Dziś na ogródku znalazłem coś takiego:

Bardzo ciekawi mnie, cóż to za owad

Zatem, wie ktoś coś o nim? Pozdrawiam.
O ile to duży okazluczek95 pisze:kozioróg jest o wieele większy
Już parę razy czytałem na forum podobne określenia. Jeśli na fotce nie ma np linijki z podziałką nie wiem jakim sposobem określasz wielkość owada? A kompletnie nie mam pojęcia jak można porównać wielkość obiektu z fotografii, do czegoś czego na tej fotce nie ma?luczek95 pisze:kozioróg jest o wieele większy
A widziales kiedys kozioroga nie na zdjeciu? Wielkoscia bym sie nie sugerowal bo potrafia byc podobnych rozmiarow tylko koziorog jest masywniejszy i tak jak napisala Aneta - ma wiecej zmarszczekluczek95 pisze:kozioróg jest o wieele większy
ROTFLG.Antoni pisze:edit - oj trzeba myslnik wstawic bo wyszlo ze Aneta ma wiecej zmarszczek a nie koziorog![]()
Wystarczy chyba, aby zauważyć różnice.G.Antoni pisze:A widziales kiedys kozioroga nie na zdjeciu? Wielkoscia bym sie nie sugerowal bo potrafia byc podobnych rozmiarow tylko koziorog jest masywniejszy i tak jak napisala Aneta - ma wiecej zmarszczekluczek95 pisze:kozioróg jest o wieele większyno i jeszcze koniec pokryw jest rozjasniony na brazowo.
edit - oj trzeba myslnik wstawic bo wyszlo ze Aneta ma wiecej zmarszczek a nie koziorog![]()
Większość z nas wie że są różnice wielkości, ale pokazując okazy na różnych fotkach tego nie można brać pod uwagę, tym bardziej kiedy pokazany jest tylko jeden okaz. W oznaczaniu z fotografii różnice wielkości można uwzględniać kiedy okazy są na tej samej fotce, lub fotki robione ze statywu z tej samej odległości.luczek95 pisze:Widziałem zdjęcia wonnicy na ręce a kozioroga widziałem na żywo- jest różnica
W sumie racja, w wolnej chwili postaram się zrobić takie zdjęcie.Marek Hołowiński pisze:Większość z nas wie że są różnice wielkości, ale pokazując okazy na różnych fotkach tego nie można brać pod uwagę, tym bardziej kiedy pokazany jest tylko jeden okaz. W oznaczaniu z fotografii różnice wielkości można uwzględniać kiedy okazy są na tej samej fotce, lub fotki robione ze statywu z tej samej odległości.luczek95 pisze:Widziałem zdjęcia wonnicy na ręce a kozioroga widziałem na żywo- jest różnica
A to zwracam honorluczek95 pisze:Widziałem zdjęcia wonnicy na ręce a kozioroga widziałem na żywo- jest różnica
To może widziałeś Cerambyx scopoli Fuessly, 1775G.Antoni pisze:A to zwracam honorluczek95 pisze:Widziałem zdjęcia wonnicy na ręce a kozioroga widziałem na żywo- jest różnicaja kozioroga widzialem zywego i nie jest duzo wiekszy ale troche na pewno.
pozdro