Trochę koloru szarą jesienią
-
Trochę koloru szarą jesienią
W poniedziałek dostałem przesyłkę od znajomego z poczwarkami trzeciego pokolenia Colias alfacariensis. Poczta jak zwykle zawaliła sprawę i przetrzymali paczkę a motyle zaczęły wylęgać się w środku. W dodatku paczka wyglądała jakby po niej skakano. Zostało jednak kilka całych poczwarek i mam z nich ładne motyle.
W paczce była również przypadkowo zapakowana przez nadawcę gąsienica. Wygląda na gąsienicę Colias alfacariensis. Dałem jej roślinę (coś z motylkowych) i widzę że zaczęła podjadać listki.
Dzisiaj zakończyły wylęg motyle Actias dubernadi, same samce. Oczekiwanie na wylęg z poczwarek tego gatunku trwało ponad trzy miesiące. Czekam teraz na wiadomość od kolegi który dał mi jajka tej pawicy, może Jemu wyszła z jedna samiczka i pociągniemy hodowle dalej.
W paczce była również przypadkowo zapakowana przez nadawcę gąsienica. Wygląda na gąsienicę Colias alfacariensis. Dałem jej roślinę (coś z motylkowych) i widzę że zaczęła podjadać listki.
Dzisiaj zakończyły wylęg motyle Actias dubernadi, same samce. Oczekiwanie na wylęg z poczwarek tego gatunku trwało ponad trzy miesiące. Czekam teraz na wiadomość od kolegi który dał mi jajka tej pawicy, może Jemu wyszła z jedna samiczka i pociągniemy hodowle dalej.
- Załączniki
- Actias dubernardi.jpg (149.46 KiB) Przejrzano 3195 razy
- 01. dodatek 2010.09.27.jpg (120.96 KiB) Przejrzano 3195 razy
- 01.Colias alfacariensis 2010.09.27.jpg (119.03 KiB) Przejrzano 3195 razy
- 03.Colias alfacariensis 2010.09.27.jpg (121.64 KiB) Przejrzano 3195 razy
Ostatnio zmieniony środa, 29 września 2010, 22:50 przez Bogdan Klejzerowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Trochę koloru szarą jesienią
Jak rozepniesz daj koniecznie zdjęcia C.alfacariensis ! A poczta polska raz mi tak załatwiła S.cynthia :/
-
-
Bogdan, táto húsenica určite nie je Colias alfacariessis
Je to zimujúca húsenica Lasiommata maera.

- Jarosław Bury
- Kontakt:
-
Jaroslaw, to je na isto Lasiommata maera. Mám ich teraz v hodowli a nedopatrením sa mi dostala do balíku pre Bogdana 

- Jarosław Bury
- Kontakt:
-
Lasommata maera pochádza z Nízkych Tatier, z lokality sedlo pod Brtkovicou 1150 m. Z cirka 50 kusov vajíčiek sa mi vyliahli iba dve samice letnej generácie. Ostatné húsenice prešli do zimovania.
Lasiommata maera z dolného Považia, z miesta môjho bydliska, dá v hodowli plnú letnú generáciu a zimujú až húsenice druhého pokolenia. Je to pravdepodobne kódované geneticky.
Lasiommata maera z dolného Považia, z miesta môjho bydliska, dá v hodowli plnú letnú generáciu a zimujú až húsenice druhého pokolenia. Je to pravdepodobne kódované geneticky.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2005:01:01 00:00:00Image taken on:piątek, 31 grudnia 2004, 23:00Focus length:5.859375 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/8ISO speed rating:50Camera-model:DiMAGE Z5
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Śliczny ten dubernardii. Zawsze chciałem go pohodować. Hodowla ponoć nie jest trudna. Zimozielona sosna, którą można karmić i poza sezonem. Może się kiedyś jeszcze trafi. Tymczasem chciałbym rozjaśnić trochę szarości jesieni fotkami okazów z tropiku. Robią wrażenie. Aczkolwiek nie ma co narzekać na jesień obecnie. Wczoraj był świetny wieczór na łowy. Przyleciało do światła kilka fajnych gatunków m. in. Helicoverpa armigera, pospolite - zmienne Colotois pennaria i defoliaria, jeszcze jedna czyli 5ta nitida, wysyp D. caerurocephala i wiele innych typowo jesiennych.
- Załączniki
- Prepona praeneste.jpg (149.92 KiB) Przejrzano 2859 razy
- Morpho rhetenor cacica samica.jpg (122.49 KiB) Przejrzano 2859 razy
- Morpho godarti.jpg (144.78 KiB) Przejrzano 2859 razy
Z Morpho hodowałem M.helenor guanacastensis karmiąc glicynią i koniczyną. Efekt bardzo dobry. Tych nie hodowałem. Czasem kupuję albo wymieniam.