Kilka gatunków do oznaczenia.
Kilka gatunków do oznaczenia.
Uprzejma prośba o oznaczenie, za co z góry dziękuję.
Zdjęcia wykonane na Mazowszu.
Zdjęcia wykonane na Mazowszu.
- Załączniki
- O_1007-12082010_345.jpg (62.19 KiB) Przejrzano 2384 razy
- O_1007-12082010_351.jpg (40.05 KiB) Przejrzano 2384 razy
- O_1007-12082010_447.jpg (73.22 KiB) Przejrzano 2384 razy
- O_1007-12082010_483.jpg (48.49 KiB) Przejrzano 2384 razy
- O_1007-12082010_570.jpg (38.8 KiB) Przejrzano 2384 razy
- O_1906-7072010_077.jpg (35.26 KiB) Przejrzano 2384 razy
- O_1906-7072010_303.jpg (45.48 KiB) Przejrzano 2384 razy
- O_1906-7072010_306.jpg (52.7 KiB) Przejrzano 2384 razy
- O_4102010_848.jpg (83.32 KiB) Przejrzano 2384 razy
- O_II 1408_120920010_622.jpg (60.27 KiB) Przejrzano 2384 razy
- O_II 1408_120920010_943.jpg (70.32 KiB) Przejrzano 2384 razy
- Adam Larysz
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
Re: Kilka gatunków do oznaczenia.
Do mnie proszę kierować zapytania w sprawie oznaczania gatunków grzybów.
Inne byty tylko fotografuję.

Inne byty tylko fotografuję.

Heh, widać że z Warszawy
.
Witas i Adam Larysz chcieli Ci delikatnie dać do zrozumienia, że powinieneś najpierw sam spróbować oznaczyć te motyle.
Spróbuj na lepidoptera.eu- użyj wam opcji wyszukiwarka.
I jak będziesz miał wątpliwości to w tedy zapytaj.
A może wystarczy ci rodzina/rodzaj- tak byłoby dużo prościej z oznaczaniem i na pewno sobie poradzisz.

Witas i Adam Larysz chcieli Ci delikatnie dać do zrozumienia, że powinieneś najpierw sam spróbować oznaczyć te motyle.
Spróbuj na lepidoptera.eu- użyj wam opcji wyszukiwarka.
I jak będziesz miał wątpliwości to w tedy zapytaj.
A może wystarczy ci rodzina/rodzaj- tak byłoby dużo prościej z oznaczaniem i na pewno sobie poradzisz.
Zawsze zwracam się z uprzejmą prośbą.
Jeżeli ktoś nie chce takiej uprzejmości uczynić, nie musi pisać wcale. Więcej luzu i wyrozumiałości dla tych, który inne byty są obce. Nie zmuszajmy się wzajemnie do zbędnego w tym miejscu wykazywania… no właśnie, - czego?
Wyjaśniłem, czym się zajmuję, a jeśli ktoś nie zrozumiał, to ma poważny problem ze sobą skoro wypisuje „Fajnie... to foć dalej”.
Moja uprzejma prośba jest nadal aktualna i zwracam się o pomoc do Tych, którym nie przeszkadza mój dyletantyzm.
Jeżeli ktoś nie chce takiej uprzejmości uczynić, nie musi pisać wcale. Więcej luzu i wyrozumiałości dla tych, który inne byty są obce. Nie zmuszajmy się wzajemnie do zbędnego w tym miejscu wykazywania… no właśnie, - czego?
Wyjaśniłem, czym się zajmuję, a jeśli ktoś nie zrozumiał, to ma poważny problem ze sobą skoro wypisuje „Fajnie... to foć dalej”.
Moja uprzejma prośba jest nadal aktualna i zwracam się o pomoc do Tych, którym nie przeszkadza mój dyletantyzm.
O ile się orientuje, to jest forum entomologiczne.Vito pisze:Do mnie proszę kierować zapytania w sprawie oznaczania gatunków grzybów.
Więc, stwierdziłem fakt, który trwa...Vito pisze:Inne byty tylko fotografuję.
Tak na marginesie, to ja raczej krakus naleciały, a warszawka z krwi i kości... Tylko czuję się, moje ego jest urażone, głupim pytaniem "pomocy - oznaczcie". Trochę własnej inwencji...Witas pisze:Fajnie... to foć dalej
Obecnie w modzie jest tręd... zróbta to za mnie i s.....dalajcie. Fajnie, jest OK.
Jeszcze jedno
Cały czas się tłucze na forum - Proszę podać datę!
Może jakaś dataVito pisze:Zdjęcia wykonane na Mazowszu.
Cały czas się tłucze na forum - Proszę podać datę!
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
Mnie, to w ogóle mało rzeczy przeszkadza...
1. Melitaea athalia
2. Leptidea sp.
3. Protodeltote pygarga
4. Perizoma flavofasciata
5. Adscita statices
6. Chrysoteuchia culmella
7. Thymelicus lineola
8,9.
Olethreutinae i Tortricinae
10.
Glechiinae
11.Xanthia icteritia
Pozdrowki Rafał

1. Melitaea athalia
2. Leptidea sp.
3. Protodeltote pygarga
4. Perizoma flavofasciata
5. Adscita statices
6. Chrysoteuchia culmella
7. Thymelicus lineola
8,9.

10.

