Pluskwiak i dwa inne owady do oznaczenia

Pozostałe owady oraz wszystko, czego nie jesteśmy pewni...
Nielegalna

Pluskwiak i dwa inne owady do oznaczenia

Post autor: Nielegalna »

Witam wszystkich :) Dopiero zaczynam swoją przygodę z owadami i mam problem z trzema. O ile w pierwszym przypadku wiem, że to raczej jakiś pluskwiak, to od razu przepraszam za dwa pozostałe, które za pewne nimi nie są. Nie wiedziałam jednak w jakim temacie o nich napisać, więc postanowiłam te 3 dać razem. Z góry dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi :)
Załączniki
pluskwiak.jpg
Original image recording time:
2010:07:27 14:32:36
Image taken on:
wtorek, 27 lipca 2010, 12:32
Focus length:
6 mm
Shutter speed:
1/80 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
Canon PowerShot SX120 IS
pluskwiak.jpg (56.19 KiB) Przejrzano 1571 razy
owad.jpg
2010:07:28 13:44:46
Image taken on:
środa, 28 lipca 2010, 11:44
Focus length:
6 mm
Shutter speed:
1/125 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
Canon PowerShot SX120 IS
owad.jpg (76.36 KiB) Przejrzano 1571 razy
owad2.jpg
2010:07:12 17:33:24
Image taken on:
poniedziałek, 12 lipca 2010, 15:33
Focus length:
6 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
Canon PowerShot SX120 IS
owad2.jpg (83.02 KiB) Przejrzano 1571 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Re: Pluskwiak i dwa inne owady do oznaczenia

Post autor: Jacek Kalisiak »

Piszesz, że zaczynasz się interesować owadami. Jakiego rodzaju jest to zainteresowanie? Co cię interesuje, jaki jest cel tego zainteresowania?
Piszesz, że jeden z osobników na zdjęciach to pluskwiak. Co to znaczy "pluskwiak"? Jakiego rodzaju jest to przyporządkowanie?

Nie piszesz nic o swoim wieku, jak to kobieta :wink: Ale czy coś słyszałaś o systematyce, Linneuszu, taksonach, hierarchii taksonomicznej?
Znasz jakieś inne określenia tego samego rodzaju co "pluskwiak"?

Wszystkich pokazujących zdjęcia prosimy o określenie, kiedy i gdzie były fotografowane przedstawiane owady. Możesz to uzupełnić?
Nielegalna

Interesują mnie zdjęcia owadów i chcę wiedzieć co fotografuję. Jeżeli wiek jest tak ważny to mam 21 lat (i nie ma dla mnie problemu przyznać się do tego, nie sądziłam, że jest to takie istotne) i słyszałam o systematyce etc. Proszę mi więc wybaczyć te braki, ale to zainteresowanie rozpoczęło się u mnie na przestrzeni kilku tygodni wstecz.
Pluskwiak to rząd (gromada owady).

Pierwsze zdjęcie zrobiłam 26 czerwca biorącego roku na wsi Milechowy (Kieleckie) - zaraz przy lesie. Drugi został zrobiony tydzień później na łące w okolicy Chęcin. Ostatni został zrobiony może tydzien przed 26 czerwca, ale na mojej działce (Gliwice).
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

OK nie chodziło mi o dokładny wiek, ale o to czy wiesz coś o systematyce. Generalnie stosowanie nazw łacińskich powoduje mniej nieporozumień. Np. wątpliwości czy istnieje rząd "pluskwiaki"? Jeżeli interesuje cię fotografia owadów, to rozumiem, że podpisanie zdjęcia nazwą to kwesta ambicjonalna. Ale jeżeli za tym nie stoi wiedza o owadach, to jest to trochę snobizm :wink:
Wróćmy do pozostałych zdjęć. Jakie są inne rzędy owadów? Myślę, że stosunkowo łatwo zapoznać się z listą rzędów i cechami dla nich charakterystycznymi. Nie powinnaś mieć kłopotów z przypisaniem tych owadów do rzędów. A dalej mogą być schody. Jeżeli przejrzysz forum to łatwo się zorientujesz, że oznaczenia okazu ze zdjęcia bywa trudne, a w wypadku wielu (większości ?) owadów niemożliwe. Czy więc trzeba na siłę podpisywać zdjęcia nazwami gatunkowymi?

Mam nadzieję, że nie gniewasz się za te uwagi. Tak naprawdę są skierowane do ogółu pytających o oznaczenie. Zdjęcia jest robić dosyć łatwo. Podpisać też. Ale potem powstają galerie pełne zdjęć niepoprawnie podpisanych, wprowadzających w błąd internautów. Taki scenariusz prowadzi do powiększania chaosu informacyjnego w Internecie.

Dzięki za informacje o miejscu i czasie spotkania tych okazów, to się może kiedyś przydać zainteresowanym :D
Pozdrawiam i życzę wielu udanych zdjęć!
Nielegalna

Nie wiem czy nazwałabym to kwestią ambicji, po prostu cieszy mnie zrobienie dobrego zdjęcia, a jeszcze bardziej cieszy mnie dobre rozpoznanie danego owada. Fakt, na razie wiedzy o owadach nie posiadam, ale jak pisałam, u mnie jest to wczesne stadium, wszystko powoli. Chyba, że ktoś oczekuje ode mnie, że muszę od razu wiedzieć wszystko.
Jacek Kalisiak pisze:Czy więc trzeba na siłę podpisywać zdjęcia nazwami gatunkowymi?
Oczywiście, że nie trzeba. Ehh po prostu chciałam małej pomocy, ale widzę, że wszystko jest odczytywane na opak. Przecież jak się nie dowiem co to za konkretne owady, świat mi się nie zawali.
Jacek Kalisiak pisze:Mam nadzieję, że nie gniewasz się za te uwagi. Tak naprawdę są skierowane do ogółu pytających o oznaczenie. Zdjęcia jest robić dosyć łatwo. Podpisać też. Ale potem powstają galerie pełne zdjęć niepoprawnie podpisanych, wprowadzających w błąd internautów. Taki scenariusz prowadzi do powiększania chaosu informacyjnego w Internecie.
Rozumiem, chciałam to wszystko wiedzieć dla samej siebie.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Ależ nie jest rozumiane opacznie! Tylko zawsze jest wątpliwość, czy takie oznaczanie czemukolwiek służy.
Drugie zdjęcie przedstawia jakąś błonkówkę (Hymenoptera).
Trzecie zdjęcie to muchówka (Diptera). Chyba jakaś koziułka (Tipulidae).
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

A pluskiewka to Capsodes gothicus. Tyle że jeśli masz inne owady do oznaczania, dawaj je w odpowiednich działach.
ODPOWIEDZ