Rodzaj Clivina
-
- UTM: DE03/DE65
- Podziękowano: 1 time
Rodzaj Clivina
Mam pytanie odnoszące się do tego rodzaju: jak odróżnić C.fossor od C.collaris (cechy kluczowe znam). I tak mam C.fossor z bruzdkami przy podstawie przedplecza, lub z jaśniejszymi pokrywami...pytam się więc o co chodzi?
Punktowanie wokół wcisku czołowego też do mnie nie przemawia. Mam pięknie ubarwiony okaz z czerwonymi pokrywami i...no właśnie z grubymi (fakt - pojedynczymi) punktami w pewnej odległości od wcisku czlołowego. Przepraszam za brak zdjęcia. Ostatnio komputer nie chce współpracować

- M. Stachowiak
Re: Rodzaj Clivina
Odróżnienie obu gatunków wcale nie jest proste, o czym uprzedza Balkenohl - autor klucza do oznaczania Clivin w nowym wydaniu FHL. Generalnie dobrą cechą różnicującą jest ubarwienie ciała (u C. fossor jednolicie ciemnobrunatne, u C. collaris głowa i przedplecze brunatne, a pokrywy kasztanowe, wyraźnie jaśniejsze od przedniej części ciała). Problem z oznaczaniem na podstawie ubarwienia pojawia się, gdy mamy do czynienia z nie w pełni wybarwionymi okazami. I tu najlepiej porównać oznaczany okaz z serią okazów poprawnie oznaczonych. Przy dobrym opatrzeniu (po oznaczeniu przynajmniej kilkudziesięciu okazów z każdego gatunku) oba gatunki rozróżnia się wręcz automatycznie.
-
- UTM: DE03/DE65
- Podziękowano: 1 time
Re: Rodzaj Clivina
Acha, zrozumiałem. Pozostaje mi łowić i oznaczać
dziękuje za szybkie odpowiedzi, wskazówki i za klucz

-