...lepidoptera.eu nie działa?

Linki do stron entomologicznych
Awatar użytkownika
Almandyn
Podziękowano: 1 time

...lepidoptera.eu nie działa?

Post autor: Almandyn »

Witam.
Wczoraj chciałam wejść na stronę Krzysia Jonko http://www.lepidoptera.eu i nie mogłam. Dzisiaj to samo. Pojawia się tekst: 403 Forbidden
You don't have permission to access /start.php on this server.

Czy tylko ja mam ten problem, czy też coś złego stało się ze stroną? Jeżeli to u mnie jest problem, to jak się go pozbyć?
Ala
Motylica

Re: ...lepidoptera.eu nie działa?

Post autor: Motylica »

Witaj
Ja mam ten sam problem już od kilku dni. Sama się zastanawiam co się stało.
Comes

Post autor: Comes »

Wszyscy mamy ten kłopot. Problem jest z serwerem a Krzysiek jest w delegacji do końca tygodnia i zdalnie nie może nic naprawić. Pozostaje uzbroić się w cierpliwość i trochę poczekać.
jon

Post autor: jon »

Choć osobiście nie korzystałem (na razie!) z autentycznego braku czasu z tej strony, to jednak nawet nie dopuszczam myśli żeby ta strona miała przestać funkcjonować. Biorąc pod uwagę ogrom pracy jaką Krzysiek w to włożył, ale przede wszystkim niezwykłą przydatność, funkcjonalność. Rozmawiałem z Krzyśkiem i wyrażał on pewne wątpliwości że uda się coś z tym zrobić. Dla mnie brzmi to wręcz nadrealistycznie. Szkoda by było. Miałem zamiar włączyć się w to tej zimy. Wpisać swoje rekordy. W ciągu sezonu mało czasu, bo jak nie łowy, to preparowanie, opisywanie a i zwykła pogoń za sprawami codziennymi aby jakoś funkcjonować. To jakby nie było kawał życia pracy. Nie wierzę aby to miało zniknąć.
bartek.g

Post autor: bartek.g »

Co jakis czas cos pisze dot. netu/stron/programow/itd. wiec i tym razem kilka slow.

Takie inicjatywy czesto sa podejmowane przez osoby nie zajmujace sie na codzien serwisami internetowymi i czasami popelniaja one dosc proste bledy. Warto hostowac swoje strony w serwerowniach z prawdziwego zdarzenia (nie mylic z uczelnianymi serwerami). Jest caly ogrom firm, ktore sie tym zajmuja, mozna dobrac oferte do swoich potrzeb. W zamian najczesciej otrzymujemy backupy* (najczesciej dzienne) i goscia (admina), ktory jest 24h/d pod telefonem 'w razie czego'. To takie dwie najbardziej fundamentalne rzeczy.

Warto tez z samego szacunku dla pracy innych ludzi, ktorzy tworza wraz z nami serwis. O doborze samego system na ktorym cos tworzymy nie pisze, ale warto tez wziac i to pod uwage.

Aa i jeszcze. Jezeli serwis jest utrzymywany w normalny sposob, zawsze mozna go bez problemow przekazac komus, jezeli nam sie juz nie chce, badz nie mozemy.

* juz pare razy zdarzylo mi sie zrobic dropa na calej bazie - admini to mili ludzie ;)
admin
Administrator
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 6 times
Kontakt:

Post autor: admin »

bartek.g pisze: Takie inicjatywy czesto sa podejmowane przez osoby nie zajmujace sie na codzien serwisami internetowymi i czasami popelniaja one dosc proste bledy.[/size]
Ale to akurat nie ma żadnego zastosowania do Krzysztofa, ktory jest profesjonalnym informatykiem. :mrgreen: :idea:

A "wpadki" zdarzają się największym firmom. Z drugiej strony admin też czlowiek i może najzwyczajniej w świecie nie mieć czasu cokolwiek naprawić ani nawet możliwości. Zdarza się bowiem w życiu chyba każdego czlowieka, że wyłacza się z pracy na jakiś okres i może być bez dostepu do netu a nawet nie odbierać telefonu przez kilka dni. Tak więc nie ma co przezywać przerwy w dzialniu serwisu, natomiast warto admina (wlasciciela strony) poinformować o zauważonych błedach bo (z wcześniej wymienionych powodów) może nawet nie wiedzieć, ze coś się stało.

Czasem też zdarza się, ze serwis przestaje działać, bo hosting serwera własnie coś zmienił i trzeba sie uaktualnić ze skryptami. Przezylem to w maju kiedy hosting wyłąćzył jedną z funkcji sql dla bezpieczenstwa.
Trzeba mieć cierpliwość i wiarę że prędzej czy później Krzysztof upora się z tym. A że to jest tylko kwestia czasu to jestem pewien na 100% :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
bartek.g pisze: W zamian najczęściej otrzymujemy backupy* (najczęściej dzienne) i goscia (admina), który jest 24h/d pod telefonem 'w razie czego'. T
Tak jest w przypadku tego forum. Backupy są codzienne a z administratorem serwera mam kontakt telefoniczny :mrgreen: Serwerownia jest w Polsce i odpukać, jak na razie nie mam powodów do narzekań. Nie ma zaników, nie ma wywrotek, chociaż nie wierze, że któregoś pięknego dnia nie stanie się jakaś "katastrofa". Jeśli nawet tak się stanie - kopie całego forum mam na domowym komputarze, bazę i pliki uaktualniam dość często, więc straty, jeśli nawet coś by się stało, nie będą dotkliwe.

