Idzie wiosna
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
Re: Idzie wiosna
A u mnie:
Aglais io
Gonepteryx rhamni
Araschnia levana
Anthocharis cardamines
i jakieś inne pieridy..
Aglais io
Gonepteryx rhamni
Araschnia levana
Anthocharis cardamines
i jakieś inne pieridy..
A u nas na kolektorach słonecznych 65,1 stopniaAlmandyn napisał(a):
A na słońcu mamy 40 st C
Właściwie tyle wynosi temperatura nagrzanego termometru.

Poza tym wczoraj pojawiły się pierwsze samce Aglia tau

-
XT81 Wielkopolska
dzisiaj tj. 27.04 pierwszy pojaw P. machaon, oraz licznie wąsika zieloniaczka (A. reaumurella).
W lasach dosyć częsty już od kilku dni osadnik egeria (P. aegeria).
Tomek
dzisiaj tj. 27.04 pierwszy pojaw P. machaon, oraz licznie wąsika zieloniaczka (A. reaumurella).
W lasach dosyć częsty już od kilku dni osadnik egeria (P. aegeria).
Tomek
ja widziałem ostatnio 3 pazie królowej ,pełno zorzynków rzeżuchowców, bielinków,rusałek i cytrynków.

Pazie Papilio machaon już zaczynają lot prawie wszędzie, ja już 2 sztuki w tym roku widziałem, no sorki, nawet kilkanaście, ale to w gablotach
w terenie na razie tylko 2, ale u mnie one nie są też nie wiadomo jak liczne
Co do Żeglarka, to raz coś tam widziałem ale to końcem maja kilka lat temu, ale nie mam pewności, że to był właśnie Witeź
Teraz będą mnie czekały niesamowicie pracowite i czasochłonne przeczesywania terenów zielonych naszej stolicy Podbeskidzia
Nic tylko wybrać się z siatka w teren, no i z prundem
Pozdrawiam

Co do Żeglarka, to raz coś tam widziałem ale to końcem maja kilka lat temu, ale nie mam pewności, że to był właśnie Witeź

Nic tylko wybrać się z siatka w teren, no i z prundem

Pozdrawiam

- SiejeOwies
W okolicach Białegostoku od kilku dni latają fioletki. Poza tym człowiek siedzi w domu i pisze pracę magisterką, a pogoda taka piękna... Na szczęście jadę jutro na powierzchnię i może uda mi się znaleźć nowy gatunek : )
- krzysztof570630
- UTM: Umieszcz EA30
- Podziękowano: 2 times
A mnie spotkała dzisiaj wielka niespodzianka. Po raz pierwszy na moim terenie spotkałem jegomościa, którego fotki zamieszczam poniżej. Żeglarz pozwolił mi na dwie fotki i przy dużym podmuchu wiatru niestety odleciał. Widziałem go nieco później ale był poza zasięgiem. W tym samym miejscu, w ubiegłym roku spotkałem kilka sztuk Parnassiusa mnemosyne. Cudowne motyle. Obserwacje były dokonane w kwadracie EA;30, okolice Jasła. Pozdrawiam.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:04:28 15:47:29Image taken on:czwartek, 28 kwietnia 2011, 13:47Focus length:6 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/4ISO speed rating:64Camera-model:DSC-H1
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:04:28 15:48:10Image taken on:czwartek, 28 kwietnia 2011, 13:48Focus length:6 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/4ISO speed rating:64Camera-model:DSC-H1
I właśnie śledząc takie obserwacje, które coraz częściej się pojawiają, mam coraz większą nadzieję, że jednak i TU się zachował. Nie wiem czy to moje złudzenie, ale czy nie uważacie, że nieco jest częstszy?
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- krzysztof570630
Witam ponownie. Mam pytanie odnośnie mojego Iphiclides podalirius - czy jest mozliwe na podstawie pierwszej fotki określić płeć tego motyla? Interesuje mnie to z powodu szansy na dalszy rozwój miejscowej populacji (o ile była to samica). Boję się, że to jakiś samiec w poszukiwaniu samicy odwiedził te strony i był tu tylko "tranzytem". Bardzo proszę, biegłych w temacie,o odpowiedź. Pozdrawiam - Krzysztof.
Raczej bez obaw, jak dla mnie to jest to samica.
I nie wydaje mi się, żeby pazie wędrowały za samicami, to są raczej lokalne motyle, które zazwyczaj nie opuszczają swoich rodzimych łąk.
Pozdrawiam
I nie wydaje mi się, żeby pazie wędrowały za samicami, to są raczej lokalne motyle, które zazwyczaj nie opuszczają swoich rodzimych łąk.
Pozdrawiam

- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Obserwacje żeglarka na południu Europy, gdzie jest gatunkiem dosyć licznym wskazują, że motyl ten właśnie lubi opuszczać łąki, i gromadzi się przy wierzchołkach najbliższych wzniesień. W języku angielskim jest na to nawet specyficzne określenie "hilltoping". Lata następnie wzdłuż zboczy (samce), w górę i w dół, szukając samic. Czasem oczywiście brak takiego ukształtowania terenu - wtedy wybiera wyższe drzewa w okolicy.zazwyczaj nie opuszczają swoich rodzimych łąk
Dobrze wiedzieć, sugerowałem się tym, że jest spokrewniony z Papilio machaonem, który nie lubi wędrować. Ale na zdjęciu jest samiczka 

- krzysztof570630
Teren, w którym go sfotografowałem, nie jest zbytnio wyniesiony ale jest to ściana zadrzewień o wystawie wybitnie południowo-południowo-zachodniej porośniętej dziką wiśnią, drzewami owocowymi, również zdziczałymi, a w odległości 100 metrów jest skarpa kilkusetmetrowej długości porośnięta tarniną oraz min.głogiem o tej samej wystawie. Teren więc idealny.Jutro spróbuję zrobić fotografie tego terenu o ile pogoda pozwoli.
Ja natomiast w Bielsku-Białej, jako potencjalne środowisko uważam wzgórze Trzy Lipki. Jest to wzgórze położone obok ścisłego centrum, jest dość dobrze porośnięte tarniną, niskimi wierzbami i głogami. Poza tym jest tam sporo zadrzewień, słoneczne łąki. Jednak martwi mnie obecność ludzi i toru motocrossowego, ale mam nadzieję, że jeśli uda mi się udowodnić to, że tam występuje (o ile występuje), to Stowarzyszenie Olszówka zrobi swoje 
A co do tej obserwacji, to wydaje mi się, ze nie masz na razie się o co martwić, bo ten okaz może być przedwczesny, i wylęg innych może dopiero nastąpić. Tak więc głowa do góry

A co do tej obserwacji, to wydaje mi się, ze nie masz na razie się o co martwić, bo ten okaz może być przedwczesny, i wylęg innych może dopiero nastąpić. Tak więc głowa do góry

- krzysztof570630
Obiecany biotop, w którym spotkałem Pazia żeglarza. Na pierwszej fotce skraj zadrzewień z czeremchą i dziką wiśnią. Druga fotografia przedstawia stok porośnięty tarniną i dziką wiśnią. Oba biotopy przedziela wąski pas mokradeł .Pozdrawiam.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:05:03 14:21:30Image taken on:wtorek, 3 maja 2011, 12:21Focus length:6 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/4ISO speed rating:64Camera-model:DSC-H1
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:05:03 14:58:48Image taken on:wtorek, 3 maja 2011, 12:58Focus length:6 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/4ISO speed rating:400Camera-model:DSC-H1