanym gatunkiem.
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
J. Tatur-Dytkowski

Post autor: J. Tatur-Dytkowski »

Dorzucę jeszcze 15.IV.2008 2exx w Puszczy Kozienickiej, oba Wujek Adam leg.
Awatar użytkownika
misiek2m

Post autor: misiek2m »

Stenomax aeneus

Temat stary ale mogę powiedzieć że ostatnio widziałem masowe występowanie tego chrząszcza na ćwiczeniach terenowych z uczelni Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Mianowicie było to w Puszczy Niepołomickiej na nieudanych odnowieniach sztucznych sosny zwyczajnej, zaatakowanej przez opienkę, w pobliżu miejscowości Stanisławice.

Miłosz :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „COLEOPTERA”