Phlogophora meticulosa w marcu (!)

jon

Phlogophora meticulosa w marcu (!)

Post autor: jon »

Zdjęcie zrobione przed chwilą na ścianie "szopy z drewnem". Okaz wyraźnie bardziej kolorowy od tych jesiennych. Dziś w cieniu było w Świdnicy 18 st C. Czy taki pojaw można wrzucić na stronę Krzyśka Jonko? Czy potraktować jako przypadkowe wyklucie w warunkach cieplejszych od normalnych?
Załączniki
meticulosa.jpg
meticulosa.jpg (88.54 KiB) Przejrzano 1974 razy
jon

Re: Phlogophora meticulosa w marcu (!)

Post autor: jon »

Czy czasem ten przypadek nie jest w jakimś sensie adekwatny do przypadku Vanessa atalanta? Sądzono kiedyś, że admirał nie jest w stanie u nas przezimować i migruje dopiero latem, wydając następne pokolenie. Potem obalono to twierdzenie czego dowodem były okazy imago obserwowane wczesną wiosną. Osobiście widuje takie regularnie. Meticulosa przecież również migruje.
Tomasz Blaik
UTM: XR86
Specjalność: Depressariidae
Podziękowano: 2 times

Post autor: Tomasz Blaik »

Takie wczesne okazy wychodzą z poczwarek ukrytych blisko domów, gdzie rozwijają się szybciej w cieplejszych warunkach. Takie obserwacje podaje choćby nasz guru Ebert. W jego regionie notowali motyle w okresie od grudnia do marca, w każdym miesiącu. Ebert jedynie nie wyklucza zimowania imago. Moja najwcześniejsza obserwacja tego gatunku to 21 IV 1998.
Bogdan Klejzerowicz

Post autor: Bogdan Klejzerowicz »

W ubiegłym roku miałem tego motyla złapanego do światła na przełomie marca i kwietnia. Nie mam okazu i dokładnej daty. Motyl miał wyrwany kawałek skrzydła (przez ptaka?).
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Podziękowano: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Pisałem o tym tu: viewtopic.php?f=37&t=7113 i tu: viewtopic.php?f=26&t=4377 na forum, że znalazłem w styczniu dorosłą gasienicę na murze budynku. Szukała miejsca do przepoczwarczenia, w kilka tygodni miałem imago.
Janusz S.

Post autor: Janusz S. »

plasticonoband pisze:Takie wczesne okazy wychodzą z poczwarek ukrytych blisko domów, gdzie rozwijają się szybciej w cieplejszych warunkach. Takie obserwacje podaje choćby nasz guru Ebert. W jego regionie notowali motyle w okresie od grudnia do marca, w każdym miesiącu. Ebert jedynie nie wyklucza zimowania imago. Moja najwcześniejsza obserwacja tego gatunku to 21 IV 1998.
Moje najwcześniejsze obserwacje dotyczą stycznia i lutego -zimujące motyle w nieogrzewanej piwnicy.
Dziwna sprawa,bo na tym stanowisku spotykałem też gąsienice jesienią i po przezimowaniu na wiosnę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”