11.Xanthia icteritia
Pozdrowki Rafał
Data?
Bardziej spostrzegawczy znajdzie ją pod zdjęciem.
Głupie pytania
....- więcej głupich odpowiedzi.
„…forum entomologiczne”, wydaje się że wąski zakres zainteresowań może przyćmić wiedzę choćby o tym, że grzyb Ophiocordyceps gracilis - maczużnik wysmukły, pasożytuje na larwach motyli zagłębionych w ziemi. To tylko jeden przykładowy gatunek.
„krakowska uprzejmość”, widocznie jest to potwierdzenie powiedzenia,- „kto z kim przystaje…”.
Ta „uprzejmość” jest znana, jak stwierdzenie „centusie” w szerokim tego znaczeniu.
Jestem widocznie innym pokoleniem, że nie korzystam z „…Obecnie w modzie jest tręd... zróbta to za mnie i s.....dalajcie. Fajnie, jest OK.”
Ani ze mnie student, ani „ambitny dwuoczny”.
I nie chcę wcale być taki mądry we wszech naukach.
Zwyczajnie i bez nadinterpretacji.
Dzięki właśnie dobrze pojętej uprzejmości mogę opisać zrobione zdjęcia i przy tej okazji poznaję bardziej świat mnie otaczający.
Czy to takie dziwne, że trzeba być tak bardzo podejrzliwym o niecność intencji.

Bardziej spostrzegawczy znajdzie ją pod zdjęciem.

Głupie pytania

„…forum entomologiczne”, wydaje się że wąski zakres zainteresowań może przyćmić wiedzę choćby o tym, że grzyb Ophiocordyceps gracilis - maczużnik wysmukły, pasożytuje na larwach motyli zagłębionych w ziemi. To tylko jeden przykładowy gatunek.
„krakowska uprzejmość”, widocznie jest to potwierdzenie powiedzenia,- „kto z kim przystaje…”.

Ta „uprzejmość” jest znana, jak stwierdzenie „centusie” w szerokim tego znaczeniu.

Jestem widocznie innym pokoleniem, że nie korzystam z „…Obecnie w modzie jest tręd... zróbta to za mnie i s.....dalajcie. Fajnie, jest OK.”
Ani ze mnie student, ani „ambitny dwuoczny”.

I nie chcę wcale być taki mądry we wszech naukach.
Zwyczajnie i bez nadinterpretacji.
Dzięki właśnie dobrze pojętej uprzejmości mogę opisać zrobione zdjęcia i przy tej okazji poznaję bardziej świat mnie otaczający.

Czy to takie dziwne, że trzeba być tak bardzo podejrzliwym o niecność intencji.

- Almandyn
- Podziękowano: 1 time
Nie ma co się oburzać, nerwowość wywołuje prawdopodobnie wiatr na zewnątrz ( podobno chodzi tu o jakieś ładunki elektryczne, które drażnią układ nerwowy i powodują niezamierzone zmiany nastroju - to tyle pseudomedycyny
)
A tak na serio.
Ważne są: podawanie dokładnej ( bądź przybliżonej ) daty i miejsca zrobienia zdjęcia.
Podpis pod zdjęciem wymaga wpatrzenia się w szereg cyfr nie podzielonych kropkami. Moim zdaniem można by było w czasie obróbki to zrobić, czyż nie?
Mazowsze jest obszarem dużym, konkretne miejsce ułatwia oznaczanie ( woj. podlaskie - ogólnie, Puszcza Białowieska - też ogólnie, ale już zawęża poszukiwania
, Czerlonka UTM: FD 84 - bingo! ) . Nie zdarzyło się jeszcze, by zdjęcia dobrze podpisane były całkowicie zignorowane, przynajmniej nie zauważyłam tego.
Sama robię zdjęcia i próbuję je oznaczać. Tak, wymaga to czasu, którego być może nie masz. A kto go ma... Dlatego pomóż nie tylko sobie ale i tym co oznaczają Twoje zdjęcia i nie złość się, bo przeczytałeś coś co Ci nie 'leży'.
Za kilka dni wszystko wróci do normy - pogodowej, będzie znów lało, nie wiało
Pozdrawiam
Ala

A tak na serio.
Ważne są: podawanie dokładnej ( bądź przybliżonej ) daty i miejsca zrobienia zdjęcia.
Podpis pod zdjęciem wymaga wpatrzenia się w szereg cyfr nie podzielonych kropkami. Moim zdaniem można by było w czasie obróbki to zrobić, czyż nie?
Mazowsze jest obszarem dużym, konkretne miejsce ułatwia oznaczanie ( woj. podlaskie - ogólnie, Puszcza Białowieska - też ogólnie, ale już zawęża poszukiwania

Sama robię zdjęcia i próbuję je oznaczać. Tak, wymaga to czasu, którego być może nie masz. A kto go ma... Dlatego pomóż nie tylko sobie ale i tym co oznaczają Twoje zdjęcia i nie złość się, bo przeczytałeś coś co Ci nie 'leży'.
Za kilka dni wszystko wróci do normy - pogodowej, będzie znów lało, nie wiało

Pozdrawiam
Ala
Staram się przestrzegać zasad i trzymać się złożeń przyjętych na forum.
Nie zakładam wątków w innych tematach, jak foto-oznaczanie. Zwracam się z prośbą i dziękuję za uprzejmość.
Ten wątek pragnę zauważyć założyłem w temacie:-
"Motyle [FOTO-oznaczanie]
Dla tych, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle."
Dziękuję Rafałowi za jego uprzejmość i liczę na grzeczność innych.
Wcale się nie denerwuję, a odpowiadam na niesłuszne łajanki.
Pozdrawiam.
Nie zakładam wątków w innych tematach, jak foto-oznaczanie. Zwracam się z prośbą i dziękuję za uprzejmość.
Ten wątek pragnę zauważyć założyłem w temacie:-
"Motyle [FOTO-oznaczanie]
Dla tych, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle."
Dziękuję Rafałowi za jego uprzejmość i liczę na grzeczność innych.
Wcale się nie denerwuję, a odpowiadam na niesłuszne łajanki.
Pozdrawiam.
-