Trzyszcz polny - hodowla i występowanie

Hodowla owadów
Trzyszcz

Trzyszcz polny - hodowla i występowanie

Post autor: Trzyszcz »

Od którego dokładnie miesiąca pojawiają się Cincidela sp.? I czy opis hodowli Anthia mannerheimi będzie się nadawał do hodowli trzyszcza? W końcu oba występują w podobnym, suchym środowisku (no tylko że Anthia jest "trochę" większy :lol: ) A teraz moje najważniejsze pytanie - gdzie koło Radomska są najlepsze stanowiska na trzyszcze? Wiem oczywiscie jakie lubią środowisko ale w wielu miejscach niby odpowiednich wcale ich nie ma... PS taki mały offtopic - być może będę sprowadzał Anthia z Hamm :twisted: PS sorry za taki post ale się spieszę więc wybaczcie :--P
Awatar użytkownika
nitro89
Kontakt:

Re: Trzyszcz polny - hodowla i występowanie

Post autor: nitro89 »

Ja mam takie pytanko, czy trzyszcze są pod ochroną? Przeszukałem forum i natknąłem się na wątek, w którym jest napisane, że trzyszcz piaskowy nie podlega ochronie...natomiast przeszukując internet (wikipedia) jest jasno stwierdzone, że trzyszcze są owadami chronionymi.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 23 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

A dziale PRAWO viewforum.php?f=40 jest "przyklejony" (pierwszy od góry) wątek z z rozporządzeniem z 2004 r. z listą zwierząt chronionych. To jest źródło.

Początek chrząszczy znajdziemy wpisując Carabus. I jak widać jasno Cicindela chronione nie są (i nigdy nie były). Jeśli na Wikipedii jest taka informacja, to wartość tej informacji jest jak widać.
Trzyszcz pisze:Od którego dokładnie miesiąca pojawiają się Cincidela sp.? I.....
poprawnoość pisowni mozna sprawdzić szybko przez wyszukiwarkę Checklisty ONLINE https://entomo.pl/checklist/ gdzie masz 100% poprawne nazewnictwo. Poprawna pisownia to "Cicindela". Sam kiedyś w ten sam sposób przekręcalem tę nazwę :D
Awatar użytkownika
nitro89
Kontakt:

Post autor: nitro89 »

Dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
palipa
UTM: CF 34

Post autor: palipa »

Z krajowych gatunków trzyszczy najpospolitsze są
Cicindela campestris - trzyszcz polny
Cicindela hybrida - trzyszcz piaskowy
Cicindela sylvatica - trzyszcz leśny

Teoretyczne osobniki dorosłe można spotkać cały rok, a z mojego doświadczenia wiem że najłatwiej znaleźć drugi gatunek

na forum było kilka postów o hodowli trzyszczy więc w tej kwestii zostawiam wolną rękę w szukaniu tych informacji

trzyszcze stają się aktywne przy wyższych temperaturach i uwielbiają słoneczną pogodę

C. campestris preferują obszary o piaszczystym podłożu z dużą ilością traw, ja spotykałem ten gatunek np na nasłonecznionych polanach i świeżych szkółkach tak ok 2 lata po wycince gdzie młode drzewa nie mają jeszcze powyżej 50 cm i jest mało krzewów za to sporo traw

C. hybrida - spotykałem na większych obszarach piaszczystych o ubogiej roślinności mało uczęszczanych piaszczystych leśnych drogach o silnym nasłonecznieniu

C. sylvatica spotykałem najrzadziej bardziej wewnątrz lasu gdzie są niewielkie piaszczyste odsłonięcia o dość silnym nasłonecznieniu

Przy bardzo słonecznej pogodzie są bardzo ruchliwe i ciężkie do podejścia. łatwiej je podejść w upalny parny dzień gdy zbliża się burza

Paweł
Trzyszcz

Post autor: Trzyszcz »

Dzięki :) Dziś pojadę do lasu (mam takie miejsce piaszczyste i nasłonecznione) może coś się złapie - w końcu ma być u mnie około 19 stopni, a jest dopiero połowa marca :shock: Który pomysł na złapanie wydaje sie lepszy? - wysypać trochę mączników na piasek, i czekać aż któryś przybiegnie a w tedy szybko go jakimś pojemnikiem nakryć czy raczej trochę pobiegać z siatką entomologiczną (właściwie to jest podbierak o drobnych oczkach :lol: ) ??
Awatar użytkownika
palipa
UTM: CF 34

Post autor: palipa »

może być jeszcze za zimno ale spróbować warto ja biegam za nimi z niewielką siateczką akwarystyczną i podchodzę pod słońce
ale i tak mój ulubiony sport to podchodzenie trzyszczy z aparatem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Paweł
Awatar użytkownika
Dark
UTM: EC07
Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
Kontakt:

Post autor: Dark »

Podchodzić to najlepiej tuż po świcie, gdy wygrzebują się z kryjówek na piaszczystych drogach lub wieczorkiem, gdy się zwijają spać.

Polowanie "na wabia" nie jest najlepszym sposobem. Najlepiej podchodzić z jakimś czerpakiem i gdy już drania wypatrzysz, podpełzać. W ostateczności kilka sztuk złapałem rzucając w nie piaskiem (chwila dezorientacji, czasem wywracały się na grzbiet) i następnie nakryć kapeluszem (bywało, że rzucałem nim i tak przykrywałem delikwenta).
Piotr Kowalski

Post autor: Piotr Kowalski »

Albo podchodzić gdy są sobą zajęte.
Piotr
Załączniki
12.06.2010
12.06.2010
Original image recording time:
2010:06:12 11:18:26
Image taken on:
sobota, 12 czerwca 2010, 09:18
Focus length:
90 mm
Shutter speed:
1/640 Sec
F-number:
f/13
ISO speed rating:
400
Camera-model:
DSLR-A500
DSC02611a.jpg (132.76 KiB) Przejrzano 2264 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

W temacie środowiska jeszcze: C. hybrida można spotkać i poza lasami, ja łapałam je w mieście, na łączce-nieużytku - mocno nasłonecznionym, suchym, piaszczystym i fragmentami bez roślin. W zeszłym roku pierwszy okaz trafił mi się 18 IV. Co do polowania, popieram metodę Darka - upatrzyć, delikatnie podejść i jak naszybciej nakryć gagatka siatką ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”