Dziś - kwadrat CA86 sporo Orthetrum coerulescens i 3 gatunki Gompidae - bez flavipes.
Dzięki, przyjmuję, że vulgatumPiotr M. pisze:Skoro Ewa napisała ,że vulgatum to vulgatum
Spójrz Ewo na tego dziwacznego pióronoga.Ewa Miłaczewska pisze:Bardzo interesujące, zbieram takie zdjęcia - ale wcale niełatwo takie odmieńce spotkać. A na dodatek zrobić jeszcze czytelne zdjęcie...
Marcin Kutera pisze:Witajcie. Postarm sie również podsumować moje obserwacje z osotnich dwóch tygodni.
11 lipiec 2010 EC18 Warszawa - Falenica - niewielki zbiornik wodny porośnięty turzycą - potocznie zwany "Morskie oko"
S. metallica, S. sanquineum, O. albistylum - zlatane samce i jedna samica, C. puella, C. virgo, C. splendens i L. quadrimaculata - zlatane osobniki
15 lipiec 2010 EC18 Zagórze k. Warsawy (torfowisko pzrejsciowe) - późne popołudnie - wieczór. wysyp S. danae (dużo samic), L. pectoralis - samiec - 1 osobnik utopiony w wodzie, Lestes dryas i L. sponsa, L. quadrimaculata.
Na trasie Zagórze - Torfy k. Warszawa Radość EC 18. A cyanea (samce) - patrolujące dukty leśne borów świeżych, S. metallica na przesuszonym torfowisku wysokim.
a co do A. affinis to (już kiedyś pisałem) na torfowisku w Zagórzu EC18 widziałęm kilka osobników 12 czerwca 2006. Wysyłam zdjęcie
Ewa Miłaczewska pisze:A czy wysyłacie raporty do Alicji Miszty? a.miszta@cdpgs.katowice.pl Chodzi oczywiście TYLKO o gatunki południowe:
Aeschna affinis,
Anax ephippiger - czy ktoś go w ogóle widział w tym roku?
Crocothemis erythraea
Orthetrum albistylum
Orthetrum brunneum
Orthetrum coerulescens
Sympetrum fonscolombii
Sympetrum meridionale
Dziś u siebie znalazłem A.juncea nad pewnym śródleśnym torfowiskiem sfagnowym.
Jest to 56 gatunek występujący na obszarze w promieniu 10 km od Międzyrzeca podlaskiego.
Aneta pisze:O, Sympecma paedisca Ci się trafiła.
BTW, w rodzaju szablaków masz błąd - powinno być Sympetrum.
Piotr M. pisze:Tu masz paedisca.A ona w Twoich okolicach nie jest rzadka.
Ewa Miłaczewska pisze:1. Pyrrhosoma nymphula - łunica czerwona
2 i 3 Sympecma fusca - straszka pospolita
Już pozapisywałam sobie wszystkie te strony i próbuje się zaznajomić z nimi, ale nie lubię popełniać błedów a jeden dzień nauki dla mnie to za mało, żeby próbować. Z szablakiem krwistym i świtezianka błyszczącą nie było takich problemów bo nawet w Wikipedii były dobre zdjęcia do których mogłam przyrównać swoje, ale niestety jak dla mnie wiele innych ważek różni się tak minimalnie na pierwszy rzut oka, ze wygladaja dla mnie tak samo i nie potrafie ich rozróżnić. Dziękuję jednak za linki i odpowiedź. pozdrawiamEwa Miłaczewska pisze:Cieszę się, że mogę być pomocna. Choć szczerze doradzam próby samodzielnego oznaczania przy użyciu klucza http://www.odonata.pl/kluczintro.php oraz zdjęć i objaśnień z mojej strony http://www.wazki.pl. Najlepiej oznaczyć samemu i przysłać pytanie "czy to jest np. straszka pospolita?".
Jeśli taka specjalistka jak pani twierdzi, że wątpliwości ma się do samego końca to być może przełamie opory i zacznę próbować. Najwyżej moje oznaczenia przyczynią się do poprawy humoru innych. W końcu śmiech to zdrowieEwa Miłaczewska pisze:Tylko początki (pierwsze dwa lata) są trudne, później idzie znacznie łatwiej. A pewne wątpliwości ma się chyba już zawsze...
FoFa pisze:Jeśli taka specjalistka jak pani twierdzi, że wątpliwości ma się do samego końca to być może przełamie opory i zacznę próbować. Najwyżej moje oznaczenia przyczynią się do poprawy humoru innych. W końcu śmiech to zdrowieEwa Miłaczewska pisze:Tylko początki (pierwsze dwa lata) są trudne, później idzie znacznie łatwiej. A pewne wątpliwości ma się chyba już zawsze...![]()
Przemek Żurawlew pisze: Tak naprawdę gatunek ten może być wszędzie w takich miejscach.
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |