Jaka to sówka?
- Wojtek Guzik
Jaka to sówka?
Proszę o oznaczenie; przyleciała wczoraj ok. 22:30 do światła
- Załączniki
- sówka.jpg (67.89 KiB) Przejrzano 3676 razy
- Adam Larysz
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Re: Jaka to sówka?
Toż to jakaś plaga już jest![]()
Faktycznie - wygląda na to, że gatunek jest w ewidentnej ekspansji na zachód. W ciągu paru dni kilka nowych stanowisk dotychczas b. rzadkiego i lokalnego gatunku - ale, jak widać, wszystko się zmienia

Adamie, pewnie lata już i u Ciebie

- Wojtek Guzik
Świeciłem jak zwykle koło swojego domu w Krośnie, na obrzeżach miasta. Krajobraz głównie rolniczy: pola i ogrody/sady.
Miałem nadzieję, że to właśnie ten gatunek (zwłaszcza, że to nie pierwszy raz, kiedy czytam o czymś na forum i jednocześnie zauważam to pod swoim ekranem
) 
Miałem nadzieję, że to właśnie ten gatunek (zwłaszcza, że to nie pierwszy raz, kiedy czytam o czymś na forum i jednocześnie zauważam to pod swoim ekranem

- Wojtek Guzik
Czy to Simplicia rectalis i Apamea furva?
- Załączniki
- M2.jpg (42.19 KiB) Przejrzano 3563 razy
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:08:26 21:30:18Image taken on:wtorek, 26 sierpnia 2008, 19:30Focus length:6.1 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:DMC-LZ6
Wygląda jak Simplicia rectalis ale całkowicie pewny nie jestem 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Załączniki
-
- 0122.JPG (68.72 KiB) Przejrzano 3526 razy
Tak... Rectalis. A z Apameą- raczej dobrze oznaczona, chociaż z takich ujęć łatwo się pomylić.
- Wojtek Guzik
- Wojtek Guzik
Przepraszam Cię niezmiernie: sam jesteś Agrotis infusa. Zanim walniesz coś kompletnie bezsensownego, to się z łaski swojej zastanów- ten gatunek nie występuje ani w Polsce, ani nawet w Europie.
To jak jestes taki mądry to sam ją oznacz!!! A to ze nie wystepuje w Europie to akurat wiem:)
Dobrze. Morpho peleides. Równie trafny strzał. Jak nie mam pomysłu, to nie oznaczam. Każdemu zdarzy się pomylić, ale Twoje typy są a)kompletnie nieuzasadnione, b)błędne ze względu na zasięgi geograficzne (nie pierwszy raz) c)najczęściej błędne.
Jak będę siedział w tym tak długo jak ty to tez będę strzelał tranie. Jak narazie to się uczę od was wszystkich. Tak na przyszłość to nie porównuj mnie do ćmy bo też Cię mogę do czegoś porównać!
http://www.lepidoptera.eu/start.php Niech to dla Ciebie będzie podporą przy oznaczaniu. Przynajmniej sprawdzisz, czy nie podajesz gatunku Nowej Gwinei. A mnie możesz porównywać z czym Ci się tylko podoba, ale to już nie na forum.
Z pozdrowieniami.
Z pozdrowieniami.
tak na marginesie to co ty podałeś Morpho peleides żyje w lasach tropikalnych Ameryki Łacińskiej, od Meksyku do Kolumbii. I powiem Ci że masz dobry gust co do motyli tez mi się podoba ten gatunek. Pozdrawiam
A mi się wcale nie podoba
Wolę samice koszówek
Ale offtop... Dobra, poczekajmy na oznaczenie sówki. Wygląda jak A.pallustris, ale mam wątpliwości.

- Adam Larysz
- Kontakt:
- Wojtek Guzik
- Adam Larysz
- Kontakt: