Kilka pluskwiaków - zabójców. [Pinthaeus sanguinipes...]
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Kilka pluskwiaków - zabójców. [Pinthaeus sanguinipes...]
O pluskwiakach nie mam zielonego pojęcia - ale ostatnio wpadają mi w oko dość często, więc zamieszczam kilka zdjęć do ew. oznaczenia...
No1. Ofiara to larwa chrząszcza z rodziny Chrysomelidae - wstępnie zakwalifikowałem ją do rodzaju Chrysomela - drapieżnik - czyżby Pinthaeus sanguinipes?
No2. Trzy ofiary to gąsienice strzałkówek: Acronicta rumicis i Acronicta megacephala oraz gąsienica miernikowca - Cabera pusaria. Drapieżniki to Pinthaeus sanguinipes (znowu?), drugiego gatunku niestety nie rozpoznaję...
No1. Ofiara to larwa chrząszcza z rodziny Chrysomelidae - wstępnie zakwalifikowałem ją do rodzaju Chrysomela - drapieżnik - czyżby Pinthaeus sanguinipes?
No2. Trzy ofiary to gąsienice strzałkówek: Acronicta rumicis i Acronicta megacephala oraz gąsienica miernikowca - Cabera pusaria. Drapieżniki to Pinthaeus sanguinipes (znowu?), drugiego gatunku niestety nie rozpoznaję...
- Załączniki
- DSC_1003b(16x12)ABC.jpg (129.92 KiB) Przejrzano 1424 razy
- DSC_0964b(16x12)ABC.jpg (150.94 KiB) Przejrzano 1424 razy
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Re: Kilka pluskwiaków - zabójców.
Dzięki za oznaczenia - odnośnie P. sanguinipes, czy to pospoliciak, bo ostatnio dominuje na przeglądanych przeze mnie roślinach