Gąsienica na tarasie [Deilephila elpenor]

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
MaXus78

Gąsienica na tarasie [Deilephila elpenor]

Post autor: MaXus78 »

Witam,
wczoraj przed domem natknąłem się na taką oto gąsienicę:

Obrazek

Ponieważ nigdzie nie mogłem znaleźć nic na jej temat, czy ktoś mógłby mi pomóc w jej identyfikacji?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Łukasz Buglowski
UTM: CA49
Kontakt:

Re: Gąsienica na tarasie

Post autor: Łukasz Buglowski »

D.elpenor-zmrocznik gładysz
MaXus78

Dziękuję.
Mam jeszcze pytanie - ile pozostało czasu do przeobrażenia w motyla z tego stadium?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

ile pozostało czasu do przeobrażenia w motyla
Motyl będzie w przyszłym roku.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Has thanked: 10 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

MaXus78 pisze:Dziękuję.
Mam jeszcze pytanie - ile pozostało czasu do przeobrażenia w motyla z tego stadium?
Nasyp do szerokiego słoika 3cm piasku, włóż sporo gałązek przytulii i czekaj. Gąsienica zbuduje na ziemi oprzęd i po kilku dniach zamieni się w poczwarkę. Poczwarka zimuje. Motyl wylęgnie się w połowie maja przyszłego roku. Warto czekać, motyl jest bardzo ładny.
Wojtek M
UTM: DE65
Been thanked: 1 time

Post autor: Wojtek M »

MaXus78 pisze:Dziękuję.
Pytasz - znaczy przygarnąłeś kropka? 8)
W warunkach domowych szansa na motyla jest jeszcze w tym roku. Niestety nie posiadam sekretu poczwarek, który rządzi ich czasem leżakowania. Jedne wychodzą już po 2 tygodniach, inne po paru miesiącach, trzymane w tych samych warunkach.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Jedne wychodzą już po 2 tygodniach, inne po paru miesiącach
Pewne gatunki mają kilka pokoleń w roku - z poczwarki takiego gatunku motyl może się wyląc po kilku tygodniach. Są jednak gatunki, które mają tylko jedno pokolenie w roku. Z poczwarek tych gatunków motyl wylęga się dopiero po przezimowaniu, a więc następnego roku. Do takich gatunkow zalicza się D. elpenor. W tym roku już się motyl nie wylęgnie.
Wojtek M

W tym roku już się motyl nie wylęgnie.
Skąd ta pewność? Elpenor ma częściowe drugie pokolenie w południowej Europie, nie wymaga też zimowania. Poprzednio wspomniane "jedne/inne" dotyczy faktu, że partia poczwarek tego gatunku otrzymana w wąskim przedziale czasowym nie daje postaci dorosłych w bliżej przewidywalnym terminie. O ile ich wyjęcie z lodówki po przezimowaniu zawęża w moich przypadkach wylęg od 2 do 5 tygodni, to pozbawione tego zabiegu poczwarki wydają motyle w znacznie szerszym przedziale czasowym (od 2 tygodni do kilku miesięcy). Te same warunki hodowlane eliminują tu temperaturę jako kluczowy czynnik sprawczy tego rozrzutu tj "decyzji" poczwarki o krótszym bądź dłuższym okresie inkubacji. Obniżenie jej naturalnie ten okres wydłuży, z drugiej strony jednak sztuczne "przeciągnięcie lata" przez hodowlę domową wcale gwarancji na szybszy wylęg nie daje.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Masz rację, że na południu Europy może wystąpić częściowe drugie pokolenie. Zawsze jednak istnieje jakaś tego przyczyna. Może to być np. temperatura (Ty ją wykluczasz jako powód), fotoperiod, bądź inne czynniki hormonalne sterowane genetycznie. W Polsce bywają ciepłe lata, ale obserwacja w naturze nie potwierdza występowania drugiego, nawet częściowego pokolenia. Nie hodowałem nigdy masowo tego gatunku, i nie wiem, czy zdarzają się kiedykolwiek w Polsce przypadki wylęgu tego gatunku w drugim pokoleniu - mnie się taki przypadek nigdy nie zdarzył. Jeśli przyczyny są genetyczne, to na pewno w polskiej populacji nie pojawi się drugie pokolenie, jeśli są inne przyczyny, to muszą one mieć wpływ w trakcie rozwoju stadiów preimaginalnych (zapewne na gąsienicę). Wpływ na poczwarkę mogłaby mieć jedynie temperatura, a tą wykluczasz. Ponieważ ta gąsienica została znaleziona w przyrodzie, należy przyjąć, że nie było na nią żadnych anomalnych wpływów zewnętrznych - dlatego uważam, że z tej gąsienicy motyla w tym roku nie będzie.
Swoją drogą, jeśli ktoś w hodowli uzyskiwał motyle drugiego pokolenia, może napisze kilka szczegółów, np. kiedy rozpoczął hodowlę, jaki procent motyli wylągł się w drugim pokoleniu i t.p.
MaXus78

Dziękuję za wskazówki.
Mam jednak kilka pytań odnośnie szczegółów :oops: :
1. Czy to przytulia?
Obrazek

2. Czy takie warunki dla Kropka (już tak został ochrzczony w domu - Wojtek M zostałeś mimowolnie chrzestnym :wink: ) będą godziwe - może czegoś za dużo lub za mało?
Obrazek

3. Jak widać na zdjęciu, Kropek ciężko pracuje - czy to już wspomniany oprzęd? (i ewentualnie czy ktoś może tak pokrótce wyjaśnić jak jest on tworzony, bo po ruchach (znikomych) Kropka to mi się ciężko zorientować).

4. Na koniec od strony technicznej: w jakich warunkach/pomieszczeniu go teraz przechowywać/umiejscowić: w domu, w piwnicy, w ciemnym/jasnym pomieszczeniu oraz w jakiej temperaturze.

Mam nadzieję, że nie zamęczam pytaniami, ale to mój pierwszy tak bliski kontakt z tego typu stworzonkiem.

Pozdrawiam
Wojtek M

Przytulia to to nie jest, zresztą to już nieistotne bo Kropek zakończył żerowanie i aktualnie przędzie sobie schronienie. Nitki wytwarza podobnie jak pająk, tylko używa do tego aparatu gębowego a nie kądziołków przędnych. Najdalej za tydzień będzie poczwarka. Co do depozytu - zależy jaki masz cel :wink: Trzymając w domu oferujesz mu niepowtarzalną szansę ujrzenia prawdziwego śniegu, natomiast poddając zimowaniu opcję wolności w naturze następnego lata. Na razie słoik trzymaj w domu, pewnie i tak z ciekawości rozprujesz oprzęd żeby obejrzeć poczwarkę :D Zimować możesz ją w lodówce, w piwnicy, na balkonie. Byle słońce jej nie smagało i miała zapewnioną wilgotność.
MaXus78

Oczywiście o rozpruwaniu nie ma mowy :shock: .
Chciałbym raczej mu pomóc na zasadzie spokojnego przeczekania do przeobrażenia w motyla zgodnie z jego naturalnym harmonogramem.
A z tym zimowaniem, to może najlepiej umieścić go pod garażem, tam jest wilgotno i chłodno.
A co z badylkami w słoiku - wyjąć już je czy pozostawić.
Awatar użytkownika
Łukasz Buglowski
UTM: CA49
Kontakt:

Post autor: Łukasz Buglowski »

Chodziło mu o oprzęd a nie poczwarkę :)
Wiadomo najlepiej zostawić w spokoju
MaXus78

Ufff, nie doczytałem - faktycznie :oops: