Obserwacje przy okazji obserwacji ważek, głównie pająki

STAWONOGI głównie gromady: pajęczaki (Arachnida), skoczogonki (Collembola), pierwogonki (Protura), widłogonki (Diplura) i inne. Również ślimaki, bo i takie na Forum się pojawiają.

Podział stawonogów: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stawonogi
FoFa

Obserwacje przy okazji obserwacji ważek, głównie pająki

Post autor: FoFa »

Witam, mam pytanie do tych wszystkich którzy wiedzą więcej ode mnie.
Zauważyłam, że praktycznie w każdym miejscu gdzie latają i fotografuję ważki, spotykam więcej pająków niż ważek ;)
Zwykle są chętniejsze na sesje zdjęciowe i same pchają się w obiektyw, we włosy, w plecak z aparatem, a dzisiaj po prostu łaziły nagminnie mi po samym aparacie jakby nie wiedziały, ze mam arachnofobię :P Wiele z nich spotykam w innych miejscach również, ale co ciekawe, praktycznie w każdym miejscu połowu ważek są tygrzyki paskowane (albo pospolite, sama już nie wiem) w każdym razie dzisiaj w odległości niespełna 2m były 3 i jeden prawdopodobnie przed chwilą złowiony i to przez swojego pobratymca.
Popatrzcie na to zdjęcie. Mi wyglądało na to, że w tym oprzędzie jednego tygrzyka jest inny tygrzyk, ale nie chciałam psuć mu uczty i zaglądać do środka.
Czy to możliwe że one zjadają swoich krewnych jeśli zaplączą się w ich sieć, czy to może np samiec konsumowany przez samice po kopulacji?
A drugie pytanie to dlaczego one są pod ochroną skoro na dobrą sprawę wszędzie ich dużo?
Załączniki
Tygrzyk zjada tygrzyka?
Tygrzyk zjada tygrzyka?
Original image recording time:
2010:08:23 13:18:03
Image taken on:
poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 11:18
Focus length:
55 mm
Shutter speed:
1/1000 Sec
F-number:
f/8
ISO speed rating:
500
Camera-model:
NIKON D80
DSC_5717pk.jpg (78.88 KiB) Przejrzano 1433 razy
trochę inne ujęcie
trochę inne ujęcie
2010:08:23 13:18:07
Image taken on:
poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 11:18
Focus length:
55 mm
Shutter speed:
1/800 Sec
F-number:
f/8
ISO speed rating:
500
Camera-model:
NIKON D80
DSC_5718pk.jpg (85.29 KiB) Przejrzano 1433 razy
Awatar użytkownika
red45
UTM: CC83
profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
Kontakt:

Re: Obserwacje przy okazji obserwacji ważek, głównie pająki

Post autor: red45 »

Fajne obserwacje. Było trochę o tym niedawno na forum - samice tygrzyka walczą ze sobą i czasem mogą być zjadane. Samce są o wiele mniejsze i mniej kolorowe - to u Ciebie to na 100% samica jedząca samicę :-)

Samca masz podczas zalotów w moim starym poście tutaj - viewtopic.php?f=73&t=10530
FoFa

dzięki za link do tego twojego wątku. Wiesz, że przeszukałam kilkanaście witryn szukając samca tygrzyka i na żadnej nie znalazłam żadnego zdjęcia? Teraz przynajmniej zaspokoiłam swoją ciekawość i gratuluję obserwacji oczywiście :)
Mam tych tygrzyków w tym roku trochę więcej, ale czytałam w tym wątku przed chwilą że tygrzyk ma zniknąć z listy chronionych gatunków viewtopic.php?f=25&t=15387
FoFa

Przy okazji obserwacji ważek w Wilkowyi nad stawem, w trawie, sfotografowałam takiego dziwaka co to ma jakieś czerwone kulki z boku. Zdjęcie od strony brzucha, ale pająk wyglądał podobnie do tych cienkich długonogich jakie zwykle pokazują się w domach. Od góry zdjęcia nie udało mi się zrobić bo uciekł, ale bardzo interesuje mnie co to są te czerwone kulki, czy to jakieś pasożyty?
Załączniki
czy te czerwone punkty to jakieś pasożyty?
czy te czerwone punkty to jakieś pasożyty?
2010:08:23 13:01:20
Image taken on:
poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 11:01
Focus length:
55 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/8
ISO speed rating:
500