Odbiegłem od tematu lepidoptera.eu, ale tematyka dotyczy hostingu dużych serwisów, więc przy okazji opisałem, jak to wyglada teraz w przypadku entomo.pl
admin
Administrator
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 6 times
Kontakt:

Post autor: admin »

PS. Z informacji uzyskanej przed chwilą od Krzysztofa J. wynika, że o wszystkim oczywiście wie, ale będzie On mógł zająć się tym dopiero od jutra :-)

Pozostaje tylko uzbroić się w cierpliwość. :D i trzymać kciuki za powodzenie operacji przywracania serwisu lepidoptera.eu do życia.
Awatar użytkownika
P. Kloska

Post autor: P. Kloska »

Awaria już usunięta.
Strona działa. :D
bartek.g

Post autor: bartek.g »

Normalnie bym nie zwrocil uwagi, ale post jona dawal do zrozumienia, ze moze sie nie udac przywrocic serwisu, stad moja uwaga.

Dobrze, ze dobrze traktujesz baze entomo. :)

Edit: dalza czesc usunalem.
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Podziękowano: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Znając profesjonalizm Krzyśka ani przez chwilę nie myślałem, że tego problemu nie da się naprawić :P
Awatar użytkownika
Krzysiek Jonko
Kontakt:

Post autor: Krzysiek Jonko »

Przepraszam Was, że dopiero teraz zabieram głos w dyskusji - ale jak tu ktoś wcześniej zauważył byłem w podróży a w trasie trudno jest cokolwiek sensownego zrobić przez połączenie GPRS w komórce....
Awaria była raczej poważna - przez moment wydawało się, że będę musiał zawiesić serwis na dłuższy okres (miesiąc?), żeby sprawdzić wszystko dokładnie - na szczęście udało się uruchomić serwis wcześniej ;-)

A powodem nie działania strony byliście WY - użytkownicy - lub może powinienem powiedzieć "pseudoużytkownicy" strony próbujący masowo ściągnąć całą stronę na swoje komputery. Transfery DZIENNE na lepidoptera.eu przekraczały w ostatnich dniach 140 TERABAJTÓW obciążając serwer tak bardzo, że administrator musiał wyłączyć stronę do czasu znalezienia źródła problemu. Staram się co prawda blokować takie narzędzia jak np. Teleport Pro ale nie wszystko da się zablokować....

Na koniec chciałbym podziękować tym KILKU osobom, które starały się powiadomić mnie, że coś ze stroną jest nie w porządku. Ci, którzy mnie znają wiedzą, że jestem w nieustannej podróży służbowej ;-)
BARDZO WAM DZIĘKUJĘ.

Na koniec przygotujcie się jeszcze do jednej - niekoniecznie miłej - niespodzianki jaką przygotowali nam autorzy Fauna Europaea. Gwarantuję, że po następnej aktualizacji strony - a niestety tą przewiduję dopiero po Nowym Roku - znaczna część z Was BARDZO się zdziwi tym, co się zmieniło w systematyce motyli ;-)

PS. Strona "stoi" na profesjonalnym serwerze - nie musicie się obawiać ;-)
Awatar użytkownika
Almandyn

Post autor: Almandyn »

Krzysztofie jakże bardzo ucieszyła mnie wiadomość, że wszystko już jest dobrze z Twoją stroną :mrgreen: Bardzo cenię Twoją pracę i jest ona podstawą w moim hobby - z niej dowiedziałam się większości tego co teraz wiem o motylach. Życzę Ci jak najmniej awarii i dziękuję za Twoją odpowiedź.
Pozdrawiam
Ala
Awatar użytkownika
Jarosław Wenta
Kontakt:

Post autor: Jarosław Wenta »

Uff! Wielka ulga, że ze stroną wszystko O.K. Jako kolega Krzysztofa po fachu, nie obawiałem się o przepadnięcie danych, bo backupy to podstawa, ale przykro było widzieć komunikat świadczący o awarii. Nie ukrywam, że częściej korzystam z tej strony niż z atlasów - szybciej, prościej, no i komputer zawsze mam pod ręką, w domu czy w pracy ;-)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Krzysiek Jonko
Kontakt:

Post autor: Krzysiek Jonko »

Niestety kłopotów z serwerem ciąg dalszy - po uruchomieniu w ubiegłym tygodniu obciążenie wciąż jest BARDZO duże. W zasadzie powinno mnie to cieszyć, z drugiej jednak strony być może będę musiał przenieść serwis na znacznie mocniejszą maszynę ;-)
W każdym razie przepraszam za ewentualne niedogodności w następnych dniach - nie wiem jeszcze jak sprawa się zakończy...
ODPOWIEDZ

Wróć do „LINKI”