zimowe gąsienice?

Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

zimowe gąsienice?

Post autor: Tomasz Mokrzycki »

Witam
Na Świętach w Puszczy Białowieskiej w pięciu różnych miejscach obserwowałem od kilkunastu do ponad 20-tu gąsienic leżących na śniegu. Były to łąki nad rzeką Narewką. Przypominały mi gąsienice Philudoria potatoria (pewien nie jestem). Ponieważ wcześniej nie zetknąłem się z takim zjawiskiem, zastanawiałem się, co wygoniło je z zimowych kryjówek? Gąsienice po położeniu na dłoni wykazywały oznaki życia. Temperatura powietrza wahała się od -1 do +2 stopni C. Może macie jakieś sugestie odnośnie takiego zachowania gąsienic?
Pozdrawiam :wink:
Załączniki
DSC_0216.JPG
Original image recording time:
2010:12:24 12:21:14
Image taken on:
piątek, 24 grudnia 2010, 11:21
Focus length:
105 mm
Shutter speed:
1/640 Sec
F-number:
f/6.3
ISO speed rating:
250
Camera-model:
NIKON D90
DSC_0216.JPG (126.05 KiB) Przejrzano 2702 razy
Wojtek M
UTM: DE65
Podziękowano: 1 time

Re: zimowe gąsienice?

Post autor: Wojtek M »

To już kolejna taka obserwacja ;) viewtopic.php?f=47&t=16346
torobik

Post autor: torobik »

bardzo prawdopodobne i niesamowite :)
Awatar użytkownika
Voltrax
Kontakt:

Post autor: Voltrax »

Dorzucę własną obserwację z tym że jedynie dwóch gąsienic. Spotkanie miało miejsce 23.12.2010
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Skok temperatury tuż przed świętami Bożego Narodzenia był dosyć gwałtowny (u mnie było nawet +10˚C, ale nie wiem jak było w P.Białowieskiej). Wybudzone gąsienice, być może ratując się przed wodą z topniejącego śniegu, wydostały się na powierzchnię śniegu, gdzie zaskoczył je gwałtowny spadek temperatury w pierwszy dzień świąt. W zasadzie stały się łatwym łupem ptaków, bo temperatura w okolicy zera wręcz uniemożliwiła im powrót pod śnieg.
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Post autor: Tomasz Mokrzycki »

Hej!
Skok temperatury tuż przed świętami Bożego Narodzenia był dosyć gwałtowny (u mnie było nawet +10˚C, ale nie wiem jak było w P.Białowieskiej). Wybudzone gąsienice, być może ratując się przed wodą z topniejącego śniegu, wydostały się na powierzchnię śniegu, gdzie zaskoczył je gwałtowny spadek temperatury w pierwszy dzień świąt. W zasadzie stały się łatwym łupem ptaków, bo temperatura w okolicy zera wręcz uniemożliwiła im powrót pod śnieg.
Jest to sensowna hipoteza. Tylko w Puszczy Białowieskiej, w czasie, kiedy obserwowałem te gąsienice, nie było gwałtownego wzrostu temperatury (maks. +2˚C), jak i spadku w pierwszy dzień Świąt (-2˚C). Nie zauważyłem też topnienia śniegu. Przed moim przyjazdem temperatura była ujemna. Muszę jeszcze dodać, że nie wypatrywałem specjalnie gąsienic, a praktycznie się o nie potykałem. Więc być może takich miejsc z gąsienicami było więcej.
Pozdrawiam :wink:
Ania Mądra
Kontakt:

Post autor: Ania Mądra »

na poligonie w Biedrusku 24.12 również obserwowałam gąsienice na śniegu, niestety nie mogę nic powiedzieć o gatunku
Grześ

Post autor: Grześ »

Witam
Dzisiaj także spotkałem gąsienice na śniegu. Wydaje mi się że to Noctua pronuba.
Zabrałem ją i włożyłem do innych gąsienic które próbuje przezimować. Jak myślicie czy gąsienica ma szanse przeżycia?
Pozdrawiam
Załączniki
001.jpeg
001.jpeg (115.99 KiB) Przejrzano 2467 razy
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

czy gąsienica ma szanse przeżycia?
Oczywiście że tak. Właściwie to powinna jeszcze zimować (do wiosny), ale coś ją obudziło (pewnie podwyższona temperatura). Jeśli szuka pokarmu, to w naturze może mieć niejaki problem. Ale wybredna nie jest - żeruje na trawach, mniszku, babce. Możesz jej też "zaserwować" kapustę, kupioną w sklepie. Najkorzystniej by było ją schłodzić, by jeszcze zimowała.
Grześ

Post autor: Grześ »

Antek Kwiczala pisze:Najkorzystniej by było ją schłodzić, by jeszcze zimowała.
Tak właśnie zrobie. Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
andrzej

Post autor: andrzej »

Gąsienice z pierwszej fotografii obserwowałem w grudniu i teraz 7.I.2011 w okolicach Dębicy - Nagawczyna, Stobierna, 4exx i 1 ex.

Pozdrawiam,Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”