Tygrzyk?....potwierdzenie.
Tygrzyk?....potwierdzenie.
Witam.
Pajęczyna zrobiona w malinach dlatego jest i zdjęcie. Proszę o potwierdzenie. Będzie cd. obserwacji.
Pajęczyna zrobiona w malinach dlatego jest i zdjęcie. Proszę o potwierdzenie. Będzie cd. obserwacji.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:08:14 16:36:23Image taken on:sobota, 14 sierpnia 2010, 14:36Focus length:7.3 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/4Camera-model:Canon PowerShot A610
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:08:14 16:36:38Image taken on:sobota, 14 sierpnia 2010, 14:36Focus length:7.3 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/4Camera-model:Canon PowerShot A610
Re: Tygrzyk?....potwierdzenie.
Po tygodniu zrobiłem następne zdjęcia i wydaje mi się, że pająk jest jak by mniejszy. Na następny dzień poszedłem zobaczyć co się dzieje z pająkiem i okazało się, że po pająku nie ma śladu, nawet kawałka pajęczyny. W najbliższym otoczeniu też nic nie zauważyłem. Dziwne jest dla mnie to zniknięcie pająka, tym bardziej, że nikt na pewno z ludzi tam nie chodził, nie było burzy ani ulewnego deszczu. Z ptaków, lata tam tylko sroka, ale czy sroka konsumuje pająki?
Fotki wykonane przed zniknięciem pająka:
Fotki wykonane przed zniknięciem pająka:
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:08:21 12:14:43Image taken on:sobota, 21 sierpnia 2010, 10:14Focus length:7.3 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/4Camera-model:Canon PowerShot A610
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:08:21 17:01:45Image taken on:sobota, 21 sierpnia 2010, 15:01Focus length:7.3 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/3.5Camera-model:Canon PowerShot A610
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Samica mogła złożyć jaja.Zjak pisze:Po tygodniu zrobiłem następne zdjęcia i wydaje mi się, że pająk jest jak by mniejszy.
U mnie tygrzyki też tak znikają (zastępują je wyrośnięte Araneusy, BTW) - stawiam na naturalną śmierć po złożeniu jaj.Na następny dzień poszedłem zobaczyć co się dzieje z pająkiem i okazało się, że po pająku nie ma śladu, nawet kawałka pajęczyny.
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
Kilka lat temu miałem podobną obserwację z samicą tygrzyka którą obserwowałem przez ponad tydzień na składnicy drewna. Jej nagłe zniknięcie wiązałem ze stadem kuropatw które wprowadziły się w to miejsce. Znikneła też pajęczyna na której siedziała. Gdyby to była naturalna śmierć to pajęczyna ze złożem jaj pozostała by na miejscu. Szkoda bo pająk przepiękny.
- PiotrekGuzik
Witam,
Jakieś 12 lat temu, kiedy tygrzyk był zdecydowanie rzadszy, obserwowałem kilka okazów prawie bez przerwy.
"Zmniejszenie się" pająka to na pewno wynik złożenia jaj, poszukaj w pobliżu miejsca gdzie była pajęczyna kokonu - wygląda on mniej więcej jak mała (~10-15 mm) brązowa "gruszeczka" zawieszona gdzieś między trawami.
Zniknięcie pająka raczej nie jest efektem jego śmierci - po złożeniu jaj pająk zazwyczaj jeszcze jeden dzień siedzi w pobliżu kokonu, po czym przenosi się o kilkanaście - kilkadziesiąt metrów, gdzie buduje nową pajęczynę, a około 25 dni później buduje nowy kokon. Pająki żyją zazwyczaj do połowy października (mniej więcej do pierwszych przymrozków).
Pozdrawiam
Piotrek
Jakieś 12 lat temu, kiedy tygrzyk był zdecydowanie rzadszy, obserwowałem kilka okazów prawie bez przerwy.
"Zmniejszenie się" pająka to na pewno wynik złożenia jaj, poszukaj w pobliżu miejsca gdzie była pajęczyna kokonu - wygląda on mniej więcej jak mała (~10-15 mm) brązowa "gruszeczka" zawieszona gdzieś między trawami.
Zniknięcie pająka raczej nie jest efektem jego śmierci - po złożeniu jaj pająk zazwyczaj jeszcze jeden dzień siedzi w pobliżu kokonu, po czym przenosi się o kilkanaście - kilkadziesiąt metrów, gdzie buduje nową pajęczynę, a około 25 dni później buduje nowy kokon. Pająki żyją zazwyczaj do połowy października (mniej więcej do pierwszych przymrozków).
Pozdrawiam
Piotrek
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Kokon z jajami tygrzyki umieszczają - jak niżej pisał Piotrek - w jakimś zacisznym miejscu kawałek obok pajęczyny, nie bezpośrednio na sieci. A sama pajęczyna to nietrwała rzecz.Dispar pisze:Gdyby to była naturalna śmierć to pajęczyna ze złożem jaj pozostała by na miejscu.
Teoretycznie tak. Tyle że u mnie ta zasada jakoś nie działaPiotrekGuzik pisze:Zniknięcie pająka raczej nie jest efektem jego śmierci - po złożeniu jaj pająk zazwyczaj jeszcze jeden dzień siedzi w pobliżu kokonu, po czym przenosi się o kilkanaście - kilkadziesiąt metrów, gdzie buduje nową pajęczynę, a około 25 dni później buduje nowy kokon. Pająki żyją zazwyczaj do połowy października (mniej więcej do pierwszych przymrozków).

- Jarosław Bury
- Kontakt:
Nie wiem czy to akurat gruszka tygrzyka, ale znajduję takie cudeńka ostatnio dość często...
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:01:03 20:41:42Image taken on:czwartek, 3 stycznia 2008, 19:41Focus length:70 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/32ISO speed rating:200Camera-model:NIKON D700
-