dziwna pajęczyna
dziwna pajęczyna
Witam,
Na tarninie, z końcem maja zauważyłem takie coś: Czy wie ktoś moze, jaki organizm wykonał taką pajęczynę?
Na tarninie, z końcem maja zauważyłem takie coś: Czy wie ktoś moze, jaki organizm wykonał taką pajęczynę?
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: dziwna pajęczyna
Najprawdopodobniej jest to oprzęd (gniazdo) gąsienic barczatki puchowicy Eriogaster lanestris
Jest jeszcze jedna opcjaAntek Kwiczala pisze:Najprawdopodobniej jest to oprzęd (gniazdo) gąsienic barczatki puchowicy Eriogaster lanestris

I najważniejsze, gdzie...
Południowe zbocza Pienin. I jeszcze dodatkowa informacja ze nie nie był to pojedynczy kokon (było ich pare na krzaku). Dzięki 

- Antek Kwiczala †
Oprócz pewnych gatunków barczatek, oprzędy robią też gąsienice namiotników (na tarninie np. Yponomeuta padella), ale Nymphalidae? Może dasz przykład Janku gatunku z Nymphalidae, robiącego takie gniazda na tarninie? Maturna, o ile wiem, na tarninie nie żeruje, a w szczególności końcem maja.
- Antek Kwiczala †
Bo to nie jest link Witku, tylko czerwone podkreślenie. Chodziło mi o gniazdo gąsienic, pokazane na zdjęciu w pierwszym poście Gacława.nie aktywuje link...
Taaa... czytamy i rozumiemy, co czytamy...Antek Kwiczala pisze:Bo to nie jest link Witku,